Црвено-бели кренули пут Ниша, на реду је Куп!

30

Пред нама је нови Куп Радивој Кораћ! Кошаркаши Црвене звезде Меридианбет крећу пут Ниша, где ће покушати да одбране трофеј освојен прошле године, а уједно и испишу историју овог такмичења.

Црвено-бели су три године за редом успели да подигну “Жућкову левицу”, а ако то ураде и ове, постаће тим са највише узастопних победа у финалу Купа Радивој Кораћ.

Наши момци у одбрану трофеја крећу у среду, а први противник биће им екипа ФМП-а, почетак утакмице заказан је за 20 часова.

Пред полазак ка југу наше земље, тренер нашег тима Јанис Сферопулос говорио је о првој утакмици, али и о младим играчима, које је изабрао да води на Куп: – Путујемо у Ниш на национални Куп, али за нас је најважнија прва утакмица против ФМП-а. Фокусирамо се само на ту утакмицу. То је турнир, али то је нокаут турнир и то добро знамо. Ако нисте спремни да играте утакмицу по утакмицу, онда ц́е можда доћи до изненађења, а ми не желимо да се то деси. Зато се фокусирамо само на прву утакмицу против ФМП. То је тим који је недавно променио тренера. Играју брже, играју са вец́им ентузијазмом него раније, а ми морамо да будемо веома концентрисани против њих и да играмо нашу игру. Довели смо три играча из нашег јуниорског тима. Увек волим да радим са младим играчима, гледао њихову утакмицу и гледао сам неке тренинге. За мене је важно да увек постоји добра конекција са млађим тимовима, а сигурно је да ц́е нам требати млада крв за пехар, али и за наставак.

Бранко Лазић: – Пре свега очекујем да одбранимо трофеј од прошле године и да покажемо да смо спремни за наставак сезоне. Вец́ у среду почињемо са одбраном првог трофеја. Такмичење је специфично јер систем елиминације траје кратко и једноставно нема места грешкама. Морамо да уђемо максимално у сваку утакмицу и наравно да дођемо до самог краја и наравно до трофеја.

Лука Митровић: – Време је да се боримо за први трофеј. Куп је специфично такмичење, нокаут систем где један пораз може да вас кошта трофеја. Идемо корак по корак. ФМП је у среду први. Не желимо никаква изненађења. Мотивисани смо и жељно очекујемо борбу за тај трофеј. Лепо је видети младе играче на тренингу, доносе неку нову енергију. Што се тиче екипе ФМП-а, морам да кажем да играју знатно боље од доласка новог тренера, морамо да будемо опрезни и дамо свој максимум.

Импресивна статистика нашег тима у Купу Радивој Кораћа:

• Црвено-бели су до сада одиграли укупно 200 утакмица у националном купу, а однос победа и пораза је невероватан. Звезда је славила у чак 153 меча, док је неуспех уписала свега 47 пута. Последњи пораз нашег тима десио се пре три године и то у финалу, када су поражени са пола коша разлике од екипе Партизана. Од тада не знају за пораз – тренутно имају блистав низ од чак девет победа у исто толико одиграних утакмица.

• Када говоримо о најбољем стрелцу у Купу у једној сезони, ту титулу носи Зоран Славнић са укупно 131 поеном у сезони 1974/75. Са свега једним поеном мање, на другом месту налази се Драган Капичић, који је до невероватне бројке (130) стигао у истој сезони када и Славнић. Трећи на листи јесте Драгиша Вучинић са 106 поена (сезона 1977/78), а у стопу га прати Зоран Радовић који је бројао до 103 поена и то у сезони 1986/87.

• Најбољи стрелац нашег тима у овом такмичењу у историји јесте Слободан Николић са 600 поена, а прати га Драгиша Вучинић са 554, односно Драган Капичић са 549.

• Највише поена у једној утакмици Купа Радивој Кораћ постигао је Небојша Илић. Актуелни тим менаџер нашег тима је у сезони 1992/93 успео да дође до бројке од чак 42 поена и то у мечу против Биг Енеxа одиграном у Ваљеву.

• Прву утакмицу Купа Звезда је одиграна сада већ давне 1959. године. Наш тим је тада у Чачку поражен од екипе Борца резултатом 80:64.

• Најубедљивија победа црвено-белих десила се у сезони 2020/21, када су са чак 61 поеном разлике успели да рутински победе Раднички из Крагујевца (108:47).

• Звезда је у сезони 1990/91. у мечу против Напретка из Алексинца успела да убаци чак 150 поена и управо је та утакмица она у којој је наш тим постигао највећи број поена. Резултат против екипе из Алексинца је тада био 150:116.

• До сада је наш тим одиграо укупна 20 финалних утакмица, а у чак 12 успели смо да изађемо као победници.

• Да ли сте знали да се финале Купа Радивој Кораћ у сезони 2012/13 играло чак два дана? Ни то није успело да омете наш тим, који је успео да дође до још једног трофеја победивши Партизан резултатом 78:69.

• Бранко Лазић је играч који је највише пута освојио “Жућкову левицу” са Звездом – чак седам, а и ове године ће предводити тим у Нишу.

• Екипа са којом је наш тим кроз историју одиграо највише дуела у Купу јесте Партизана. Црвено-бели су славили 13 пута, док су девет пута уписали неуспех.

• Први наступ нашег тима у Купу био је 1975. године, када смо успели да у финалу победимо Југопластику резултатом 81:79.

• Звезда је до сада у Нишу играла укупно 14 пута.

• Највише утакмица у Купу Радивој Кораћ одиграли су Предраг Богосављев (38), Слободан Николић (36), Бранко Лазић (34), ког прати Драгиша Вучинић са 33 утакмице. Капитен Звезде ће сада у Нишу имати прилику да се изједначи или престигне Николића.

• Звезди ће ово бити 58. учешће у овом такмичењу.

Претходни текстКрасо у Звездиној историји
Следећи текстКо је играч са највише „Жућкових левица“? Зна се…