Званично саопштење и став КК Црвена звезда мтс

96

КК Црвена звезда мтс жели да обавести јавност да ће од руководства регионалне лиге и званично затражити разјашњење ситуације око броја клубова из једне државе који могу да наступају у првој лиги у такмичарској сезони 2022-2023.

Као клуб који је сувласник ове лиге са осталим клубовима учесницима, сматрамо да је постојећа ситуација неприхватљива и неодржива, и желимо да добијемо конкретан одговор на ово питање (како би на време била упозната и кошаркашка јавност) пре 30.априла 2022. године када би (потпуно непотребно и неоправдано) два српска клуба (Борац Чачак и Златибор Чајетина) требало да одиграју први меч разигравања за опстанак (или пласман) у први ранг такмичења регионалне лиге!

Како би разјаснили ситуацију српској кошаркашкој јавности, у наставку овог званичног саопштења и става клуба навешћемо чињенице због којих сматрамо да лига мора хитно да реагује и откаже предстојеће мечеве Борца и Златибора јер су непотребни!

КК Црвена звезда мтс подсећа да је тренутно максималан број клубова по једној држави 5 ПЕТ.

Међутим, тај број је дефинисан друштвеним уговором и пропозицијама такмичења, али за ову (актуелну) сезону 21-22.

Зато јавно постављамо питање, због чега два српска клуба, од којих један (Борац) није претпоследњи на табели прве регионалне лиге, и други (Златибор) који је освојио другу регионалну лигу морају да „разигравају“ када пропозиције такмичења за наредну сезону још увек нису донете?!

На састанцима клубова и седницама Скупштина током такмичарске сезоне 21-22 закључено је да постоји потреба да се друштвени уговор мења. У радној верзији истог су два предлога везана за тему „националног кључа“ и броја клубова из једне државе: Или неће бити ограничења и „националног кључа“, или ће максималан број клубова у лиги од 14, бити 6 (ШЕСТ)!

Та промена је неминовна и догодиће се током лета, што значи да клубови имају могућност да изгласају две промене: Или регионална лига са 14 клубова уз максимално 6 клубова из једне државе, или више неће бити никаквог ограничења (националног кључа)!

Зато још једном јавно питамо и челнике лиге, али и српску кошаркашку јавност коју упознајемо са овим проблемом – Зашто српски клубови морају да разигравају када максималан број клубова из једне државе за следећу сезону није дефинисан и може бити само већи, а не мањи?!

Сматрамо да је на вођству регионалне лиге да хитно реагује до 30.04 и одреди смернице за наставак „баража“ јер долазимо у реалну опасност да већ 30.04.2022. године имамо нерегуларну такмичарску сезону 2022-2023!

Да ли ће се по промени правила која неминовно следе, поништити бараж утакмице Борца и Златибора, а онда то доигравање одиграти клубови који по пласману то треба да ураде, није питање за КК Црвена звезда мтс већ за руководство лиге и клубове СУВЛАСНИКЕ лиге.

Као клуб који је заинтересован за развој и напредак ове лиге, имамо сваку одговорност да укажемо на неправилности ове врсте, што и чинимо, посебно оне које директно утичу на регуларност такмичења!

КК Црвена звезда је у више наварата предлагала да се укине ограничење о максималном броју клубова из једне државе, и да они клубови који спортским резултатом изборе пласман у АБА 1 лигу буду и учесници АБА 1 Лиге.

О даљим корацима и епилогу овог случаја КК Црвена звезда ће и даље обавештавати јавност, а у ком смеру регионална лига жели да иде – видећемо већ 30.04.2022.године!

У Београду , 26.04. 2022.године
КК Црвена звезда мтс

Претходни текстУ сусрет противнику – Чукарички
Следећи текстСтанковић: Бићемо још бољи него у Тополи