Звездани моменти – Победа над Келном за европско пролеће

68

Црвена звезда је кроз богату историју имала много незаборавних момената и великих победа, а једна која се посебно истиче у новијој историји нашег клуба јесте тријумф над немачким Келном у Београду 2017. годину.

Звезда се у сезони 2017/18 такмичила у групној фази Лиге Европе, а наш клуб је био смештен у групи Х, заједно са енглеским Арсеналом, белоруским БАТЕ Борисовим и немачким Келном. Већ у првом колу црвено-бели су уписали први бод, када су ремизирали са екипом БАТЕ-а на Маракани резултатом 1:1. Уследила је и маестрална победа над Келном у другом колу резултатом 0:1, када је Боаћи феноменалним голом донео три бода нашем тиму, а потом и несрећни пораз од Арсенала у трећем колу на Маракани минималним резултатом.

У четвртом колу, наши првотимци су освојили велики бод након ремија са Арсеналом у Лондону, а потом и у петом поново дошли до бода против БАТЕ Борисова. Уследио је меч, који ће звездашка јавност памтити као један од важнијих у новијој историји. Тог 7. децембра 2017. године, на Маракани је пао Келн, а нова три бода обезбедила су нашем клубу историјско европско пролеће после 25 година.

Меч је почео доста мирно на обе стране, те у уводном делу утакмице није било озбиљнијих прилика. Ипак, детаљ који је одлучио победника, виђем је у 22. минуту. Крстичић је избацио у простор Родића који је као брзи воз протутњао поред чувара и заврнуо лопту на Славољуба Срнића који је прецизним ударцем шаље у доњи леви угао гола Келна, за потпуни делиријум на препуним трибинама Маракане.

Како се утакмица ближила крају, изабраници Владана Милојевића су спуштали ритам утакмице, а атмосфера на трибинама бивала је све гласнија и гласнија. Могао је и Боаћи у надокнади времена да дуплира предност, али је шутирао поред стативе.

Када је главни арбитар дунуо у пиштаљку и означио завршетак утакмице, уследило је велико славље комплетне црвено-беле породице. Црвена звезда је обезбедила историјско европско пролеће после 25 година. У „нокаут“ фази, црвено-бели су елиминисани од московског ЦСКА, након несрећног пораза.

Претходни текстЦрвено-беле славиле против ТЕНТ-а 3:0 на турниру у Ужицу
Следећи текстНиколић спремнији него икад