Иза југа Маракане – Кондициона припрема омладинаца

24

Изузетно важан сегмент у савременом фудбалу је кондиција и физичка припремљеност. О спреми наших омладинаца брине Слободан Чикара који је нагласио који су најважнији елементи кондиционог тренинга, као и о разликама у раду између припремног и такмичарског периода.

Сваки припремни период наших омладинаца почиње тако што се одраде лекарски прегледи, а након тога функционална и моторичка тестирања. Уз наведене тестове, радимо изокинетичка тестирања мишића преко којих можемо добити корисне информације за сваког играча, а тичу се одређених асиметрија, дизбаланса снаге мишића… Дужину припрема диктирају датуми завршених обавеза у сезони и датуми почетка наредне такмичарске сезоне. Оквирно, један припремни период просечно траје око шест недеља. Оно што треба нагласити је да је битно током целе сезоне што успешније одржавати одређени ниво форме, као и тежити самом подизању перформанси. Током припремног периода рад је нешто другачији, у смислу обима и интензитета, као и одигравања одређеног броја пријатељских утакмица – казао је Чикара.

Кондициони тренер црвено-белих јуниора се осврнуо и на промене у раду до којих долази почетком првенствене сезоне.

У такмичарском периоду је нешто другачији систем рада, јер поред тимског и индивидуалног развоја, улазимо и у густ распоред утакмица. Треба добро водити рачуна о самом обиму и интензитету тренажног процеса како би играче сачували од евентуалне претренираности и од могућих повреда које су саставни део фудбала, али треба учинити све како бисмо их свели на минимум. Што се самог тренажног циклуса тиче, сваки наш тренинг има одређени циљ, како у техничко-тактичким захтевима,тако и у моторичким и функционалним.

Чикара је објаснио специфичности којима стручни штаб треба да се посвети током тренажног процеса.

Микроциклуси нам се садрже од разних тренинга издржљивости, снаге, брзине, затим корективних индивидиуалних тренинга којима у што већој мери настојимо да отклонимо одређене недостатке који могу довести до повреда. Као што је познато, имамо Катапулт систем којим можемо контролисати сваки тренинг као и утакмице. Примера ради, можемо у сваком моменту знати колико је био интензиван тренинг, колико је сваки играч појединачно претрчао у високо интензивном ритму, спринту, колико је имао убрзања, кочења и колики је обим. Такође можемо увидети да ли је потребан неки додатак за неког играча или пак цео тим. Са те стране стручни штаб може детаљно проучити сваки тренинг и задату вежбу и на тај начин поред самог осећаја тренера, грешке у планирању и спровођењу тренинга су сведене на минимум. Као и за утакмицу, тако и за опоравак ми имамо устаљене одређене протоколе опоравка који наши играчи испуњавају по завршетку утакмице као и дан након утакмице како би се што пре и боље опоравили за наредне изазове који их очекују – подвукао је Чикара.

Претходни текстЦрвено-бели са кофером проблема путују у Истанбул
Следећи текстПријатељи – Црвена звезда мтс и Сингидунум