Тријумф Звезде у Загребу за крај

26

Упркос томе што утакмица у Загребу за кошаркаше Црвене звезде Телеком није имала резултатски значај, захваљујући одговорном приступу и великој борби црвено-бели су славили резултатом 76:67. На тај начин Звезда је тријумфално завршила лигашки део регионалног такмичења у коме је остварила њабољи резултат (22-4) од када учествује у Јадранској лиги.  Самим тим црвено-бели су заказали нови окршај са Цибоном у полуфиналу Фајнал фора АБА лиге.

Иако је Цибона водила током готово читавог сусрета, чврстом одбраном црвено-бели нису дозволили домаћину да стекне недостижну предност. Изабраници Дејана Радоњића су по ко зна који пут показали карактер, али и стрпљење јер када је црвено-бела машинерија кренула да погађа све наде за Загрепчане су се угасиле.

У 33. минуту меча Планинић је погодио 63. поен за своју екипу, а онда је кренула фуриозна серија Црвене звезде. Сјајна одбрана онемогућила је Цибону да дође до поена наредних пет минута, док су у нападу заблистали Џенкинс, Нелсон и Блажич и били виновници невероватне серије 20:0. За само шест минута игре Звезда је минус од десет поена претворила у двоцифрени плус, а затим мирно привела меч крају.

Поред великог преокрета Звезде утакмицу је обележио и повратак на паркет Луке Митровића. Млади крилни центар је одиграо нешто преко два минута на овој утакмици и на тај начин се по први пут нашао на терену још од повреде коју је задобио у утакмици са Крком 30. октобра 2013. у 10. колу АБА лиге.

Домаћин је од почетка утакмице био веома добро шутерски расположен о чему најбоље сведочи податак да су погодили прве четири тројке које су упутили ка кошу. Захваљујући високим процентима шута Цибона је поела 20:13 после седам минута игре, али је Звезда захваљујући расположеном Марјановићу убрзо изједначила (22:22).

Ипак, црвено-бели нису успели да вежу неколико минута добре игре у континуитету па је Цибона поново стекла седам поена предности (29:22). Црвено-бели су се серијом 5:0 поново резултатски вратили у игру, али одмах потом и стали. Загрепчани су поново погодили неколико узастопних шутева и серјом 9:0 по први пут стекли двоцифрену предност у мечу (38:27) у 17. минуту утакмице.

У наставку игре је виђен сличан сценарио у ком су се изабраници Дејана Радоњића враћали из двоцифреног минуса, али нису имали снаге да изједначе резултат или преокрену. Половином трећег периода Звезда је серијом 7:0 пришла на пет поена заостатка (49:44), али су црвено-бели направили неколико брзоплетих грешака па је Цибона серијом 8:3 одбила налет (57:47).

Међутим, чета тренера Радоњића се није предавала и захваљујући чврстој одбрани није дозволила домаћину да увећа предност. Разлика је константно била у размаку од пет до десет поена и било је јасно да Звезда мора да поправи учинак у нападу, а поготово са слободних бацања које је у једном тренутку шутирала само 7/16 да би славила на тешком гостовању.

Стрпљење се црвено-белима исплатило половином последње деонице када је уследила фуризона серија. Нелсон је прво погодио тројку, затим Марјановић полагање, а онда је Џенкинс готово поновио ролу из меча са Будивељником повезавши две тројке и два бацања за потпуни преокрет. На сјајну ролу брзоногог Американца надовезао зе Блажич тројком, а затим и Нелсон полагањем па је Звезда је серијом 20:0 стекла недостижних десет поена предности на нешто више од минут пре краја.

Цибона – Црвена звезда Телеком 67:76 (27:22, 16:13, 14:16, 10:25)

Цибона: Кус 6, Планинић 13, Блесингејм 9 (6ас), Демо, Шарић 15 (13ск), Розић 5 (4ск), Јагодић-Куриџа 6 (4ск), Јануковић 4, Мавра, Араповић, Сиришчевић 9.

Црвена звезда Телеком: Ребић, Митровић, Лазић 6 (4ск), Блажич 9, Симоновић 7 (4ск), Марјановић 12 (7ск), Раденовић, Катић 7 (7ск), Нелсон 18 (4ск), Џенкинс 14, Липовиј, Драгићевић 3 (4ск).

Претходни текстЧовић: Доста је лажи и ширења мржње
Следећи текстЗлато и бронза за црвено-беле на ЕК у Сарајеву