Звездин првенац у ТОП 16 фази

26

На крилима невероватне публике која је направила атмосферу за памћење Црвена звезда Телеком убедљиво је савладала берлинску Албу са 86:69 и на тај начин у 5. колу Е групе дошла до првог тријумфа у Топ 16 фази Евролиге.

Повратак најелитнијег европског такмичења у београдски храм кошарке је по много чему био спектакуларан. Дворана Пионир била је испуњена до последњег места, а срећници који су успели да обезбеде улазницу за овај меч за који је владало огромно интересовање, били су сведоци изванредне партије изабраника Дејана Радоњића.

Црвено-бели су показали по ко зна који пут ове сезоне школску игру у одбрани и од првог до последњег минута диктирали темпо.  Звезда је натерала ривала на чак 18 изгубљених лопти, имала 12 украдених, а из тако чврсте одбране ређали су се фуриозни контранапади који су додатно подизали расположење распеваних Делија.

Невероватна подршка са трибина стизала је од првог минута, а црвено-бели кошаркаши су на најбољи начин знали да је претворе у енергију на терену. После уводних пет поена Немање Дангубића изабраници Дејана Радоњића су имали минимално вођство јер је Меклин на другој страни успешно решио два напада заредом (5:4).

Од тог тренутка Звезда је показала још већу енергију, а одбрана је функционисала готово беспрекорно. До краја деонице Алба је убацила само осам поена, а на другој страни су се ређали брзи контранапади црвено-белих па је на крају уводних десет минута утакмице Звезда имала десет поена предности (22:12).

Почетак друге четвртине у потпуности је припао Стефану Јовићу који је убацио седам узастопних поена за своју екипу и био најзаслужнији што Алба није могла да ухвати резултатски прикључак. Звездина одбрана је у наставку поново изгледала перфектно. Ређале су се украдене лопте и лагане егзекуције на другој страни хитрих Лазића и Блажича, а ни саиграчи нису заостајали па је након полагања Бранка Лазића на половини друге четвртине резултат гласио високих 40:20 за црвено-беле.

Уследила је серија Албе 9:2, али изабранике тренера Радоњића то није поколебало. Напротив, поново су заиграли у препознатљивом ритму у одбрани, а у нападу је заблистао Марјановић који је са пет узастопних поена вратио црвено-беле на 18 поена предности пре великог одмора (47:29).

Одбрана и брза игра и даље су били кључ сјајне игре изабраника Дејана Радоњића.  С тога, предност је и расла па је након тројке Николе Калинића резултат гласио 59:37. Ипак, Немци поново успели да узврате и то серијом 8:0 захваљујући бољој игри у одбрани (59:45). Тајмаут тренера Радоњића је поново унео живост у екипу па су црвено-бели у одбрани поново били изузетно агересивни, налет Албе је одбијен и Звезда је у последњи квартал ушла са великих 17 поена предности (64:47).

Звезда није дозволила опуштање у својим редовима, већ је озбиљан приступ задржан до краја. На нешто више од пет минута до краја предност црвено-белих је износила и 24 поена (77:53) након што је Калинић погодио тројку из угла. Питање победника више није довођено у питање, али се карневалска атмосфера на трибинама није пренала на терен јер су изабраници Дејана Радоњића до краја задржали озбиљан приступ и убедљиво славили.

Црвена звезда Телеком – Алба 86:69 (22:12, 25:17, 17:18, 22:22)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 7 (10ас), Ребић, Дангубић 9 (4ск), Лазић 10, Блажич 6, Калинић 9 (5ас), Марјановић 17 (12ск), Тејић, Џенкинс 12 (4ас), Јовић 9, Цирбес 1.

Алба: Гифи 3, Кинг 5, Табу, Варгас 6, Банић 8, Рединг 9 (4ск), Стојановски, Ренфро 6 (8ск), Хемондс 11, Меклин 14, Радошевић 7.

Претходни текстУбедљива победа црвено-белих у Инђији
Следећи текстРадоњић: Играли смо изванредну тимску кошарку