Дијамантидис и Слотер спречили Звездино чудо

42

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да направе велики подвиг на гостовању у Атини. Црвено-бели су били на корак од великог изненађења, али су поражени од Панатинаикоса резултатом 74:69 након веома драматичне завршнице. Почетак меча никако није слутио тако нешто пошто су изабраници Дејана Радоњића након мање од 11 минута игре имали 22 поена заостатка (28:6).

Ипак, када је на испит дошао карактер црвено-белих они нису ни овог пута посустали показавши по ко зна који пут ове сезоне да се никада не предају. Славни ривал је био суочен са невероватном одбраном Звезде која је успела да преокрене резултат у последњем периоду, али је искуство и снага Панатинаикоса одлучила победника. У драматичној завршници је одговорност преузео легендарни Дијамантидис, а црвено-беле је напустила и свежина што је нормално када се узме у обзир да је услед повреда Немање Дангубића и Стефана Јовића ротација на бековским позицијама била осетно скраћена.

На први кош црвено-белих чекало се чак четири и по минута када је Лука Митровић смањио предност ривала на 9:2. Ипак, Звезда је и даље имала пуно проблема са другом најбољом одбраном у Топ 16 фази Евролиги па је искусни ривал успео да почетком друге деонице стекне највећих 22 поена предности (28:6).

Изабраници Дејана Радоњића су успели да узврате и покажу игра у одбрани која их је красила већим делом ове сезоне. Из веома агресивне дефанзиве Звезда је добила на самопоуздању па је веома неефикасна прва деоница замењена за разноврсне нападачке акције. Борбени Марко Тејић давао је посебну енергију екипи, а разиграо се и Маркус Вилијамс који је погодио и прву тројку за своју екипу из десетог покушаја. Звезда се разиграла, а након поена Јаке Блажича закључена је серија 23:5 и црвено-бели су пришли на само четири поена заостатка (33:29).

Међутим, шестоструки шампион Европе имао је спреман одговор. У завршници првог и почетком другог полувремена Панатинаикос је направио серију 8:0 и стигао до нове двоцифрене предности (41:29). Серију домаћина прекинио је Вилијамс другом тројку, а онда је на сцену ступио невероватни Марјановић који је у трећој деоници убацио чак 15 поена и уз одличан екипни скок био најзаслужнији што су Грци пре почетка последње четвртине имали само пола коша предности (52:51).

Први поени у последњој деоници били су закуцавање сјајног Тејића за прво Звездино вођство на утакмици (52:53). Уследила је права драма. Играло се кош за кош, а обе екипе су показале невероватну борбеност. Захваљујући беспрекорној одбрани на нешто мање од четири минута пре краја црвено-бели су имали пет поена предности. Ипак, две брзоплете грешке наплатио је прекаљени Дијамантидис и тројком изједначио резултат (65:65). Већ у наредном нападу Слотер је погодио за три поена и ствари су се окренуле на страну домаћина.

Ипак, драма није изостала. Вилијамс је имао шут за продужетак из веома тешке позиције, али није био прецизан и Слотер је у контранападу ставио тачку на меч .

Панатинаикос – Црвена звезда Телеком 74:69 (26:6, 11:23, 15:22, 22:18)

Панатинакос: Каралампопулос, Бокоридис, Јанковић 6 (4ск), Фоцис 3 (5ск), Нелсон 7, Маврокефалаидис 6, Дијамантидис 11 (10ас), Гист 12 (5ск, 6ул), Батиста 13, Блумс, Папајанис.

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 10, Ребић, Дангубић, Митровић 8 (9ск), Лазић 2 (4ск), Блажич 2, Калинић 2 (4ас), Марјановић 17 (10ск), Тејић 7 (4ск), Џенкинс 17, Јовић, Цирбес 4 (9ск).

Претходни текстЈовић: Волео бих да је ово почетак серије голова
Следећи текстНа Цедевиту за 300 динара