Човић: Казна независног судије је срамна

49

Као гром из ведра неба у уторак увече је стигла вест да је због немилих догађаја у Истанбулу Црвена звезда кажњена са 50.000 евра и једном утакмицом без присуства публике у Евролиги. У Истанбулу је 21. новембра испред двране Абди Ипекчи убијен навијач Црвене звезде Марко Ивковић и просто је невероватно да је Звезда кажњена за смрт свог навијача, пред утакмицу која се играла у Турској и за чију организацију и безбедност навијача, који су се самостално организовали и отпутовали у Истанбул, није имала никакве ингеренције.

Због скандалозне одлуке јавности се обратио први човек клуба са Малог Калемегдана Небојша Човић. Председник КК Црвена звезда је уз бројну документацију веома детаљно причао на ову тему јер је било видно да је у извештају независног судије Патрика Гранџана учињена велика неправда према Црвеној звезди.

Ноћас смо добили одлуку, како је сви зову одлука Евролиге. Она је на меморандуму Евролиге, али је одлуку донео независни судија. На основу те одлуке, по старом српском обичају му нећу помињати ни мајку, ни оца, ни семе, али ћу рећи да нисам већу глупост чуо у животу, а имам пуно искуства у свим могућим сферама  – започео је прилично емотивно излагање Небојша Човић, а потом додао:

Тим независнима се често дешава да су независни са мозгом. Подсетићу на недавну утакмицу између Партизана и Бешикташа. Најављно да ће у Србију доћи њих 700, а у Београду их је било 1400. Њих 1200 је ушло на стадион. Преосталих 200 је морало да се позабави са нашим органима реда, а колико смо могли да видимо никоме од ових 1200 навијача длака са главе није фалила. Подсетићу и на случај Бриса Татона који је изгубио живот у Београду, а Тулуз за то ни на један начин није кажњен – рекао је први човек КК Црвена звезда који је потом истакао да ће се клуб жалити на одлуку:

Црвена звезда ће уложити жалбу на одлуку независног Патрика која је стигла на 35 страна, а образложење је врло кратко. Дуго сам анализирао тај допис и нисам нашао апсолутно ниједан основ због којег Звезда може да добије казну. Јутрос смо имао разговор са Ђордијем Бертомеуом. Рекао ми је да није имао контакт са независним судијом четири године. Тај судија је лично донео одлуку питајући се како Звезда није знала да јој долази 200 навијача у Истанбул и како су се они потукли са тамошњом полицијом. Његова одлука је базирана сагледавањем само са једне стране – кратко је застао Човић и потом додао:

Посебно истичем да ми нисмо имали везе са организацијом путовања наших навијача у Истанбул. Исто тако, ни сада немамо апсолутно никакве везе са евентуалним одласком навијача у Атину на меч са Олимпијакосом. То се не ради у организацији клуба. Добили смо информацију да пут у Грчку и посету утакмици организује агенција Александрија која организује цео аранжман. Скренули смо им пажњу, не из страха од евентуалног сукоба између Звездиних и Олимпијакосових навијача, већ због евентуалних блиских сусрета наших навијача и присталица ПАОК-а и Панатинаикоса  – рекао је Човић, а онда још једном детаљно анализирао све чињенице око трагичног догађаја који је довео до погибије Марка Ивковића:

Као што стоји у извештају турске полиције, турској и бугарској полицији је најављен долазак наших навијача. Бугарска полиција је то веома озбиљно схватила и прихватила је навијаче на граници и дала им пратњу до границе са Турском. Било је три аутобуса са нашим навијачима којих је рачунајући и превоз једним аутомобилом било 191. Бугарска полиција је свој посао одрадила како треба, али то се не може рећи и за турску полицију. Звездини навијачи су у четвртак 20. новембра око 11 сати ујутро прошли царинску контролу и ушлу у Турску. Не верујем да је тамошња полиција толико нестручна да мисли да су у питању туристи који су се запутили у Анталију. У прилог свему томе иде и чињеница да је меч Галатасарај – Црвена звезда Телеком проглашен утакмицом високог ризика – нагласио је Човић и додао:

Делегација нашег клуба је допутовала 20. новембра у поподневним часовима на истанбулски аредром и ту их је дочекао наш конзул који их је обавестио о доласку наших навијача. Требовали смо око 70 карата да би након поподневног састанка у хотелу са генералним конзулом следило обавештење ка Галатасарају и турској полицији са истим информацијама пошто је турска полиција одредила генералног човека за сарадњу са нашим конзулатом. Да не говорим о томе да ниједан представник Галатасараја није дочекао нашу делегацију на аеродрому, што је по правилима Евролиге обавезно. Све то независни Патрик заборавља, а чињенице говоре веома јасно.Дошли смо и до докумената који је Галатасарај писао независном судији. Морам да истакнем да сам непријатно изненађен јер сматрам да ниједан клуб не треба да се служи лажима, поготово што је реч о клубу са толиком историјом кога су 1905. године основали Срби. Ето, демагог Атаман је својом изјавом рекао да је тренер терористичког клуба пошто су према њему Срби терористи – у даху је причао Човић.

Они су истакли да је било преко 500 навијача Црвене звезде што је нетачно. Ми смо покушали да дођемо до 200 карата за наше навијаче. Када смо контактирали Галатасарај добили смо потврдан одговор, а када смо хтели да уплатимо новац на рачун одједном није било могуће. Отишли смо потом на благајну па нам је речено да је клуб обавезан да пошаље допис што је представљало класичну куповину времена. Допис смо послали око 15 часова и 30 минута што је био непланиран губитак времена јер је већ од 20 часова почињала утакмица. Они су одговорили на допис на дан утакмице нешто после 16 часова и рекли су нам да не могу да нам обезбеде карте јер је цела хала распродата, што је евидентна лаж, а то је могло јасно да се види. Хала је капацитета 12.500 места, а у Патриковом извештају стоји 11.300 што говори да му математика није најјача страна. Но, пошто је у хали према његовом извештају било 8.143 навијача то говори да је било више него довољно места за наше навијаче ако имате добру вољу и жељу да избегнете инцидент – рекао је Човић и потом наставио да износи доказе.

Такође, наш конзул је обавестио турску полицију да наши навијачи неће доћи на трг Султан Ахмет, на ту заказану журку од 16 часова за коју бих могао да кажем, ако желим да будем злонамеран, да је била класична замка са жељом да се навијачи Звезде мало посоле сузавцем и пребију. Они су око 18 часова аутобусима дошли на око 700 метара од дворане код такозване Београдске капије. Ту их је прихватила турска спортска полиција, која је знала да нема карата и да их неће пустити у дворану. Зар није логично да их врате у аутобусе?  При том чланови наше управе и конзул говоре да ако их већ не пуштају у халу да их одведу што је могуће даље од арене. Напротив, они су концентрисали навијаче у једну правугаону групу и повели их према хали. Тамо је била припремљена класична сачекуша. Турски навијачи јели роштиљ и онда су дошли Срби дивљаци који су их изнервирали па су они решили да избоду Србе – истакао је са пуно ироније Небојша Човић, а потом додао:

Оно што је тужно и ружно је извештај турске полиције. Први говори да је турска полиција пронашла Марково беживотно тело на улици у 20 часова, а други да је он преминуо у болници у 19 часова и 40 минута. То је презентирано независном Патрику. Од 23. новембра наш конзул има дозволу од нашег Министарства спољних послова да изнесе свој став и да изјаву. Он није позван, атиме ми нисмо добили прилику да изнесемо нашу страну, већ је у обзир узета само изјава турске полиције – говорио је готово у једном даху Небојша Човић, а онда додао:

Мој предлог је да комплетан фонд казни, иако сматрам да смо ми потпуно неосновано, а Галатасарај веома благо кажњен, оде породици Марка Ивковића. Не сматрам да би то била било каква сатисфакција, сматрам да је једина сатисфакција истина – рекао је Човић и потом се осврнуо на случај убијеног навијача Тулуза, Бриса Татона.

Код нас су за убиство Бриса Татона осуђени добили 240 година затвора, а имамо случај да Галатасарајеви навијачи имају традицију кољача. Од 2000. године па до данас убили су чак десет навијача противничких клубова. Не желим да их генерализујем, нису сви кољачи, али убили су десет људи.

Човић је потом говорио и о тренеру Галатасараја Ергину Атаману и чињеници да је кажњен са 6.000 евра:

Што се тиче Атамана и његове казне од 6.000 евра то нека подели са Патриком. Моја жеља је да у сарадњи са адвокатима поднесемо тужбу Међународном суду части према Швајцарцу Патрику и да га гонимо до краја. Невероватно је да човек донесе овакве одлуке па нека је независан не знам колико. Ми не сносимо апсолутно никакву кривицу за све што се догодило. Све смо предузели да спречимо оно што се догодило, а срамота је да неко иде на победу у утакмици по цену живота. Срамота је да човек какав је Атаман буде селектор Турске. Његова изјава је била у рангу као када би селектор Немачке рекао да су јеврејски навијачи терористи. Такође, срамота је да Галатасарај добије казну од три утакмице без публике и 100.000 евра јер су стекли све услове да најмање две године не играју европска такмичења – рекао је Човић и потом се осврнуо на инциденте који су за време утакмице догађали у двроани Абди Ипекчи:

Наши навијачи који су се пробили до хале, њих око 40, било је у хали готово линчовано и било је провоцирано од стране несретног Атамана. Ето, Патрик њему да казну од 6.000 евра, а он се три пута лицемерно извињава за изјаву где је говорио како је он лично видео како навијачи пале и ломе по граду што је апсолутно нетачно. Јер, они су ишли аутобусима ка граду и при том када су они били близу хале тренери Радоњић и Атаман су увелико морали да буду у дворани. Потпуно подржавам став Владе Србије која је прогласила да је Атаман персона нон грата –  Човић је потом даље тумачио извештај турске полиције.

–  Што се тиче дивљачке туче између навијача Звезде и полиције да вам изнесем цитат из турског извештаја:

“Један полицајац је задобио повреду малог прста на левој руци, а други повреду стопала“, толико о нашим “дивљацима“. Подсетићу Вас да су се прво појавиле тврдње да су се међусобно сукобили навијачи Звезде. После су били извештаји да су ухватили Албанце који су убили Марка па је уследила најгнуснија лаж  да су преобучени навијачи Партизана у Звездине дресове починили убиство, ето чиме се они све служе, завади па владај – срећа ни то није прошло. Ми смо добили у 23.04 извештај да је Марко Ивковић убијен. Не знам само каква је то реанимација од пет сати када у извештају стоји да је полиција од 20 часова пронашла беживотно тело, а турска болница констатовала губитак живота у 19 часова и 40 часова. Нису ми баш најјаснија ни ова времена, јер по овим извештајима време у Турској иде уназад – констатовао је Човић.

И поред свега ми настављамо такмичење у Евролиги. Не зависимо ни од кога, наш пласман у ТОП 16 фазу смо изборили на терену и на томе честитам тренеру Радоњићу и играчима. Ми ћемо са Евролигом задржати професионалне односе, иако очекујемо бурне реакције које разумем, а поготово на друштвеним мрежама. Утакмицу против Лаборал Куће ћемо играти у Пиониру без присуства навијача.

На питање како ће Звезда реаговати ако евентуално дође до новог дуела Звезде и Галатасараја у ТОП 16 фази, Човић је одговорио:

Ако дође до утакмице између Галатасараја и  Црвене звезде у Топ 16 Звезда ће је организовати како треба. Не плашим се ничега у Београду, а ни у Истанбулу. У Београду ће све бити како треба, а за њих се надам да неће правити два пута исту грешку. Нема индиција да би Евролига раздвојила нас и њих за Топ 16 и ја се за то не залажем. То би било кукавички јер би то значило да озбиљни клубови одступају пред бандама кољача. Ствар наше државе и Атамановог образа је да ли ће се он појавити на евентуалном мечу између Црвене звезде и Галатасараја у Топ 16 фази у Београду. Једва чекам да ме председник Галатасараја одведе на баклаве – истакао је Човић који је потом упитан шта очекује од најављене жалбе:

Верујем у дејство жалбе у високом проценту  јер оно што причам је истина. Имамо јако коректан однос са Ђордијем Бертомеум и објаснићемо се око независног Патрика и извештаја који се држи једне стране – турске стране, односно извештаја турске полиције. Почели су да се праве невешти да су навијачи дошли 21. новмебра ујутру, а имамо извештаје да су били смештени у три хотела 20. Новембра и нису правили било какве инциденте или екцесе. Сада ми треба да се правимо да је фер што смо кажњени. Порука је следећа – Срби немојте да идете на утакмицу јер ће да вас убију и после за то да вас казне. Моја конструкција јесте ружна, али је истинита – рекао је председник КК Црвена звезда, а онда позвао да се учи на ранијим грешкама:

Морамо да будемо мудри и да не будемо превише емотивни јер су нас пуно пута на наше емоције испровоцирали. Не смемо поново то да дозволимо и да постигнемо нови аутогол. Ми смо сувласници у истој фирми – Евролиги, са клубом који лаже. Баш бих волео да се нађемо – Бертомеу, председник Галатасраја, ми… Па да разјаснимо. Од Патрикових 35 страна стоји шта смо ми рекли, а шта они и све је погрешно закључио. Не можемо другачије да растумачимо осим да је у питању интерес – закључио је први човек КК Црвена звезда Небојша Човић.

Претходни текстЦрвено-бели убедљиви против Модриче
Следећи текстКопривица: Раднички неће доћи са белом заставом