Црвено-бели: Ово је снага тима

63

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су екипу Лиможа у 1. колу Топ 16 фазе Еврокупа. Тренер Милан Томић и првотимци Марко Кешељ, Филип Човић и Бориша Симанић сложни су да је победу донела тимска игра.

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су у 1. колу Еврокупа екипу Лиможа резултатом 83:71. Звезда је одиграла веома квалитетно и зрело током читавих 40 минута и заслужено тријумфовала.

Тренер црвено-белих Милан Томић рекао је да је очекивао овакву утакмицу и похвалио издање своје екипе:

Очекивао сам овакву утакмицу. Пре жреба сам желео да прву утакмицу играмо у гостима, јер је у Топ 16 другачије него у првом делу Еврокупа. Кад играте прву утакмицу код куће, притисак је на вама. Кад играте у гостима, ако победите – супер, ако не – ништа. Тако је и Лимож дошао и играо, добро су шутирали за три. Са друге стране, мој тим је играо сјајно. Питаћете ме зашто. Прво, због дербија против Будућности, где смо се много истрошили, па Нова година, где нису добро спавали, сигурно нису легли у поноћ, јер су људи и морали су нешто да славе и буду са породицама – рекао је Томић новинарима после утакмице.

Највећи проблем у овој утакмици је енергија. Играчи са клупе су много помогли. Зато сам и рекао и пре сезоне да је Звезда тим, не индивидуалци. Ми само као тим можемо да урадимо нешто у Европи – рекао је Томић.

Ни против Будућности није играла петорка Лазић и Перпероглу, па су одиграли последњу четвртину против Будућност. Од рекорда нико није добио ништа у животу. Још сам вам раније рекао да смо једне сезоне са Олимпијакосом имали 25 узастопних победа, поставили смо рекорд, а ништа нисмо освојили. Неуспешна сезона. Не јуримо ниједан рекорд и нећемо да се опуштамо у АБА, јер АБА није готова, а овај тим нема искуство да се опусти – рекао је Томић.

Томић ни овог пута није желео да истиче појединце:

Није само Марко (Кешељ), имам поверење у свих 15 играча. Ја сам их изабрао летос и кад имаш 15 играча у екипи, свако треба да помогне. Марко је одиграо добро, Бориша (Симанић) добро игра последњих недеља… Филип после повреде, па је био болестан… То су све моји играчи и ја их подржавам, али они морају да буду спремни сваког дана и да буду спремни да тренирају 100 одсто – рекао је Томић, а потом додао:

Враћамо се на летошњу изјаву да је боље победити него изгубити. Тада нико није знао шта ће бити. Кад почиње сезона дај боже да знамо на ком месту ћемо бити. То што вам ја причам није заје**нција, него истина. Звезда треба да игра сваку утакмицу 100 одсто и никада не треба да се опушта и то је једини начин да се уради нешто добро. Докле ћемо догурати, то ћемо да видимо – рекао је Томић.

Ја као тренер и моји играчи и Звезда не живимо од прошлости. Бреша је прошла, Андора је прошла…ко још? Улм? Ја сам заборавио са ким смо играли. Ми живимо у садашњости, не у прошлости – рекао је Томић.

Један од јунака победе Марко Кешељ није желео да истиче себе у први план:

Ово је одраз квалитетног тренера и тога што се понашамо као права екипа. Мислим да се то види и са стране. На тренингу добијамо самопоуздање и кроз добру одбрану – истакао је Кешељ, а онда додао:

Не мислим да су играчи на позицији четири нешто много виши од мене, да су тежи вероватно јесу. Можда је то хендикеп у одбрани који ми покривамо са ротацијама, али је исто тако правимо и предност у нападу. Могу да раширим одбрану, да узмем отворен шут са средине игралишта, а не са позиције на 45 степени или из ћошка која је карактеристична за позицију крила. Жао ми је што нисам позицију четворке открио раније – рекао је Марко Кешељ.

Данас је био посебан дан за првотимца Црвене звезде јер је прослављао 31. рођендан. Са трибина је и одјекивало његово име:

То ми је уз победу коју су ми играчи поклонили сигурно највећи поклон. Веома сам им захвалан због тога.

У изванредној форми у последње време налази се Бориша Симанић:

Добро отварање Еврокупа за нас. Држали смо утакмицу 40 минута под контролом, осим тог малог пада који нам се поново догодио у трећој деоници. То морамо да поправимо, али у сваком случају добра победа за нас – истакао је Симанић који је апострофирао добру игру тима:

Увек неко други ’’искочи’’. Погоди шут или добром одбраном направи разлику. Лично ја сам добио шансу, хвала тренеру због тога, дајем све од себе и наставићу да се трудим – рекао је млади првотимац Звезде који је упитан колико му значи подршка публике:

Много ми значи подршка публике, саиграча и стручног штаба. То ми даје енергију да гурам даље. Сви имају заслуге. Када направим грешку на тренингу ту су тренер, капитен… Није битно да ли крећем са клупе или из стартне петорке. Важно ми је да добијам шансу – истакао је Симанић.

Можда и индивудална рола која је променила ток утакмице била је виђена од стране Филипа Човића. Плејмејкер црвено-белих постигао је тројку, асистирао за Маика Цирбеса и погодио уз фаул за серију 8:2 којом је Звезда стекла осетнију предност:

Знали смо да ће бити тешка утакмица јер је дошла након тешке утакмице против Будућности. Било је мало времена за припрему, почетак Топ 16 фазе и нисмо знали шта тачно да очекујемо јер је Лимож екипа против какве нисмо имали прилику да играмо – рекао је Човић, а потом додао:

Сви смо изнели утакмицу. Снага тима је да сваку утакмицу неко други искочи. За сада је добро и надам се да ћемо тако наставити. Могу да кажем да се тако погодило. Била је код мене лопта, унео сам да тако кажем нову енергију с обзиром на то да нисам играо неколико претходних утакмица и да сам био можда мало одморнији – закључио је Филип Човић.

Претходни текстЗвезда успешна на старту Топ 16
Следећи текстВећ на путу, против Крке у петак