Срећан рођендан, Љупко!

102

Некадашњи шеф стручног штаба Црвене звезде и човек који је са Звездом освојио Бари прославио је данас 70. рођендан.

Љупко Петровић је рођен 15. маја 1947. године у Великој Брусници (општина Босански Брод, Југославија) као Љубо Петровић, а познатији је по надимку Љупко. Једини југословенски тренер који је тријумфовао у Купу европских шампиона, са Црвеном звездом 1991. Шеф стручног штаба Црвене звезде је био у три наврата, а са нашим клубом освојио је и две шампионске титуле, односно један Куп.

Као тренер почео је да ради у Осијеку и Металцу из Осијека, а први успех постиже када суботички Спартак уводи у Прву савезну лигу. Као изванредан тренер, пажњу је скренуо када је са Војводином постао шампион Југославије 1989. године. Потом је био тренер Рада, па у историјској сезони 1990/91 са Црвеном звездом постиже највећи успех у историји нашег фудбала икада – тријумф у Купу шампиона. У финалу, 29. маја 1991, побеђен је француски Марсеј на пенале, а поред Петровића на Звездиној клупи је био и тадашњи технички директор клуба Драган Џајић. Те сезоне, Звезда је надмоћно била и првак Југославије. Потом је био на клупи уругвајског Пењарола, грчких клубова ПАОК и Олимпијакос, а у свом другом мандату на Звездиној клупи осваја „дуплу круну“ (1995) и водио је Звезду, после преокрета у финишу, до победе у 100. првенственом дербију против Партизана (2:1) на Маракани. Тренерски пут га поново води у иностранство: прво у аустријиски ГАК, потом на Блиски исток где преузима Ал Ахли, а са Шангајем постаје шампион Кине (1999), где је тренирао и Пекинг. Као тренер „дуплу круну“ је освојио и у Бугарској са Левским (2000), а четири године касније осваја Куп Бугарске са Литексом из Ловеча. Поново је био и на клупи Војводине, а тренирао је и хрватске клубове Кроације Сесвете и Локомотиву из Загреба. Био је и селектор младе репрезентације Југославије.

Као фудбалер је био одличан нападач и добар стрелац. Играо је за Дарду и Осијек, за који је постигао рекордних 149 голова. Доцније је играо мали фудбал у Америци (Бафало, Канзас сити, Феникс).

Завршио је Факултет за физичку културу у Новом Саду, а потом је магистрирао и постао доктор фудбала. Са Душаном Радојом, др Љупко Петровић је коаутор књиге „Тренеров пут ка успеху“.

Претходни текстIN MEMORIAM: Димитрије Стојановић
Следећи текстЗвезда убедљива против Спартака