Иза југа Маракане – Направљен је систем који даје резултат

79

Координатор наше Омладинске школе фудбала Владимир Цвјетићанин, стручњак који се бави најмлађим узрасним категоријама које стасавају на теренима иза југа Маракане, поносно је говорио о свим успесима које је наша академија постигла у 2019. години.

Ово је можда и најбоља година у историји наше Омладинске школе, пре свега захваљујући Звездиним јуниорима који су успели да изборе европско пролеће у Лиги шампиона за младе. Ипак, све селекције бележе врхунске резултате, иако нам то није основни приоритет, одлични смо и у том сегменту.

Цвјетићанин се превасходно бави генерација дечака рођених од 2009. до 2012. године.

– То је велики потенцијал Звезде. Озбиљан систем и преко 70 школа фудбала са којима имамо уговор о сарадњи. Правимо филтер уз помоћ њих и то је један у низу извора из којих се снабдевамо играчима. Направили смо систем из ког имамо користи и не одступамо од њега. Прави показатељ за нас су и међународни турнири где видимо како се наша деца надмећу против вршњака из иностранства. Поносан сам јер нас све више зову организатори турнира и све више стручњака желе да чују мишљење како успевамо да идентификујемо највеће фудбалске таленте, шта радимо са њима и како их опсервирамо.

Координатор наше базе истиче таленат као кључну претпоставку за успех код деце.

– Таленат је широк појам, али он је кључан. За Звезду је потенцијал само вансеријски таленат, а у то убрајамо пре свега смисао за игру, потом моторичке и техничке способности. Најновија истраживања показују да и врхунски карактер спада у то, али ми то можда немамо као неку предиспозицију. Ипак, узимамо у обзир и децу са мањим талентом, али сјајним карактером.

Говорио је Цвјетићанин и о параметрима који су непромењиви код деце.

Када смо анализирали играче поникле у нашој Омладинској школи, утисак је да су успела само деца која су од најранијег узраста показивала велики таленат. Наравно, постоје и изузеци, али дечаци попут Грујића и Јовића су још у претпетлићком узрасту наговештавали велики потенцијал. Управо зато, посебну пажњу обраћамо на најмлађи узраст. У нашој Омладинској школи раде искусни људи који се преко 15 година баве овим послом. Када се само томе посветите, после неког времена то постане аутоматизам у препознавању талената. Ми примењујемо метод који се зове неискључивост, што значи да се никога не одричемо лако, јер имамо већу могућност да кроз школице фудбала и регионалне центре пратимо децу и да тек на крају одлучимо да ли ћемо их довести или не.

Црвена звезда је током ове године организовала велики број „Отворених дана“, што у Београду, што у регионалним центрима у Шапцу, Зрењанину и Краљеву.

Презадовољни смо тим сарадњом са Фениксом из Шапца, Пролетером из Зрењанина и Аполоном из Краљева. Укупно 16 дечака смо јесенас идентификовали као талентоване уз помоћ организованих „Отворених дана“. Наравно, било их је пар стотина дечака, многи су на ширем списку, али у сваком случају 16 је велики број, а ми се нећемо зауставити на том броју – подвукао је Цвјетићанин.

Претходни текстЗвезда зове чланове клуба на први тренинг
Следећи текстЗвездин атлетски лексикон: Стефан Каљуш