Црвено-бели кренули сјајно па остали без енергије, Монако славио у Београду

76

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да остваре победу у 25. колу Евролиге. Бољи је био Монако резулатом 80:91 након великог преокрета. Почетак утакмице у потпуности је припао црвено-белима који су након 15 минута имали на свом конту 20 поена предности (45:25). Ипак, искусни ривал предвођен Мотејунасом, Бејконом и Џејмсом је успео да спусти разлику до полувремена на десет поена. Наставак игре припао је Монаку који је био чвршћи, а изабраници Дејана Радоњића нису успели да се врате у ритам са почетка утакмице.

Најефикаснији у редовима Црвене звезде био је Остин Холинс који је убацио 19 поена, пратио га је Никола Ивановић који је забележио 15 поена. Двоцифрен је био и Огњен Добрић са 13 кошева.

Након уводног испитивања снага црвено-бели су заиграли готово савршену кошарку. Чврста одбрана, али и веома течна игра у нападу распалили су атмосферу у дворани ”Александар Николић”. Након карактеристичне тројке из угла Бранка Лазића публика је практично експлодирала, а семафор показивао 25:16 за црвено-беле на 2:26 до краја прве четвртине. Ипак, то није био крај. Огњен Добрић је погодио са истог растојања, а потом је и Никола Ивановић постигао поене за великих плус 14 у завршници четвртине (30:16).

Наставила је Црвена звезда у истом ритму и у наставку. Бриљирао је Остин Холинс, стигли су и поени Маика Цирбеса, а након Холинсове нове тројке црвено-бели су имали 20 поена предности половином друге четвртине (45:25). Ипак, догодио се пад у игри црвено-белих, а искусни ривал се разиграо. Серија Монака је износила чак 17:5 и гости су се вратили на једноцифрени минус (50:42). Огњен Добрић је са два слободна бацања ипак вратио двоцифрено вођство Црвеној звезди пред полувреме (52:42).

У наставку игре прекаљени интернационалац Мотејунас је стварао приличне проблеме црвено-белима и Монако је пришао на само четири поена заостатка (54:50). У право време је поново стигла тројка Бранка Лазића која је уз добру одбрана одбијала налет гостију (59:52).

Ипак, црвено-бели нису успели да пронађу ритам у континуитету из првог полувремена. Монако је играо све боље и претио је. Гости су успели и да изједначе у потпуности резултат уочи последњих десет минута утакмице (64:64).

Мешао је Дејан Радоњић карте, али није могао да пронађе комбинацију која би поновила игру из првих 15 минута утакмице. Након везаних тројки преискусних Мајка Џејмса и Јонаса Мотејунаса Монако је стекао пет поена предности (68:73), Огњен Добрић је вратио тројку. Ипак, Монако је преузимао контролу и прилично лаким поенима стекао шест поена предности (71:77).

Једноставно је мало шта полазило за руком црвено-белима. Монако је стекао самопоуздање и погађао и из тешких ситуација.

Црвена звезда мтс – Монако 80:91 (30:19, 22:23, 12:22, 16:27)

Црвена звезда мтс: Волтерс 4 (5ас), Давидовац, Митровић, Лазић 7, Калинић 7 (4ас), Добрић 13 (4ск), Холинс 19, Ивановић 15 (4ск), Марковић, Вајт 6, Кузмић 7 (5ск), Цирбес 2.

Дејан Радоњић:

Честитам Монаку на победи. Они су показали свој таленат у нападу и приказали га у пуном капацитету. Није то први пут ове сезоне, а сигуран сам да ће показати и у наставку. Ми смо у нападу можда и одиграли најбоље полувреме у Евролиги. Тако кажу бројке, а првих 15 или 16 минута смо имали сјајан ритам и енергију. Онда је уследило оно што ја причам већ неко време. Штета што нисте могли да дођете на тренинг пре једно 15 дана и после Олимпијакоса онда би вам било јасније шта се дешава. Уз сва дешавања, бројна путовања, уз све што смо прошли и какве смо проблеме имали… То је једноставно дошло на наплату. Жао ми је што смо изгубили меч, дали смо свој енергетски максимум. Радили смо атипичне грешке за нас против Арманија, али и вечерас против Монака. Надам се искрено да ћемо успети да се вратимо и дођемо до потребног нивоа. У ритму смо где смо играли на два до четири дана, на свежину смо урадили нешто против Олимпијакоса и Олимпије, а онда се догодило нешто што смо могли наслутити. Треба добро изанализирати и покушати да се подигнемо кроз тренинг. То ни сада неће бити једноставно и требаће дуже време. Да смо имали нешто лакше противнике, који нису у форми и не поседују квалитет какав имају Армани и Бајерн можда би и исход био другачији.

После 15 дана, неко ни не прошета, а онда треба да се врати у пун тренинг то није ни мало једноставно. На неког се то одражава више, а неког мање, али се прилично јасно види колику је ко имао паузу. Неки играчи су ван форме, што и не чуди након свега наведеног. С тога су интервали добре игре били краћи него што смо желели.

Било је размишљања да ће бити лакше што је читав тим у исто време био ван протокола, али ја нисам имао то мишљење. Тек треба да се види какав ће бити удар на екипу што играмо велики број мечева у кратком интервалу и овај дупли програм Евролиге. Од првог дана имамо проблеме, прво са повредама, а сада и ово…

Мишљења сам, а мислим да је мало њих који се не слажу са тим. Мислим да трпе сви учесници, а самим тим и гледаоци. Мислим да је корона покренула додатно неке ствари да покушавамо да превазилазимо све, а као последицу имамо теже распореде и већу потрошњу. Остаје само да се види како ће ко то да изнесе, а ко какве има могућности да то носи. Различите лиге, тежа и лакша путовања… Мислим ипак да се сви слажемо око тога. Имамо корону која је оптеретила све нас и искрено да вам кажем тешко је играти утакмицу о којој треба да размишљате колико ко може да издржи на терену, више него да размишљате како постићи квалитет игре који желимо.

Има још да се игра, али искрено ово кроз шта смо прошли од првог дана од када смо се окупили. Баш смо причали ми у стручном штабу о свему шта смо прошли од окупљања и то је било чак и тешко за објаснити. Пред сваке сезоне сви знамо да ће се догодити свашта јер има пуно утакмица и оптерећења, али смо ипак били размишљања да ћемо око играча имати пун састав за тренинг. Морамо да тражимо решења свакодневно, како да пребродимо ову ситуацију и да видимо како ћемо савладати наредног противника. Ми смо били у веома добром статусу у децембру, али опет се враћамо шта би било када би било, морамо да гледамо напред.

Претходни текстЦрвено-бели путују у Словенију на мегдан Марибору
Следећи текстМотика: Нисам имао дилему, за мене је Звезда највећа