Фудбал за пријатељство 2018

81

Отворени жреб пројекта “Фудбал за пријатељство 2018” приређен је у главном граду Русије, Москви.

Овај глобално признати и вишеструко награђивани међународни друштвено-одговорни пројекат за децу се одржава под покровитељством компаније Газпром – званичног партнера ФИФА Светског првенства у фудбалу у Русији 2018. Циљ програма “Фудбал за пријатељство” у шестој години његовог постојања је да обухвати младе широм света у промовисању најважнијих вредности човечанства међу својим вршњацима – пријатељства, једнакости, мира и поштовања између различитих земаља и нација. 211 земаља и области света укључено је у активности пројекта ове године – а завршне манифестације програма ће се одржажти у Москви од 8. до 15. јуна.

Чак 32 међународна тима пријатељства су формирана приликом обављања Отвореног жреба, а дефинисане су и играчке позиције сваког од представника земаља-учесница у њима. Тимови су организовани по принципу пројекта који спаја спортисте различитих националности, полова и физичких могућности унутар истог тима. Сви играчи и играчице су узраста 12 година, а сваки мешани међународни тим пријатељства ће предводити млади тренер – играч или играчица узраста од 14-16 година из различитих земаља. Преко 5000 медијских кућа из целог света ће извештавати са манифестација, док ће Међународни дечији медијски центар и ове године окупити даровите дванаестогодишњаке – младе дописнике из 211 земаља и региона света. Истовремено је започет и глобални процес избора младих амбасадора мира, пријатељства и једнакости који ће представљати своје земље у Москви. Србију, као и увек, представљају фудбалери Омладинске школе ФК Црвена звезда.

Поред тога што ће деца играти на турниру “Фудбал за пријатељство”, она ће учествовати и на Шестом међународном форуму Фудбал за пријатељство – током којег ће дискутовати о новим начинима да се основне вредности пројекта промовишу широм планете. Током Међународног кампа пријатељства млади фудбалери ће, вођени од стране младих тренера и надгледани од стране прослављених светских фудбалских асова, похађати курсеве о основним вредностима пројекта унутар Школе девет вредности, препоручених од стране Уједињених нација као образовног програма јединственог значаја.

Еколошка иницијатива програма Фудбал за пријатељство обухватиће 32 међународна тима пријатељства – тако што ће они понети имена угрожених животињских врста наше планете. Учесници отвореног жреба одржаног у Москви била су деца из Русије, Кине, Уругваја, Јапана, Индије и Гане, а званично су их поздравили председник управног одбора компаније Газпром Виктор Зубков, генерална секретарка ФИФА Фатма Самура, олимпијска шампионка у уметничком клизању Аделина Сотникова, двоструки руски и европски шампион у рагбију у инвалидским колицима Јури Каменец и светска фудбалска легенда Марко Ван Бастен.

По први пут ће Међународни дечији друштвено – одговорни пројекат Фудбал за пријатељство на истом терену зближити децу из целог света – у временима у којима настојимо да га ујединимо по принципима једнакости и узајамног поштовања. Овај пројекат уистину пружа ту могућност свима који га прате и који су у њега укључени – напомиње Виктор Зубков.

Драго нам је што смо подржали ову јединствену иницијативу нашег званичног ФИФА партнера, компаније Газпром,” изјавила је Генерална секретарка Самура. “Овај Форум представља савршен пример тога како фудбал може да послужи да би отворио врата спорта дечацима и девојчицама, без обзира на њихово порекло – нешто што ФИФА активно заговара широм света.

Највећа тековина овог јединственог међународног пројекта за децу је склапање пријатељстава и спознаја важности једнакости и фер-плеја, вредности које истиче ФИФА широм света. Радујем се дружењу са свим учесницима пројекта у Москви – и до тада им желим пуно среће! – нагласио је прослављени фудбалски ас Марко Ван Бастен.

Дивно је што ће се ове године још деце из целог света придружити у пројекту Фудбал за пријатељство. Кроз њега сам стекао дивна пријатељства, невероватно искуство, и сви смо свесни тога колико је важно да гајимо једнакост, залажемо се за мир и развијамо пријатељство. Уистину верујем да на овај начин можемо да променимо свет! – изјавио је прошлогодишњи амбасадор Србије, фудбалер Црвене звезде Лука Пољак.

Видео снимак Отвореног жреба пројекта Фудбал за пријатељство 2018 је доступан на његовом званичном Ју Тјуб каналу .

Претходни текстЗвездине легенде подржавају екипу
Следећи текстЈуниори Црвене звезде сигурни на почетку турнира