Звездини репрезентативци

86

Током претходне сезоне, укупно 46 фудбалера Црвене звезде, што у сениорској, што у јуниорској конкуренцији, бранили су боје националних тимова земаља из којих долазе.

Наравно, највише је било фудбалера који су наступали код заставом Србије, а дрес нашег клуба носе и репрезентативци Црне Горе, Словеније, Канаде, Аустралије и Коморских острва.

У сениорској конкуренцији, укупно их је шесторица. За Србију су наступали црвено-бели дефанзивци – Марко Гобељић, Немања Милуновић и Милан Родић. Гобељић је одиграо 45, а Милуновић 23. минута у пријатељској утакмици против Парагваја у новембру 2019. године. Минутажу на том мечу имао је и Родић који је успео и да асистира за једини погодак на утакмици, иако је на терен ушао у 66. минуту сусрета одиграног у Крушевцу. Уз то, поуздани леви бек је играо и против Украјине у оквиру квалификација за Европско првенство. На терену је провео 90. минута, а меч је завршен резултатом 2:2.

Сви знамо колико је капитен Милан Борјан важан, не само за Црвену звезду, већ и за национални тим Канаде. Бранио је у двомечима против Кубе и Сједињених Америчких Држава и био део историјског успеха, јер је Канада после 34 године успела да савлада свог првог суседа. Милош Дегенек је стандардан репрезентативац Аустралије још од маја 2016. године, а забележио је три наступа у оквиру квалификација за Светско првенство, и уз то заједно са својим саиграчима остварио максималан учинак. Ел Фарду Бен је највећа звезда фудбала на Коморима, тако да његова минутажа у квалификацијама за Светско првенство и Афрички куп – није изненађујућа. Одиграо је четири утакмице и успео да асистира на једном сусрету и то против Тога.

Минутажу као млади репрезентативци Србије имали су Његош Петровић и Жељко Гаврић, док је Вељко Николић био позиван, али без дебија. Играо је Петровић на свих шест квалификационих мечева, док је Гаврић минуте скупио у мечу против Бугарске (у гостима) и Естоније (код куће). Стартни нападач младе репрезентације Црне Горе је наш Никола Крстовић. Он је одиграо шест квалификационих мечева и успео да постигне два поготка и то у мечу против Фарских острва, када је успео и да асистира. Такође, наступио је и у пријатељском мечу против Пољске.

Велики број омладинских репрезентативаца Србије стасава у Црвеној звезди. Капитен селекције је наш Страхиња Ераковић, а дрес “Орлова” носили су још: Никола Стајић, Мартин Новаковић, Лука Великић и Матеја Стојановић, у квалификационим мечевима за Европско првенство, као и: Андрија Катић, Урош Благојевић, Борисав Бурмаз и Његош Купусовић у пријатељским дуелима. За Црну Гору наступали су Мирко Миликић и Андреј Пуповић.

Што се кадетске репрезентације Србије тиче, слична је ситуација као и са омладинском. Капитенска трака краси руку Матеје Бачанина, а у тиму су још: Марко Ћопић, Урош Лазић, Стефан Деспотовски, Вукашин Крстић, Владимир Милетић и Никола Станковић.

Репрезентације до 18 година (млађи омладинци) и до 16 година (млађи кадети) су незваничне у смислу тога да не учествују у квалификацијама за европска такмичења, али играју пријатељске утакмице. За млађе омладинце, наступали су: Александар Лукић и Никола Њамцуловић (Србија) и Вања Панић (Словенија), док су дрес млађих кадета Србије носили: Стефан Лековић, Виктор Радојевић, Стефан Мелентијевић, Лука Стојановић, Игњат Брајић, Матија Глушчевић и Марко Лазетић.

Пионирска репрезентација Србије (до 15 година) учествовала је на неколико развојних турнира, а минутажу у дресу “Орлова” имали су: Стефан Маринковић, Лука Стојсављевић, Лазар Ђурић, Јован Шљивић, Матеја Радоњић, Стефан Миладиновић, Мирко Николашевић, Јован Мијатовић и Матеја Бубањ.

Претходни текстРезиме припрема кадета
Следећи текстЦрвено-бели одбранили Куп Србије!