Пријатељи – Црвена звезда мтс и Сингидунум

43

Кошарка у колицима као олимпијски спорт има иста правила и исти циљ, а то је промоција кошарке као игре за све. КК Црвена звезда мтс већ дуги низ година промовише тај леп спорт, а сада је учињен нови и први званичан корак у том правцу. Потписан је уговор између Црвене звезде и најуспешнијег клуба на овим просторима у кошарци у колицима – Сингидунума.

КК Црвена звезда мтс је на овај начин наставио тренд који је поставио – да најбољи буду уз најбоље. Ипак, у исто време је направио историјски искорак. Зашто? То је најбоље на конференцији за медије објаснио капитен Клуба кошаркаша у колицима Сингидунума, Жељко Ћирковић који је уз пуно емоција рекао:

Слободно кажите да је ово историја – направио је Жељко кратку паузу док је званично потписивао уговор, а потом додао:

Мислим да нико никада на Балкану, од свих клубова кошаркаша у колицима никада није потписао уговор са било којим клубом и успоставио такву сарадњу – истакао је Жељко Ћирковић.

То је био и најбољи показатељ колико је ово велики догађај за све спортисте са инвалидитетом. Они су кроз историји Србији доносили пуно успеха, али чини се да никада нису добили адекватну пажњу. Црвена звезда је као највећи спортски бренд Србије и региона стала уз њих. На овај начин и Сингидунум је добио правог и истинског пријатеља. Велико интересовање медија за ову конференцију, као и најаве да ће сви најбољи клубови из Србије следити пример Црвене звезде мтс је прави пример да смо на добром путу. Верујемо да је ово партнерство и пријатељство, само почетак лавине лепих ствари и догађаја за промоцију паролимпијског спорта и кошарке у колицима.

Велику улогу у успостављању ове сарадње имао је и председник савеза кошаркаша у колицима који има своје историјско место и у Црвеној звезди, а у питању је прослављени кошаркаш Владимир Кузмановић:

Ако ме питате у старту чему ће допринети ова сарадња, ова конференције је одговор. То је да ће уз Црвену звезду, клуб кошаркаша у колицима Сингидунум добити додатну промоцију. С обзорм да је ова идеја потекла од Савеза кошаркаша у колицима, чији сам председник, могу да будем пресрећан што су и други АБА лигаши прихватили наш позив и што ће свих пет клубова са територије Србије бити на неки начин умрежени у овакве активности и допринети промоцији кошарке у колицима. Поред мене је Жељко Ћирковић капитен репрезентације, мало вас зна да смо направили историјске успехе пласманом у Б дивизију. Србија је међу најбољих 17 репрезентациј у Европи, што је велики успех с обзиром да имамо убедљив најмањи број кошаркаша у колицима, а ово је један корак да привучемо нове чланове. Верујте, особе са инвалидитетом не знају за овакве манифестације, овај спорт, а према статитстици има их чак 10 одсто међу нама. Сада када размислите, питање је да ли сте их негде виђали. Ово је један пут да клуб кошаркаша у колицима Сингидунум, Соко, Деспот, Најс и Војводина добију своје партнере у циљу промоције овог изванредног спорта. Верујте, то је једини спорт особа са инвалидитетом који се игра по истим правилима као и много познатија кошарка. Зато, хвала Црвеној звезди за ову конференцију, хвала што су имали слуха да препознају оно што смо ми као Савез дали предлог, а наравно на Сингидунуму и Црвеној звезди је да даље развијају сарадњу. Не сумњам да ће то допринети популаризацији овог спорта – истакао је Кузмановић.

Капитен Сингидунума Жељко Ћирковић је такође говорио на званичној конференцији повом нове сарадње:

Захвалио бих се Савезу кошаркаша у колицима Србије и КК Црвена звезда, односно господину Филипу Сунтурлићу на указаном поверењу. Позвао бих све особе са инвалидитетом да се баве кошарком у колицима и верујем да ћемо на овај начин стварно успети да унапредимо и развијемо кошарку у колицима на ниво који заслужује. Кошарка у колицима… док не видите, могу вам причати до сутра, али то је један од најбољих и најлепших спортова за особе са инвалидитетом. Надам се да ћете наставити да нас пратите – истакао је Жељко Ћирковић.

Потом је реч имао директор Црвене звезде мтс Филип Сунтурлић који је ближе појаснио улогу Црвене звезде у овом пионирском пројекту на овим просторима, али улогу Клуба у прошлости:

Пре свега желео бих све да вас здужно поздравим и захвалим што сте нашли времена да испратите овакву конференцију. Можда је ова тема у прошлости била недовољно атрактивна, али мислим да ће се сада то променити. Начин на који смо поставили ствари и на који је осмишљен цео овај пројекат ће драстично утицати на популарност кошарке у колицима и генерално на параолимпијски спорт, спорт особа са инвалидитетом. Верујем да ће све ово утицати на њихов положај у друштву, на целокупно наше друштво да их не одбацује јер су то људи који вреде, који су часни, добри и који свакодневно дају све од себе. Сви ми из КК Црвена звезда мтс смо имали привилегију да сарађујемо са Савезом кошаркаша у колицима и чак пре пет година покренемо иницијалну идеју за лигу Србије у кошарци у колицима у којој је било шест клубова. У том периоду сам се везао за све те људе. Могу само да кажем Влади (Кузмановићу), Жељку (Ћирковићу) да је нама част да будемо уз вас. Част нам је да помогнемо да се промовише спорт са инвалидитетом. Част нам је да седимо са вама и ми ћемо бити ту за све што вам је потребно, да вам дамо максималну подршку у сваком погледу. Наши пријатељи ће стајати блиско уз вас, да и ви имате праве и искрене пријатеље који ће бити уз вас у било које доба дана и ноћи без обзира на прилике. Ово није класична конференција и потписивање уговора. Ово је нешто што Црвена звезда већ годинама и деценијама промовише. Начин на који сви ми у клубу схватамо Црвену звезду је такав да њена снага бренда утиче на промоцију добрих ствари и максимално ту снагу користимо за људске ствари које су можда биле на маргинама, а свакако не заслужују да буду на том месту. Црвена звезда мтс у моје лично име, али и свих у Клубу, каже вама хвала за све. Обећавамо да ћемо бити најбоља верзија нас самих да бисмо вам помогли. Желимо да то не остане само на речима, папир јесте папир, али начин на који ћемо то радити у будућности је нешто што је нама најважније и што желимо као људи на првом месту, а онда и као највећи спортски бренд на овим просторима. Драго нам је што смо ово покренули и што нас други клубови у Србији следе, а надам се да ће тако бити и у региону. Црвена звезда као претеча пуно ствари у друштву је и овај пут направила искорак и показала да на други начин можемо да схватамо и спорт и наше позиције у друштву. Остаје нам само да на терену и делима покажемо ко смо и шта смо, сви заједно – истакао је директор Црвене звезде Филип Сунтурлић.

Претходни текстИза југа Маракане – Кондициона припрема омладинаца
Следећи текстЛудогорец – Црвена звезда 0:1 (0:0)