Звезда боља у дербију

66

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су ’’вечитог ривала’’ Партизан у дербију 2. кола Моззарт Суперлиге Србије резултатом – 85:74 (23:16, 19:22, 23:18, 20:18).

Звезда је силовито ушла у утакмицу, повела 12:0 и до краја меча диктирала догађања на терену. На крају, кошаркаши Црвене звезде мтс забележили су победу у 2. колу Моззарт Суперлиге Србије. Црвено-бели су били бољи од ’’вечитог ривала’’ Партизана резултатом 85:74 и на тај начин уписали и трећу победу у овосезонским дерби сусретима.

Рецепт за победу је и овог пута била изванредна одбрана у свим важним тренуцима утакмице. Партизан Нис је ушао силно мотивисан у утакмицу и успео да се врати после почетних 12:0 и чак у два наврата изједначи резултат. Ипак, у важним моментима црвено-бели су се и овог пута ослонили на изванредну одбрану која је доносила лаке поене у круцијалним моментима.

На почетку меча рецепт је био препознатљиво агресивна одбрана из које су се ређали лаки поени, а када би се ушло у позиционе нападе у рекету је неприкосновен био Кузмић. Партизан три минута није могао до коша и након поена Митровића црвено-бели су водили 12:0.

Ако би у тим тренуцима могла да се нађе мана у игри Звезде то би била слободна бацања која су једина делила црвено-беле до убедљивијег вођства. Међутим, вечити ривал се није предавао и искористио је испуњен бонус црвено-белих. Нешто оштрији критеријум суђења донео је гостима поене са линије пенала, а Дангубића и Митровића увео у проблем са личним грешкама. Са друге стране црвено-белима су неке лопте исцуреле из обруча па је Партизан пришао на четири поена заостатка (20:16).

Ипак, шест везаних поена Бјелице у завршници прве и почетком друге деонице вратиле су Звезди двоцифрену предност (26:16). На другој страни одговорио је Партизан и то серијом 12:2 па су након две техничке грешке које су досуђене тренеру Радоњићу и Бранку Лазићу изједначили резултат (28:28). Серију је прекинуо капитен Митровић тројком у важном моменту. Није прошло много, а Митровић је поновио исто и у потпуности одбио налет ривала (36:30). Међутим, истом мером су узвратили Маринковић и Величковић па је семафор показивао два минута до истека другог периода и изједначен резултат – 36:36.

Енергија коју је уложио Митровић исплатила се и у завршници па су његови и Волтерсови поени донели Звезди вишак од четири поена пред велики одмор (42:38).

Агресивност у одбрани на почетку трећег периода подсећала је на старт утакмице, а у нападу су се смењивали расположени играчи. У таквом односу снага предност Звезде је ишла до плус девет – 53:44. Партизан је покушао да се резултатски врати преко Бирчевића и Мајсторовића, али је прва тројка Џенкинса, као и поени Лазића са линије пенала, била довољно за нову двоцифрену предност Звезде (59:49).

Готово једнака предност задржана је пред улазак у последњи период, а резултат 65:56 на семафор је поставио Чарлс Џенкинс готово уз звук сирене.

У последњој деоници се играло веома агресивно на обе стране, а жеља црвено-белих је била да се успори ритам и задржи стечена предност. Све је ишло по плану, а за то је била одговорна Звездина гранитна одбрана. Предност је ишла и до плус 15 и то на половини последњег периода након поена Џенкинса (73:58), а Партизан је покушао још једном да се врати у меч. Серија 14:5 спустила је предност на шест поена (78:72) на нешто мање од два минута пре краја.

У том тренутку су стигли важни поени Нејта Волтерса, а гранитна одбрана је била задужена да се меч мирно приведе крају. Тачку на свако питање победника ставио је Марко Симоновић тројком на пола минута пре краја за плус 13 (85:72).

Црвена звезда мтс – Партизан Нис 85:74 (23:16, 19:22, 23:18, 20:18)

Црвена звезда мтс: Волтерс 10 (5ск, 4ас), Томпсон, Дангубић 9, Митровић 17 (4ск, 4ас), Лазић 2, Добрић, Симоновић 3, Ракићевић, Џенкинс 15 (9ас), Гудурић 3, Кузмић 14 (4ск), Бјелица 12.

Партизан: Ратковица 4 (6ас), Врабац 2, Маринковић 11, Величковић 13 (8ск), Бирчевић 16 (5ск), Копривица, Андрић 3м Хечер, Пот 4, Гордон, Луковић 17 (6ск).

Претходни текстЗвезда обележила дан фудбала и пријатељства
Следећи текстРадоњић: Драга победа, али тек је почетак