Гашић: Притисак у Звезди не може свако да издржи

87

Свима је већ добро позната чињеница да је Звездина одбрана непробојна. Наша екипа је примила најмање голова у досадашњем делу Суперлиге, а на пролеће су из своје мреже наши голмани лопту вадили само три пута. Велике заслуге за овакву статистику припадају тренеру голмана Црвене звезде Душану Гашићу.

Током паузе репрезентативне обавезе имају Милан Борјан у канадској репрезентацији и млади Милош Гордић у омладинској репрезентацији Србије.

Част је имати репрезентативне голмане у екипи. Борјан је већ дуго члан најјаче селекције Канаде, док Милош Гордић редом пролази репрезентатвине селекције Фудбалског савеза. Драго ми је да су својим радом и играма у Црвеној звезди задржали статус репрезентативаца. Надам се да ћемо наредни пут у младој репрезентацији имати још једног голмана, Александра Станковића. Док раде одвојено од клуба голмани су фокусирани на конкретне утакмице које очекују њихове екипе, припремају се нешто другачије од оног на шта су овде навикли. Свакако је привилегија бити део најбољег тима своје земље и поносан сам на своје голмане – отпочео је причу Гашић.

За то време на Маракани се ради пуном паром. Неретко се на делу терена где Гашић ради са голманима могу видети рекети, тениске и стонотениске лоптице и слични реквизити, некарактеристични за фудбалски терен.

Један део тренинга на паузи је нешто интензивнији, док не уђемо у такмичарски циклус пред утакмицу. Имамо доста реквизита и различитих вежби које радимо у зависности од захтева на тренингу и од теме. Сигурно је најинтересантније гледати када се вежба реакција, користимо лопте разних величина као и тениске рекете, мреже који служе да голман што боље одржи фокус и да реакцију подиже на што виши ниво.

Одбрана пенала Зорана Поповића на утакмици против Младости један је од најлепших момената овог пролећа.

Поповић је на делу показао да смо направили одличан избор када смо га довели. Он је одличан голман, одличан човек, поседује све карактеристике које треба да би био у овако великом клубу. Спреман је да носи притисак и одговорност који постоје када станете на гол Црвене звезде. Сваку шансу коју је добио искористио је на најбољи могући начин. Феноменалну партију пружио је у Лучанима, одбранио је пенал на одличан начин, ногом, што није баш тако често. Кренуо је на другу страну, али успео је ногом да заустави лопту. То је наша филозофија, битно је само да лопта никако не заврши у голу, није битно како ћете је зауставити. Ми се припремамо пред сваку утакмицу за пенале, анализирамо екипу, апострофирамо ко су најчешћи извођачи пенала, имамо модел по коме радимо. Мој став је да је голман увек у предности приликом извођења једанаестераца, јер ако не одбрани ником ништа, а ако одбрани он је херој.

Голманска позиција у црвено-белом табору са собом носи велики притисак.

Јако је тешко и специфично бити голман Црвене звезде. Такође, није лако наћи профил голмана за овај клуб јер, поред свих фудбалских карактеристика, техничко-тактичке обучености, поред физичких предиспозиција, за голмане овде је најважнији ментални склоп. Знамо сви да, поред сто одбрањених лопти, једна грешка која се направи једина се памти. Трик је да та грешка буде што јефтинија, да не кошта много екипу. У Звезди голмани немају много посла, а ипак морају да остану концентрисани свих 90 минута и да тело све време буде спремно за изненадну реакцију, до које на крају можда неће ни доћи. То у причи делује врло лако, али на терену је доста другачије. Лакше је бранити у клубу где има више посла, јер количина реакција одржава фокус. Нама се то дешава у Лиги шампиона, где су утакмице потпуно другачије. Голман мора да буде врло адаптибилан да би добро обављао свој посао у Звезди.

Гашић помно прати и рад млађих голмана Црвене звезде.

Тренутно имамо двојицу младих голмана у Графичару, Александра Станковића и Страхињу Савића. Први голман омладинаца Милош Гордић има већ професионални уговор, и он се налази на вратима првог тима. Ми пратимо њихов рад и развој, време ће показати шта ће бити, али за сада све иде добрим током. Станковић је сигурно неко ко је најближи профилу голмана који може квалитетно да брани у нашем првом тиму. Наравно, тек га треба видети и у неком озбиљнијем такмичењу, на пример кроз Суперлигу следеће године и онда у односу на то доносити даље одлуке. Велико богатство ових младих момака је што у овом тренутку у првом тиму имамо тројицу фантастичних голама од којих могу да науче много. Ретко који млади голман је у таквој ситуацији и верујем да ће им рад уз њих много помоћи у даљој каријери – поручио је Гашић.

Претходни текст„Звездаши питају“ | Милан Борјан
Следећи текстЦрвено-беле пионирке четврте у региону