Црвено-бели на минус три

28

Кошаркаши Црвене звезде Телеком у реваншу четртфинала Еврокупа јуриће заостатак од три поена. У првом четвртфиналном дуелу са Будивељником у Каунасу Звезда је поражена са 82:79. С обзиром на чињеницу да црвени-бели у Литванији нису блистали, да су у неколико наврата били у двоцифреном заостатку за шампионом Украјине, резултат из првог меча и те како улива наду да изабраници тренера Дејана Радоњића могу да надокнаде заостатак од три поена и изборе пласман у полуфинале. Црвена звезда има у потпуности активан резултат који је уз фантастичну подршку навијача достижан за пролаз међу четири најбоље екипе у Еврокупу што би био најбољи пласман у историји црвено-белих у овом такмичењу.

Нису се ствари по Црвену звезду Телеком током већег дела меча одвијале онако како је то замислио и желео стручни штаб црвено-белих. Звезда је на старту имала доста проблема са спољном линијом Будивељника коју је у првој четвртини маестрално предводио Стрелниекс, па је украјински тим после првих 10 минута имао шест поена вишка. Потом се пробудио и Ејхерн, па је после његове тројке Будивељник први пут стекао 10 поена вишка (30:20). Одбрана Звезде није била на висини задатка, бекови Будивељника су лако пробијалу прву линију, распуцао се Ејхерн који је за кратко време нанизао 10 поена, а црвено-бели су доста грешили и никако нису могли да дођу до своје препознатљиве игре.

Међутим, Звезду је у животу одржао маестрални Рашко Катић. Кад је било најтеже, лопте су спуштане у рекет искусном Звездином центру који је проналазио најбоља решења. Катић је у првом полувремену нанизао чак 16 поена, а највише захваљујући његовом учинку Звезда је на велики одмор отишла са само два поена минуса (41:39).

У наставку је виђена идентична слика. Чим би Звезда припретила да би могла до преокрета уследиле би грешке у серијама што је Будивељник зналачки користио, па је серијом 12:2 дошао да највећег вођства на утакмици 64:53. Ипак, у редовима црвено-белих није било панике. Добром одбраном су полако топили предност ривала, разиграо се и сјајни Демаркус Нелсон и после две везане тројке Џенкинса и Драгићевића Звезда је коначно ухватила прикључак и ушла у егал завршницу. Поенима Марка Симоновића Звезда је после дуго времена успела да изједначи (77:77), Џенкинс је чак имао шут за потпун прекорет 20 секунди пре краја, али је био непрецизан. У последњем нападу Будивељника Стрелниекс је фаулиран при шуту за три поена, реализовао је сва три пенала па ће Звезда у реваншу који је на програму у среду, 26, марта јурити три поена минуса.

Будивељник – Црвена звезда Телеком 82:79 (22:16, 19:23, 25:19, 16:21)

Будивељник: Ејхерн 16, Лавринович 11, Дроздов 2, Шаленга 4, Горбенко, Неруш, Стрелниекс 20, Анисимов 6, Лебедитсев, Тишченко, Минард 10, Самерс 13.

Црвена звезда Телеком: Ребић. Лазић 6, Блажич 2, Симобовић 10, Марјановић 2, Раденовић 9, Катић 20, Тејић, Нелсон 16, Џенкинс 11, Драгићевић 3.

Претходни текстДрагићевић: Трећа срећа
Следећи текстРадоњић: Извући поуке за реванш