Радоњић: Рођендански поклон звездашима

37

Кошаркаши Црвене звезде Телеком подарили су најлепши могући поклон својим верним навијачима – тријумф над актуелним шампионом Европе! Црвено-бели су одиграли одличну утакмицу против изузетно јаког противника, били су потпуно равноправан тим све до почетка последње деонице, када су пре свега Џенкинс, Вилијамс и Марјановић просто експлодирали на крилима громогласне песме навијача.

После великог тријумфа црвено-белих у Топ 16 фази најквалитетнијег европског кошаркашког такмичења, тренер Црвене звезде, Дејан Радоњић, био је презадовољан:

Обећали смо пред утакмицу да ћемо да дамо све од себе упркос великом умору који нас мучи већ дужи период. Желели смо да Звезди и звездашима поклонимо оно што смо вечерас и урадили – победу против првака Европе. Макаби је дошао са конкретном амбицијом, они су реално и објективно у борби за врх табеле и за сваку победу која може да им омогући позицију домаћег терена у наредној фази. Били смо свесни тога, спремали смо се за овај дуел са жељом да их упркос свему савладамо. Желим да се захвалим публици на феноменалном амбијенту који нас је у тренуцима када је било јако битно носио и омогућио да сви заједно славимо вечерас велику победу – рекао је у једном даху тренер Црвене звезде Телеком пре него што је анализирао утакмицу:

Почетак је био доста добар, иако смо могли да користимо боље одређене ситуације. Дозволили смо  противнику да погађа тројке и стекне предност иако је ситуација на терену другачије изгледала. У наставку наша игра је била довољно добра, постојао је осећај да у тим тренуцима треба да стекнемо и већу предност, али смо имали проблема са њиховим скоком у тим тренуцима, а промашили смо и неколико зицера. Ипак, у други део меча смо ушли са великих четири поена предности. У другом полувремену имали смо доста добар период игре, међутим било је грешака око којих наравно не треба правити анализу јер смо играли против првака Европе. Они су у завршницу меча ушли из добре позиције, имали су предност која ипак није била толика да се не може стићи. Што се и десило. Последњи период игре смо играли изванредно, балансирали смо добру унутрашњу и спољашњу игру, центри одлични испод коша, а такође и добар шут када је било најпотребније. Све је то довело и до убедљивог славља против првака Европе због чега је наше задовољство још веће – истакао је Радоњић који је свестан да екипа не сме превише да полети после овог великог тријумфа:

Настављамо даље, чекају нас нове обавезе. Желим да похвалим Бранка Лазића који је у Купу дао све од себе иако није био потпуно спреман и због чега смо можда дошли у позицију да размишљамо о томе да му дамо више времена да се регенерише, како би био спреман до краја првенства. Немања Дангубић такође, под болом је играо данашњи меч. Покушаћемо да у наредном периоду кроз могућност играња утакмица у АБА лиги у којој смо већ обезбедили прво место пред плеј-оф, али и у Евролиги где желимо да будемо на максимуму у сваком мечу, да дођемо до коначне идеје. А она је да после свих ствари које ће бити присутне дођемо до оптималног статуса половином априла – јасан је био Дејан Радоњић.

Тренер Црвене звезде Телеком још једном је похвалио своје изабранике:

Честитке играчима. Сјајна борба, огромна жеља када је можда изгледало да немамо енергије, да не можемо да нађемо добра решења, бацали су се по терену и извукли из нас оно што нас је и красило целе сезоне – квалитетан карактер. Он је допринео да у завршници изгледамо овако против шампиона Европе, Макабија из Тел Авива – истакао је стратег црвено-белих пре него што се још једном осврнуо на фантастичну последњу четвртину у којој су црвено-бели поново приказали оно што их је красило у већини утакмица прве фазе Евролиге:

Имали смо добру игру практично читав меч. Наравно, има грешака кад играте против првака Европе. Ми смо убедљиво најмлађа екипа у Евролиги, нормално је да долази до неких ситуација које су другачије од ове коју смо имали у последњој деоници. Генерално утисак је одличан ове сезоне. Могли смо можда и да изгубимо од Куће Лаборал и од Валенсије, па бисмо онда вечерас били слободни, али ја мислим да је боље да играмо против Макабија него да имамо тренинг. Сваки противник у Евролиги је квалитетан и конкурентан. Наравно да би било добро да је период квалитетне игре трајао дуже, али једноставно кошарка је жива ствар. Да смо у прилици да стално играмо као вечерас у последњој четвртини, можда бисмо играли за титулу првака Европе… Што не кажем да неће десити за пет, шест година – са осмехом је рекао Радоњић који је потом похвалио игре младог Тејића:

Дао је допринос да и остали играчи уђу у ритам. Тејић је вечерас играо јако квалитетну одбрану, донео нам је чврстину у том сегменту, што он већ неко време показује и што очекујемо да ради све боље до краја сезоне. А следеће треба и да преузме много више на себе него што је то било ове године, што обзиром на његове године можда и није за очекивати. Али, рекао сам већ давно да ће се то десити и радује ме што овако изгледа на терену – изјавио је стратег црвено-белих пре него што је упоредио одличан шут за три поена против Макабија са оним доста лошијим на претходним утакмицама у Евролиги:

Сада смо погађали, а онда промашивали, то је та драстична промена која се десила – у шали је рекао Радоњић, па затим додао:

Синоћ смо вежбали шут дуго, дуго. Али, нисам причао после 19-0 да то посматрам као проблем о којем треба да се прави тема. Не треба ни сада да се прави о фантастичном шуту. Ја сам играо кошарку дуго, могао сам и да погодим неку тројку понекад случајно. Нормално је да дође и до 10-0 и до 10-8 за три. Ако имамо најмлађи тим у Евролиги онда је то још логичније и можда је могло да се догађа чешће него што се то нама дешавало. Овај шут од вечерас треба да буде тема, баш зато јер је онај лошији био тема када смо први на табели у АБА лиги по проценту за три поена. Увек је ту нека тема, некада прва, некада трећа четвртина, некада су то млади, некада стари – закључио је тренер Звезде са мишљу да не треба тражити проблеме тамо где их нема.

Претходни текстЗвезда срушила шампиона Европе
Следећи текстЗвезда и ИДЕА донирају Институту за мајку и дете