Звезда обележила дан фудбала и пријатељства

135

Низ догађаја који обележавају мир, пријатељство, једнакост и здрав начин живота одржанo је у част „Међународног дана фудбала и пријатељства“ у преко 60 земаља света широм Европе, Азије, Африке, Северне и Јужне Америке.

У Србији, једној од првих земаља на свету која је постала чланица овог покрета од 2013. године, првотимац ФК Црвена звезда Александар Луковић, амбасадор пројекта за Србију од 2014. године – познати телевизијски водитељ Иван Ивановић, прослављени глумац и пријатељ пројекта Александар Радојичић, млади фудбалер – дечији амбасадор „Фудбала за пријатељство 2017“ Лука Пољак и млади новинар и оводогишњи члан Међународног медијског центра пројекта Стефан Радујко – посетили су малишане на дечјем одељењу онкологије клинике у Тиршовој и том приликом их, на пригодан начин, прикључили међународном дечијем покрету који је обележио свој дан.

Децу која се боре са тешком болешћу обрадовала је посета и прилика да се упознају и друже са познатим Звездашима. Они су посветили пуну пажњу малишанима, којима су уједно уручили и многобројне поклоне, не би ли им улили што више оптимизма да издрже и победе у тешким данима.

У оквиру акције „Међународни дан фудбала и пријатељства“ десетина хиљада деце и одраслих су учествовали у пријатељским фудбалским сусретима, отвореним тренинзима, јавним групним тематским окупљањима, маратонима и осталим спортским догађајима. Учесници ове изузетне глобалне манифестације су том приликом добили и званичну подршку од стране познатих професионалних фудбалских асова, тренера, ТВ водитеља и медијских личности и уметника.

Обележавање дана фудбала и пријатељства је по први пут објављено 2014. године од стране младих амбасадора међународног друштвено-одговорног пројекта за децу „Фудбал за пријатељство“, званично подржаног од стране ФИФА и УЕФА. Током овог дана, свако ко уважава и живи по основним вредностима овог пројекта – као што су једнакост, поштовање за културе других и суживот у миру – везује око своје руке плаво-зелену „наруквицу пријатељства“, симбол пројекта. Плави кончић на наруквици представља мирно небо, а зелени – фудбалски терен, пространство доступно свакоме.

У овој години, „наруквицу пријатељства“ су на своју руку везали Хуго Тинели, прослављени ТВ продуцент из Аргентине, Ксу Ли, главни уредник медијске агенције Ксинхуа из Кине, Димос Пирос – троструки олимпијски шампион из Грчке, наш Миодраг Божовић – трофејни тренер ФК Црвена звезда, Кевин Блум – арбитар ФИФА из Холандије и многе друге признате међународне личности.

Од изузетне важности је чињеница да принципе овог дана обележавамо у временима у којима људи широм света осећају потребу да прикажу приврженост принципима једнакости и поштовања једних према другима. „Фудбал за пријатељство“ нам пружа ову могућност и кроз рад са млађим генерацијама учи људе колико је важно бити посвећен миру и пријатељству, без обзира на пол, животно доба или њихове физичке могућности. Сјајан је осећај бити амбасадор пројекта „Фудбал за пријатељство“ за Србију и надам се да ћемо, у будућности, моћи и даље да развијамо платформе ове манифестације и угостимо децу из целог света у нашој земљи — нагласио је Иван Ивановић, у осврту на важност овог јединственог међународног догађаја.

Манифестације у част „Међународног дана фудбала и пријатељства“ су посетиле и познате глобалне фудбалске звезде попут Бранислава Ивановића, капитена репрезентације Србије и одбрамбеног играча ФК Зенит из Санкт Петербурга, његовог тимског колеге, голмана Јурија Лодигина и холандског центарфора Дирка Кајта из ФК Фејенорд из Ротердама. У Грчкој догађају је присуствовао и Такис Фисас, члан шампионског тима Грчке са Европског првенства 2004. године и директор Омладинске школе ФК Панатинаикос.

Претходни текстБожовић: Сада су нам најпотребнији навијачи
Следећи текстЗвезда боља у дербију