Легенде одушевљене прославом

75

Црвена звезда је на грандиозан начин обележила један од својих највећих празника – годишњицу од освајања титуле у Барију. Тим поводом окупио се и велики број легенди клуба, пре свега чланова златне генерације који су најзаслужнији за Звездин европски успех.

Капитен златне генерације, Стеван Дика Стојановић, поново је, 25 година касније, подигао пехар намењен најбољој екипи у Европи.

И сада је било емотивно као пре 25 година. Тада јесмо освојили трофеј, али нисмо били свесни шта смо урадили за себе, за клуб и за нашу земљу. После 25 година и пуно емоција видимо да је то стварно велики успех и да људима много значи. Цела манифестација је била предивна – каже Стојановић.

Звездин голман негира да је најзаслужнији за освојени пехар, због своје одбране једанаестерца Аморосу.

Тешко је мерити шта је ко одлучио, свако је у тој серији утакмица имао своју улогу, и мислим да смо као екипа заједно заслужни за тај успех. Жао ми је што нису сви могли да дођу, али верујем да је било оправдано, људи имају својих обавеза. Биће прилике и да се сви окупимо поново – верује Стеван Стојановић.

Једном фудбалеру Црвене звезде је освајање „клемпе“ било познато и пре финалне утакмице. Наравно, говоримо о Миодрагу Белодедићу, који је 1986. године као члан румунске Стеауе подигао овај пехар.

Што су се више ближили продужеци и пенали, све сам више размишљао о томе да може да ми се деси да другу титулу освојим поново након пенала, и баш то се и догодило. Осетим нешто посебно у срцу када видим све ове играче, Деју, Панчева, Бину, Робија… Играли су изванредно. Имали смо светски тим. Имам две звезде у срцу. Једна се звала Даница, то ми је мајка, а једна је била Звезда из Београда. Надам се да ће ова друга успети да се врати у Европу, где и припада.  Испратио сам неке утакмице Звезде и ове сезоне. Звезда је освојила првенство, видећемо да ли може у Европу, ја је чекам – рекао је Звездин некадашњи штопер, и искористио прилику да похвали навијаче.

Навијачи су стално били „нај“. И тада, али и сада. Сећам се и тада, уочи утакмица када смо излазили на загревање – чули су се јако и осећали смо нешто у себи, да нас чека нешто велико. Лепа су то сећања – каже Миодраг Белодедић.

Шта тек написати о Дејану Савићевићу, фудбалском велемајстору који је и на свечаности подигао публику на ноге, као што је то чинио и током играчке каријере…

Ако ви кажете да сам добио велике овације, хвала вам. Драго ми је да се Звездини навијачи сећају свега што сам некада чинио у Звездином дресу. Што се самог финала тиче, ми смо целе те године добро шутирали пенале. Зато сам имао веру у своје саиграче. На крају се испоставило да је та Дикина одбрана била одлучујућа и да нам је донела титулу – присетио се Звездин „геније“.

Дејан Савићевић је пратио Звездине партије и у недавно завршеној сезони, и сматра да је време да се Црвена звезда врати у Европу.

Садашњи тим Црвене звезде је добра екипа, има доста талентованих играча, добро су вођени са клупе и није неочекивано то што је Звезда прва на табели. Гледао сам дербије против Партизана. Звезда је у та прва два, рекао бих главна меча, показала свој квалитет, али, све ово – и титуле и рекорди, падају у воду уколико се не уђе у Европу. Као да ниси постигао ништа. Звезда мора да игра минимум Лигу Европе, а повремено и Лигу шампиона. Створио се велики јаз између екипа запада и истока, па је јако тешко за тимове са ових простора да уђу у Лигу шампиона. Тешко је парирати великим клубовима из Европе. Али, Лига шампиона би заиста била круна ове сезоне – рекао је Дејо.

Легенде су рекле своје, надамо се да ће се њихове жеље испунити.

Претходни текстСрећан рођендан, Џајо!
Следећи текстСебићу два злата у 3. колу Купа Србије