Храбра Звезда поражена од Дарушафаке

64

Кошаркаши Црвене звезде мтс поражени су након драматичне завршнице у првом колу Евролиге од Дарушафаке Догуш резултатом 73:70 ( 24:17, 20:13, 8:16, 17:28).

Храбра и борбена Звезда одиграла је јуначки, можда и надмашила тренутне реалне могућности, али је на крају поражена резултатом 73:70 ( 24:17, 20:13, 8:16, 17:28). Дужина клупе, одлични стручњак Дејвид Блат и прекаљени Американци донели су скупом тиму Дарушафаке победу у завршници меча. Ипак, не треба крити да је Звезда била бољи ривал више од 39 минута.

Ношени хуком са трибина пуне дворане „Александар Николић“ изабраници Дејана Радоњића играли са фантастично током већег дела сусрета. На почетку другог полувремена, предвођени одличним Огњеном Кузмићем који је меч завршио са 16 поена, девет скокова и три блокаде, црвено-бели су имали 16 поена предности (46:30). Међутим, већа ротацијом којом располаже Дејвид Блат дошла је до изражаја, као и искуство сјајних Американаца. Звездина младост је остала без енергије за игру у тако жестоком ритму и на крају у неизвесној завршници поражена 70:73.

Од почетка утакмице црвено-бели су показали изванредну одбрану. Гости су пут до коша налазили веома тешко, али су захваљујући индивидуалном квалитету успевали да из тешких позиција поентирају. Тако је било бар до 6:6, али је Звезда онда заиграла још боље у одбрани. Кузмић је затворио прилазе Звездином обручу, а на другој страни је високи центар лако излазио на крај са Слотером те је постигао брзих шест поена.

Сјајном Кузмићу придружили су се убрзо Чарлс Џенкинс и Лука Митровић и серијом 9:0 црвено-бели су стекли прво осетније вођство (15:6). То није био крај, иако су Вонамејкер и Харангоди погађали, Џенкинсова врела рука је чувала вођство. Када је Лук Харангоди погодио из угла за три, истом мером је вратио Џенкинс. Надовезао се капитен Митровић сигурним поенима из рекета и Звезда је убрзо имала двоцифрено вођство – 22:11 након девет минута игре.

Међутим, далеко од тога да је веома скуп и квалитетан противник помислио да се преда. Дуга клупа гостију омогућила им је да уласком Скотија Вилбекина додатно убрзају ритам и дођу у ситуацију која њима знатно више одговара. Дарушафака је у таквом односу снага успевали да, мало по мало, топи предност ривала и приђе на само три поена заостатка половином другог периода (30:27). Ипак, Звезда је поново имала одговор – тројка Гудурића, потом тројка Дангубића и затим сјајна одбрана и поени у контри уз фаул Стефана Јовића. Прави „блиц криг“ за поновни плус 11 за црвено-беле (38:27).

Најбољи суд о приступу и квалитету игре црвено-белих стизао је са трибина. Дворана „Александар Николић“ је подрхтавала, а потпуна ерупција догодила се када је Јовић сјајно проиграо Кузмића који је снажно закуцао. Сјајни Кузмић је на свом конту већ имао 10 поена, а у завршници првог полувремена на семафору је стајало 44:29.

На исти начин Огњен Кузмић је започео и друго полувреме и донео Звезди ново највеће вођство (46:30). Ипак, серијом 7:0 предвођену растрчаним Клајбурном, Дарушафака је поново пришла на једноцифрено вођство (46:37), ставивши до знања каквим индивидуалним квалитетом располаже. Звезди на руку у тим тренуцима није ишло ни што је бонус брзо испуњен, на више од пет минута до краја трећег периода.

Црвено-белима је то био отежавајући фактор да наставе са агресивном одбраном, али они од свог приступа нису одступали. Разлика је била сигурно чувана све до завршнице трећег периода. Тројка из угла Бертанса у завршници трећег квартала, а потом и полагање Вонамејкера на почетку последње деонице примакла је Дарушафаку веома близу (52:48).

Налет су одбили сјајна одбрана ношена енергијом са трибина, као и Џенкинс и Бјелица поенима на другој страни. Међутим, кош Харангодија и тројка уз фаул распуцаног Бертанса најавили су драматичну последњу деоницу. На мање од осам минута пре краја Звезда је имала свега два поена предности (56:54).

Уследио је прави мали револверашки обрачун. Гудурић је погодио за три, узвратио Андерсон па поново Гудурић. Потом је Дангубић погодио за два, а гости одговорили брзом мини серијом 4:0 за (64:61). Гудурић није дозволио преокрет. Постигао је свој осми поен у последњој деоници и након бацања Митровића Звезда је имала предност (67:61) два минута пре краја.

Драма се тада није окончала. Црвено-бели нису могли да пронађу мир при извођењу слободних бацања. Митровић и Бјелица су били половични, а Дарушафака је највише могуће убрзала темпо. Поготци Бертанса из дотрчавања, два узастопна Клајбурна и потом Вилбекина са пенала донели су Дарушафаки прво вођство после готово 37 минута игре (68:71). Звезда је имала још две шансе, али је понестало концентрације и може се слободно рећи снаге јер су црвено-бели извукли више од реалних могућности.

На крају, имао је и Гудурић прилику, мада готово немогућу да са скоро пола терена донесе продужетак. Можда је и фаулиран, али се није зачула судијска пиштаљка и на крају је остало 73:70 за госте.

Црвена звезда мтс: Ребић 2, Дангубић 7 (4ск), Митровић 12 (5ск), Симанић, Добрић, Симоновић, Џенкинс 8, Гудурић 13, Јовић 8 (7ас, 4ск), Кузмић 16 (9ск), Бјелица 4.

Наредни сусрет кошаркаши Црвене звезде мтс играју у понедељак, у Новом Месту против екипе Крке, са почетком од 18 часова.

Претходни текстЉубав без граница (видео)
Следећи текстРадоњић: Немамо времена за патњу