Човић: Подршка навијача нам много значи

56

Председник КК Црвена звезда мтс Небојша Човић говорио је о бројним актуелним темама и био у потпуности на располагању медијима за сва питања.

Уочи утакмице између Црвене звезде мтс и ЦСКА на конференцији за медије у Београдској арени, јавности се обратио и председник КК Црвена звезда мтс – Небојша Човић. Након излагања тренера црвено-белих Душана Алимпијевића, надовезао се председник Клуба. Човић је говорио о бројним темама и био у потпуности на располагању медијима за сва питања која су и овог пута била веома бројна. Излагање председника КК Црвена звезда мтс преносимо у целости:

Шта значи да навијачи немају поверења? Хоће ли имати поверења ако се вратимо у 2011. годину или још боље у 2010. годину. Ипак, треба разложити у ово време модерних мрежа навијаче и ботове. Ми смо ушли у сезону са новим стручним штабом и са 11 нових играча. Мислите да је неко незналица или луд да мисли да не би било добро да задржимо прошлогодишњи тим? Било би добро, али није било реално.Са некима смо се већ договорили да иду у току сезоне, а са некима у међувремену. Ко би нам дао 2.5 милиона евра? Нама као државном банкомату како многи говоре, а многи од вас (медија) и потпирују.

Колико ће људи доћи и каква ће посета бити на утакмици је одређени спецификум. Видели смо на утакмицама са Барселоном и Макабијем, али и на другим утакмицама Евролиге… Нова Звезда се ни на једној утакмици није обрукала. Све зависи шта очекујемо. Направићу једно поређење:

ЦСКА данас поподне по руском времену заврши тренинг и седа у чартер авион да дођу у Београд на вечерицу па одраде тренинг.. После се одмарају, сутра тренинг, одиграју утакмицу и враћају се летом за Москвом. А ми? На пример Уникаха… Идемо Београд – Париз, па чекамо 10 сати следећи лет и онда играмо утакмицу, устанемо у 4 ујутру и идемо на лет. Онда се враћамо у суботу у 1 поподне па у недељу поподне играмо утакмицу у АБА лиги. То је само један фактор, други представља разлике у буџетима и ростерима.

Чини ми се да су поједини медији жељни да на одређени начин пишу о Звезди. Упоредићемо цифре са Бамбергом. Ми смо прошле године продали 2.238 карата, играли смо у дворани Александар Николић. Ми смо ове године продали 3.500 карата. Не треба нам факултет да кажемо да 3.000 у једној дворани и 3.000 у Београдској арени не представља исто. Ипак, када се пише о томе види се зла намера.

Ми никада нисмо рекли да је Фајнал фор у Београду циљ. Да ли бисмо волели? Да, било би лепо, али за то нам је потребна подршка. Свако јури за себе, за свој клуб. Звезда је прошле године продала преко 102.617 појединачних улазница у Евролиги, а од тога смо осам утакмица играли у Пиониру. У Арени смо играли седам утакмица и продали 76.820 карата.

Имали смо утакмице са празном халом… Против Макабија смо имали 8.300 гледалаца и били трећи у Европи по гледаоцима на утакмици. Нико неће, ни на један начин, постављати тренере и играче. Када дође у управу, може, али сада не може. Поверење у управу? Не знам колико ту треба имати памети. Будите сигурни да када будемо отишли нећемо оставити Звезду какву смо је затекли.

Ако је неко замишљао да Звезда треба сваке сезоне да прави рекорде…. да има само један пораз у АБА лиги, да прави 40, 50 разлике… Имамо велики број младих играча ове године. Наш циљ није само ова сезона. Нови тренер и стручни штаб има једну несрећу, упали су у ципеле прошлог стручног штаба који је заједно са управом остварио одличне резултате. Много тежи посао има овај стручни штаб, од претходног. Који је улазио у ципеле након лошијих резултата претходника.

Што се тиче Загорца ми се ове сезоне нисмо ни интересовали за њега. Можда звучи смешно, али тако је. Интересовали смо се оне сезоне пре него што је отишао у НБА. Мислим да смо били у праву јер мислим да би у Звезди више напредовао. Наравно, финансијски моменат није био такав да ми можемо да дамо 2.2 милиона за двогодишњи уговор и да га катујемо и исплатимо.

Да нема новца, па никада га нема. Ипак, нећемо носити дресове ни дугих ни кратких рукава, нисмо за промену пропозиција.

Знамо како се публика и гледаоци односе према нашим противницима. Као што знате Фајнал фор се игра у Евролиги, а ми као једини представник Србије у том такмичењу… па логично је да играмо у Београдској арени. Сви знамо шта је дворана ’’Пионир’’, али некада су и другачије околности. Трошкови Арене су нешто преко 20.000 евра. Пионир износи 3.5 до 4 хиљаде. Али, потенцијал гледаоца у Арени досеже и до 20.000 гледалаца. Ту не спадају само трошкови утакмице, већ и тренинзи за обе екипе и остали пропратни садржај.

Људи кажу срамота је посета са Бамбергом. Нисам убацио уопште социјални моменат… Сутра нам се преклапа утакмица са утакмицом Борца из Чачка, а многи воле да гледају фудбал. Предуго се чекао успех у фудбалу, а ја сам свестан да је фудбал приоритет на сфери интересовања. Звезда у великом броју случаја ове године мора да игра у Евролиги, а рекао сам већ разлог то је Фајнал фор у Арени ове године. Када се преклапају одређени догађаји у Арени са нашим утакмицама, играћемо у дворани “Александар Николић“.

Изузетно је тешко померити утакмицу у Евролиги. То смо урадили против Барселоне због фудбалске утакмице са Арсеналом. И то нас је после коштало у АБА лиги када смо скратили себи период одмора,

Помињали су појединци и те термине… И то је превара. Многи су мислили да ћемо померати термин да неки знаменити јуниори Партизана не би играли против наших јуниора. Играли смо, Партизан је победио, али смо у утакмици првих тимова ми добили глат.

Ми смо само прошле године платили преко 100.000 евра казне, а велики део тих казни је био зато што су степенице затворене, а морају да буду отворене. На пример… Имајте у виду и тај аспект играња у Београдској арени.

Нама навијачи много значе. Чак се и смејемо на разне натписе који се појављују у одређеним медијима. Прављење еуфорије, не долазе навијачи због оваквог или онаквог тима… Само тако наставите. Једино што нећемо да дозволимо да се вратимо у време када је било ’’сачекуша’’ да се не иде на утамице и када је клуб продавао 250 до 300 сезонских карата.

Не гледајте Звезду само кроз сезону 2017/2018. Наши циљеви су јасни ове сезоне на свим фронтовима. Није ли писало да Звезда неће имати ниједну евролигашку победу? Већ смо то премашили. Ми смо на почетку циклуса, а погледајте у првом тиму младе играче, погледајте тим ФМП-а и јуниорски наш састав… Што се тиче појачања, то је посао стручног штаба, са којим ми треба или не треба да се усагласимо у складу са финансијама.

Тачно је да паре не играју, али се за паре игра. Цео спорт се игра због пара. Причамо да једна Црвена звезда бруто не прелази 3.2, 3.3 милиона. Па само Швед кошта толико нето. Веома сам задовољан како ради стручни штаб Звезде. Поздрављам све оно што смо урадили са претходним стручним штабом, али све има свој крај. Једног дана ћемо и ми отићи када се будимо договорили, али не преко кафића и менаџера… Само онако како то треба и никада нећемо довести Звезду до тога да нам скидају кошеве.

Хоћу и ја да научим технологију. Па ја бих по цео дан лупао по томе на фејсбуцима и твитерима. Морам да радим нешто и да од нечега живим. Истински се дивим одређеним ’’Попајима’’ и Дизнијевим јунацима који по цео дан коментаришу.

Моје мишљење је да нигде нисмо погрешили у процени. Да било ко узме неког од вас за руку и одведе у Канаду и да се за два месеца потпуно аклиматизује? Вероватно мислите на Јанковића, Јовановића, Радичевића… Чујем и ја, имам уши. Хајде да видимо какви ће сви они бити за годину дана. Сетите се када је Џенкинс, чекали смо га од окторбра до фебруара да нешто убаци. Знам да навијачи навијају и желе да буду најбољи, али која је ту компетенција? Није лако играти у Звезди, нити било шта бити у Звезди.

Мислим да је прва АБА лига велика ствар и да је донела много тога. Друга АБА лига је одлична надоградња на то. Оно што је веома важно је то да смо успели да завршимо финансијско стање и прве и друге АБА лиге. Има простора за надоградњу и надам се да ће се то догађати у наредним годинама. Друга АБА лига уопште није лоша, а мислим да је она важна да оживи центре кошарке. Из моје перспективе, као човека из Србије, сматрам да је добро што се игра у Чачку и Вршцу. Мислим да национални савези у региону морају да направе бољу комуникацију са АБА лигом. У Словенији кажу – не можете да судите, ако судите АБА лигу итд. То није у интересу кошарке.

Научио сам да они петлови који први кукуричу, први заврше у супи. Покушавам да нађем једног НБА играча који ће играти за репрезентацију у квалификацијама. Нажалост, не могу. Било би занимљиво како би функционисала Звезда да Перо Антић игра за Македонију, Лесор за Француску, Бјелица за Црну Гору… Или Фелдин за Доминикану. Оде тамо и не врати се три кола јер је близу. Такође, за Србију игра три играча.

Ми ћемо увек бити за то да су сви кошаркаши равноправни, широм света. Донећемо одлуку, али не бисмо да будемо први.

Претходни текстАлимпијевић: Уз подршку навијача, чуда су могућа
Следећи текстБесплатно на Рад!