За крај сезоне у Евролиги – пао је првак Европе!

78

Тачка на крај и једне успешне евролигашке сезоне био је сусрет црвено-белих са прваком Европе. Црвена звезда је дочекала Ефес и уз помоћ феноменалних навијача, у изузетно занимљивој и атрактивној утакмици дошла до велике победе, 93-85.

Екипе су се смењивале у вођству, ритам утакмице је био убитачан и заиста је публика у дворани ”Александар Николић” имала прилику да ужива. Уживали су и црвено-бели који су са трибина добијали константан енергетски импулс. Све је скалирало када је минут и по пре краја утакмице Никола Калинић закуцао атрактивно уз фаул и донео црвено-белима три поена предности. Дворана је практично експлодирала и више изабранике Дејана Радоњића ништа није могло да заустави.

Најефикаснији на утакмици био је управо Никола Калинић који је постигао 16 поена и флертовао са трипл-дабл учинком. Наиме, најбољи појединац меча је уписао и десет скокова и осам асистенциј. Поентерски су га пратили у стопу Нејт Волтерс и Огњен Добрић са по 15 кошева. Двоцифрени су били још Лука Митровић са 11 и Ђеан Давидовац са 10.

Почетак утакмице припао је гостима. Црвено-бели нису успели да се прилагоде брзој игри Ефеса који је погађао из најразличитијих позиција. Ипак, захваљујући сјајним ролама Стефана Лазаревића и пре свега повратника на паркет Остина Холинса у завршници четвртине изабраници Дејана Радоњића успели су да задрже резултатски прикључак за ривалом, (21-29).

Већ у завршници првог периода било је осетно да је Црвена звезда кренула да уводи утакмицу у свој ритам. Одбрана је била немерљиво чвршћа и фантастичан нападачки тим какав је свакако Ефес мучио је муке да нађе решење за дефанзивни бедем црвено-белих.

У нападу се појављивало све више расположених стрелаца. Чак осморица су пеонтирала у првом полувремену у редовима црвено-белих. Након поена Николе Ивановића у завршници другог периода Црвена звезда је и стекла прво вођство на мечу – 37:36. Егал је остао све до краја првог полувремена, (40-40).

Као што је било и очигледно у завршници првог полувремена ритам утакмице је био на страни црвено-белих. Уследила је права нападачка рапсодија. Изабраници Дејана Радоњића су за шест минута игре убацили чак 21 поен и Звезда је стекла 10 поена предности, (61-51).

Ипак, црвено-бели су мало испали из свог савршеног ритма што је првак Европе знао да искористи. Узвратио је серијом, укључујући и тројку уз звук сирене и уочи последњих 10 минута утакмице резултат је био, 65-62.

Серија турске екипе наставила се и у четвртој четвртини коју је ривал почео 6:0 и вратио вођство, 65-68. Стигла је тројка Дејана Давидовца у право време. Ипак, Ефес је преузео контролу утакмице, а и срећа се поново наклонила гостима који су поново погађали из веома тешких ситуација. Након управо једне срећне тројке Ларкина, која је скакутала по обручу, Ефес је стекао шест поена предности на четири и по минута пре краја, (74-80).

Огњен Добрић је погодио изразито битну тројку, а одговор на поене Данстона био је у рукама Луке Митровића који је поентирао уз фаул. Црвено-бели су се вратили поново у егал, (82-82).

Тоталну неизвесност прекинуо је Никола Калинић потезом који је натерао дворану ”Александар Николић” да експлодира, закуцавањем уз прекршај на минут и по пре краја, 87-84. Калинић је потом и украо ”живу лопту” Андерсону, није се наградио погођеном тројком, али је Митровић ухватио офанзивни скок. Поентирао је Нејт Волтерс и црвено-бели су на 50 секунди пре краја имали пет поена предности, (89-84).

Тачку на меч ставио је Калинић полагањем на 12 секунди пре краја.

Црвена звезда мтс – Анадолу Ефес 93-85 (21-29, 19-11, 25-22, 28-23)

Црвена звезда мтс: Лазаревић 8, Волтерс 15, Давидовац 10, Митровић 11, Калинић 16 (10ск, 8ас), Добрић 15, Холинс 7, Ивановић 3, Марковић, Вајт 8, Кузмић, Топић.

Претходни текстВатерполисти у неизвесној завршници поражени од првака Европе
Следећи текстУ сусрет противнику – Раднички 1923