Човић: Доста је лажи и ширења мржње

51

Председник Црвене звезде, Небојша Човић, обратио се новинарима поводом новог таласа напада који стижу из табора вечитог ривала, тачније Душка Вујошевића. Човић се осврнуо на све оно што је Вујошевић изјавио на конференцији за медије пред меч црно-белих са Цедевитом:

То је метод који је опробан, да се стално износе одређене неистине и лажи. Навешћу само неке од тих лажи. Лаж је да је КК Црвена звезда приватан клуб, а још већа лаж је да је то приватан клуб Небојше Човића или било кога. И Црвена звезда, ФМП и пређашњи ФМП имају исти статус као и Партизан када гледате ствар кроз папире, а то је удружење грађана. Ја сам му дао поруку да престане да лаже, али он очигледно има проблем и не може да престане. Од 13. јула 2013. године, и тадашње конференције за штампу Партизана иду стални напади према Црвеној звезди. Ја немам ништа против да се Партизан бори са своје позиције у свим спортовима. Не спорим да је било ком клубу у овој земиљи изузетно тешко, тешко је и Партизану и Звезди. Али, ми ниједну конференцију за медије нисмо држали да бисмо причали о Партизану, ако изуезмо ону која је одржана пре пар дана. Од 13. јула, када је причао о блокади рачуна, Вујошевић не престаје. Онда су му држава и сам господин Вучић, са господином Крстићем, помогли да репрограмира пореске обавезе које су око милион и 500 хиљада евра, иако су промашили законски рок који је истекао 31. октобра – истакао је Небојша Човић. Он је после тога констатовао:

Стално имамо лавину дезинформација, манипулација, лажи и неистина, као да ћете ви преко Црвене звезде добити не знам какав статус. У појединим тренуцима сам то посматрао тако да сам помислио да је Душко Вујошевић заправо председник КК Црвена звезда, колико је причао о нама. Сада је опсег своје умне приче проширио и на фудбалски клуб. А пошто му је Џајић пријатељ, верујем да ће му Џајић то и одговорити. Он каже „Џајић ми је пријатељ“, па упореди Џајића и Ђурића. То су такве манипулативне реченице, не знам ни сам како да их назовем. При томе, ми смо стварно заузели курс да не одговарамо и не причамо на ту тему, али је прешло сваку меру. Нити је то мој посао да се њиме бавим, нити то хоћу. Ја њега јако добро познајем у свим могућим фазама. И када је био млад и када је био нешто старији и кад је постављен стицајем околности за тренера репрезентације, али и у низу других ситуација. Не бих се бавио тиме.

Прича коју ја јавно изговорим мора да буде тачна и мора да буде искрена. У његов степен искрености не бих улазио. Какав је то човек који сам каже да има породицу, а бави се туђим породицама – питао је Човић који је додао:

Испевава песме о супругама у туђим породицама. То је он лично испевао, са једним Божидаром. И све ово што су данас причали, о томе су се договарали на Цветном тргу по кафићима, правили сценарио како да одговори. Имаш породицу, онда поштуј и туђу породицу. Какав је то човек и карактер који се стално бави инсинуацијама о убиству премијера Ђинђића, причама око Косова, причама како он не би елиминисао политичког противника. Ако бисмо ушли у кошаркашку позадину, да је тако назовемо пошто имате разне позадине, готово на смрт пребијање Радета Петровића не знам баш до којих бисмо све имена дошли. Или ако бисмо ушли додатно у анализу тог пребијања и упадања неког лица у болничку собу где је убијен човек до Радета Петровића. Можда је промашио кревет. Па о пребијању бејзбол палицама Новице Чичића. Имало би ту свашта да се уради – кратко је застао Човић и потом додао:

Прича да је држава помогла Звезди око Унапред припремљеног плана реорганизације је такође лаж и неистина. Нити нам је држава помогла, нити тадашња власт, нити Драган Ђилас. Тај план је стручно и коректно урађен. Такође, нити ми у том плану имамо однос са државом од 2,5%. Ја не могу њему да објасним нешто што он не зна, а он мисли да све зна и да је апсолутно најпаметнији на свету. Данас да га питате да ли би он био најбољи председник државе – да, био би – казао је Небојша Човић пре него што је изнео једно мишљење:

Има одређених ствари које не можете да објасните јер он више не разликује истину од лажи. Такође је лаж да смо ми имали некакве заказане сусрете на СОС каналу. Ја никоме никада нисам побегао из дуел емисије, с тим што са људима за које проценим да не могу да их померим из њихових ставова не улазим у такве расправе. А никада нисмо ни имали договорен тај дуел. Била је идеја Драгише Ковачевића. Што се тиче Утиска недеље, можда је то Оља Бећковић објавила. Питајте њу ко је побегао, ко је одустао – рекао је челни човек Црвене звезде пре него што је наставио:

Стално имамо манипулације, стално полуистине, интриге, штрикање ствари које су лаж. А ако је неко приватан клуб, то је Партизан. КК Партизан је приватизован од стране Душка Вујошевића, а сад видим, и нек им је Бог у помоћи, да је и ЈСД Партизан постало приватно спортско друштво. Никакав проблем није да уђе полиција и анализира комплетне папире и све остало шта се добило и како се добило. Што се тиче прича о ФК Црвена звезда и Телеком Србије, фудбалски клуб је добио спонзорски уговор на неколико година, та средства уопште не долазе у клуб. Она су асигнацијом распоређена на враћање кредита банци Интези – изјавио је Човић, који се потом наглас упитао:

Ја не знам како да заинтересујемо медије и како да дођемо до одговорних медија. Само да подсетим, ФК Црвена звезда је дао комплетну финансијску анализу, потпуни елаборат са пресецима 1991/1992, па онда од 1996-те на овамо. Ништа није сакривено, нити заташкано. Ми из Звезде никада нећемо држати конференције за штампу о Партизану уколико нас Партизан не помиње. Односно појединци из Партизана. Ми ништа нисмо урадили да се тензије подигну, али морамо да реагујемо на одређене ствари, на гомилу лажи. Свака конференција за штампу Вујошевића је о Црвеној звезди. Нисам ја дао изјаву „један човек, једна држава, један клуб“, а при томе каже да неће да се бави политиком. Нисам ја дао изјаву о Ким Џонгу, о апартхејду, о државном терору, нисам ја рекао да је држава Звездин банкомат. У ком је то домену? Да ли је то у домену тренерског посла? Да ли је то у домену председника ЈСД Партизан – упитао је председник Црвене звезде кошаркашку јавност. Небојша Човић је потом наставио своје излагање:

Шатровачко повезивање љубави и мржње, ако неког волиш или га мрзиш онда си заједно са њим. Жао ми је, ми сви имамо своја доба, век и старост. Ако књиге не читате на време може да се деси једна опасна аномалија, да оно што прочитате погрешно разумете, а нарочито ако читате на прескок. Или ако вам Божидар спрема неке умотворине, парчиће тих књига на Цветном тргу. Немамо проблем, ми смо држави захвални на свакаквој помоћи, до последњег динара се зна колико смо добили. Ко је сад у фирмама подигао оволики или онолики кредит… Нека смо и подигли, али кредит не може да се добије на лепе очи. Узмимо да је 25 милиона евра у питања, а и то је лаж, неки су за 10 година добили и више али као поклон од државе! Наравно, они ће рећи то је за резултате. У реду, ако је то за резултате онда треба направити анализу где сте те паре и како потрошли. Ако вам држава даје, онда сте у обавези да то и објавите – истакао је Небојша Човић, који је затим појаснио:

Мора све да се сведе на просту поруку: Дуле, бивши пријатељу, престани да лажеш и престани да шириш мржњу. Све стаје у ту једну реченицу. Ја сам се максимално трудио јер сам чуо да и Вујошевић има здравствене проблеме, без обзира на то да ли је он фер или не, да не утичем додатно на те проблеме. Али, те лажи, манипулације и ширење мржње праве лош амбијент, штети држави, али и највише штети самом Партизану. Онда се предомисли па би да ублажи суморно расположење. А зашто је било суморно? У том расположењу је он напао господина Вучића, моје није ни да га браним ни да га нападам. Исто му тражим паре да нам плати колико и Партизану јер смо исто били на састанку у Влади Србије, знам шта смо се договорили. Сада видим да је Партизан добио више.Не треба да лаже, да каже да је од банке добио 250 хиљада евра, од чега је 100 хиљада гаранција.То је лаж. Добија 250 хиљада евра спонзорски, а додатних 100 хиљада евра добија опет интервенцијом људи из државе који желе да помогну Партизану, и мислим да треба пошто смо ми дужни да Евролиги дамо гаранцију од 100 хиљада. То су добили невезано за ових 250 хиљада евра. У ком то пословању неко ко је у великој блокади може да добије додатну гаранцију. И ви онда узмете и ударите по тој истој држави – упитао је Небојша Човић. Председник Црвене звезде је убрзо наставио у истом ритму:

Суморно расположење је оправдање за господина Вучића, а пошто имамо то оправдање, сада ћемо да се бавимо Човићем. Сада нам је Човић убица политичке позадине, криминалац, Косово и тако даље. Па тиме се баве органи који и треба тиме да се баве и лако ћемо и то да завршимо, а већ смо пуно тога завршили. Немој само он да прича о покојном премијеру јер онда морам да кажем за ранији догађај. Била је друга управа у КК Црвена звезда и била је гужва око преласка Луке Богдановића. Ви седите до касно увече са покојним премијером, све се договорите, он вам помогне, а онда изађете на конференцију за штампу и ударите по покојном премијеру. А иначе нећете да се бавите политиком – упитао је Небојша Човић који је потом наставио:

Какве све то везе има са спортом? Хоће ли се одатле добити више пара за Партизан? Како сам не може да закључи да све ово што ради јесте силовање. Јесте један систем рада направљен на ароганцији и бахатости, где су се људи у држави плашили њега нарочито и његових конференција за медијеи и наручених колумни по разним медијима. Сад су ту неки други људи који се тога не плаше. А и у Звезди су неки други људи који се уопште тога не плаше – констатовао је први човек црвено-белих.

Небојша Човић је изнео јасну поруку Душку Вујошевићу:

Престани више да лажеш и себе и друге. Престани да шириш мржњу. Треба нешто лепо да се догађа на овим просторима и у српској кошарци. Није нам циљ да не постоји Партизан. А лаж је да он воли Црвену звезду. Концепт који је био направљен, а нарочито са његове стране, чини ми се био је постављен тако да Звезда не постоји. Тај концепт је грађен од 90-те године. Нисам срео човека у Звезди, нити ниједног симпатизера а да је на функцији од утицаја да има таква размишљања када је било који клуб у земљи у питању. То какве су докторске или не изјаве нек препусти онима који су редовно учили школу и нису куповали своје дипломе и завршавали факултет као једни од најбољих студената – рекао је Небојша Човић, а након тога је упитао:

Какве то везе има? Хоћемо добити тако више пара? То је систем да све претвориш у блато и брлог и у томе једино знаш да пливаш, све запљујеш, нико не ваља, сви те се плаше. А онда то покријеш некаквим резултатима и причама о производњи играча. А колико је ФМП играча произвео? А нисмо добијали паре. Шта да радимо, имали смо такав статус. Видећемо шта ће донети наредни дани, Звезда се фокусира на оно што је за нас најзначајније. Увек ћемо да дамо тачну цифру, а за њих је била прича да нису ништа добили од града Београда. Па су онда кад је објављена истина рекли да је Гак рекао тачну цифру, али да то нису добили на поклон већ као награду. Али ви сте прво рекли да ништа нисте добили. Као што сад помињем 76 милиона – опет нетачно. Очигледно имају проблем у књиговодству – констатовао је председник КК Црвена звезда који је потом изнео занимљиву опсервацију:

Замислите Дејана Радоњића да он прича о томе као тренер.Мислим да Партизан има лошије резултате ове сезоне јер им се тренер упустио у све. Уважавајући све, не може човек са толиком памети да издржи да одради све те послове квалитетно. Наше никад није било да се тако постављамо. И та игра, „Човићев приватни клуб“ је нова завера. Једна је да се неће смирити док Дејана Радоњића не отера из Звезде. На томе ради са одређеним групама људи, покушавајући да и у оквирима Црвене звезде пронађе они који су можда брзоплети и мисле да то треба радити. Имали смо талас тих проблема. Друга димензија је да направи код неких људи толики степен сујете да они не желе да дају паре у „Човићев клуб“, да још једну манипулацију рашири – изјавио је Небојша Човић пре него што је додао:

Разумем да му није лако јер је најзад потпуно дешифрован и разоткривен. И јасно му се каже: престани да лажеш, манипулишеш и шириш мржњу.Помири се сам са собом. Мржња уништи прво онога ко је пројектује. Ми желимо да имамо потпуно спортски и нормалан однос. Оно што би по нама било нормално то би било да два носиоца српског спорта седну заједно са најодгорнијим људима у држави за спорт и пробају да нађу модел за егзистенцијално и одрживо пословање наших клубова и нашег спорта. То је нормалан живот, ово није нормалан ни приступ ни живот. Видећемо да ли ћемо даље одговарати јер можемо само исто да поновимо: престани да лажеш, манипулишеш, обмањујеш и шириш мржњу. Господо из Партизана, обратите пажњу на човека. Вама прави највећи проблем, не нама – нагласио је Човић и на крају поручио:

Не треба много размишљати и донети јасан заклључак да је Вујошевић данас признао да је добио два милиона и 200 хиљада евра од државе, али он је то на својој конференцији за медије прикрио манипулацијом ширећи приче на цело спортско друштво. Према томе опет је ухваћен у лажи. Пошто сам добро упознао Вујошевића кроз живот чини ми се да се ради о гентески поквареном човеку који би да може и мене и моју породицу физички ликвидирао, а само зарад тога што је свестан да га се не плашим и да му нећу дозволити да даље свиојим лажима и обманама унуштава Црвену звезду. По питању њега, очекујем и од државе и од медија већу одговорност како би  се зауставило сејање опасне мржње – закључио је Човић.

Претходни текстПораз у Каћу на крају лигашког дела првенства
Следећи текстТријумф Звезде у Загребу за крај