Човић: Нападамо прво место

44

Црвена звезда се пуном паром припрема за почетак припрема за нову сезону. Много је активности у клубу, а свакако најзанимљивије су биле оне везане за место шефа стручног штаба. О свему томе, али и многим другим темама на веома посећеној конференцији за медеије на Малом Калемегдану говорио је први човек црвено-белих Небојша Човић.

Председник Звезде обелоданио је да Светислав Пешић неће више обављати функцију шефа стручног шатаб, али да ће и даље остати у клубу као саветник:
Непрестано смо били у контакту. Оно што је отежавало наше разговоре, пошто је заједничко опредељење било да пробамо да истрајемо заједно у овом пројекту, су поједини шумови који су се појављивали незванично, а онда су се незванично и преносили у поједине медије. Наравно, ја не мислим и нисам од људи који ће медије да криви за неке ствари, али само реално износим амбијент у коме смо радили. Да ли је то било случајно, ја не мислим да је било шта у Србији било случајно и препуштам вама да ви то анализирате, али том анализом нећемо добити никакав бољитак. Доста смо разговараили и после тих отворених и веома детаљних разговора донели смо заједничку одлуку да окончамо сарадњу везану за дужности шефа стручног штаба Црвене звезде, односно тренера првог тима. Тиме смо наш уговор, како се то популарно каже, на две плус једну сезону окончали – почео је причу Човић и додао:
Међутим, Светислав Пешић остаје са нама у Црвениој звезди и бавиће се пословима саветника за све омладинске селекције клуба. Кад то кажем не мислим само на омладинце. Са његове стране нам је увек потреба и драга помоћ у смислу додатних инструкција, координације, сарадње са тренерима који ће радити у Звезди. Тачно је да смо ми у прошле године у ово време по некима имали немогућу мисију. Међутим, успели смо да санирамо финансијско стање, да клуб ставимо на стабилне ноге и да направимо темеље за све оно што нас даље чека. Ја знам да је постојало нестрпљење и да оно и даље постоји, али не можете нешто што је 10, 12 година урушавано, да одмах поставите и претворите у оно што би Звезда требала и морала да буде у домену нашег спорта и наше кошарке. Ми смо врло захвални на сарадњи господину Пешићу, он је оставио велики траг. Прихватио се посла у веома тешком периоду, ја мислим и најтежем. Мало је оних људи који знају какво је стање било у Звезди у јуну и јулу прошле године. Стање је било такво да смо остали и без играча и управе, стање општеаг расула које је претило да Звезда оде у банкрот. А банкрот Црвене звезде би значио бетон лигу. По новом закону спорту Звезда и није могла да се такмичи – подсетио је још једном Човић.
Пешићева препорука која је и објављена у заједничком саопштењу је да на његово место дође Миливоје Лазић, његов први помоћник, што је руководство клуба и прихватило:
Пешић жели више да се посвети репрезентативним обавезама. Понављам, сарадња са њим ће бити настављена. Знам да ће бити оваквих и онаквих коментара, али то ме неће много узбуђивати. Када би се руководили по томе онда бисмо отишли неким другим путем. Али, пут који смо пројектовали морамо да идемо, јер нас на то обавезује и закон, с обзиром да смо извшним судским решењем обавезни да спроведемо унапред припремљен план реорганизације – нагласио је Човић и потом се осврнуо на Пешићевог наследника:
Посао са првим тимом наставиће Миливоје Лазић. Чули сте да се помиње и Лука Павићевић и то је тачно. Постоје одређени контакти и разговори, али постоје и одрђена ограничења у свему томе, јер је Павићевић тренер француског Роана са којим је склопио уговор 17. октобра 2011. године и тај уговор важи до 30. јуна 2013. године. Такође, он је и селектор Црне Горе, а ми не бисмо хтели да реметимо тај посао. То значи и његово одсуство до 15. сепетембра. У сваком случају, уколико буде било каквих промена ви ћете бити обавештени. Буде ли се наставила медијска кампања за ово или оно име, сасвим сигурно неће бити то име. Тренера Црвене звезде неће постављати ни медији, ни чаршија, ни кафићи, ни кафане ма ко био у структури тих који то препоручују. Тиме ће се само нанети штета могућим кандидатима.
Човић је објавио и имена осталих чланова стручног штаба:
Миливоје Лазић наставља свој посао, а његов први помоћник биће Милан Гуровић. То је била Лазићева жеља и ми смо тој његовој жељи изашли у сусрет. Александар Лукман биће кондициони тренер, а помоћници Саша Косовић и Никола Бирач. Вероватно ће бити и проширења стручног штаба, а тим менаџер је Небојша Илић. Ми сматрамо да је веома значајно да бивши велики играчи ове земље треба да добију простор и да буду присутни у клубовима, јер својим искуством могу много да помогну, пре свега у домену формирања млађих играча. Сигиуран сам да ће Гуровић одлично обављатиу свој посао. Његово опредељење је да се и даље бави кошатрком и то у домену тренерског позива и ми то сматрамо великим појачањем. Што се тиче тренера млађих категорија. Јуниоре ће водити Слободан Клипа, који ће бити координатиор рада свих млађих селекција, а његов помоћник Александар Глишић. Кадете ће водити Вања Гуша, прве пионире Милован Булатовић, а друге пионире Владимир Савић. Што се тиче другог одбносно нашег младог тима, Раднички ФМП, први тренер остаје Мишко Пејић, његов помоћник Нинослав Марјановић, а менаџер је Владан Митровић.
Црвена звезда добила је појачања у руководећим структурама клуба:
На сседници Председништва у уторак смо све то усвојили, а пре тога смо добили још два нова члана. То су господин Андреј Вучић, некадашњи кошаркаш који је играо за ИМТ, Беоптрол, Раднички, земунксу Младост и у иностранству на Кипру и у Грчкој. Иначе је магистар економије, запослен у Народној банци Србије. Ту је и господин Горан Веселиновић, дипломирани економиста, стручњак за маркетинг. И један и други су ватрени навијачи Звезде. Сезона која је пред нама је сезона у којој ће Звезда имати максимална очекивања у свим такмичењима. Наши циљеви ће бити максимални. Можда говорим преурањено, али засигурно и у Јадранској и домаћој лиги и у Еврокупу очекујемо борба за прва места и тако формирамо наш буџет – са спортског аспекта Човић је потом причу пренео на финансиојски део:
– Кад сам поменуо буџет, ми смо за годину дана успели да направимо санацију Црвене звезде коју неко воли, неко не воли, неко је не признаје. Али, то није наше, суд је рекао шта је имао да каже. За тих годину дана ми смо од државе имали разумевање. А, што се тиче финансијске помоћи од Телеком Србије, као јавног предузећа, добили смо 200.000 евра и ништа више. Сва остала средства су обезбеђена ван државних институција. Веома смо захвални градоначелнику Београда који нам је помогао у одређеним ситуацијама и то значајно. Разумевањем, сарадњом и тако даље. Министарство за спорт је нешто помагало, међутим ове године је изостала њихова помоћ за организацију Евролигиног турнира, али добро, ми имамо разумевања. Очекујемо да се настави пројекат изградње Звездине хале. Јер, то је обећано више пута и са републичког и са градског нивоа. И ми од те хале нећемо одустати, без обзира што ми имамо инфраструктуру какву имамо. Ја сам заговорник тезе да направимо 4-5 тренажних хала под значком Црвене звезде и то не само у Београду. То би било јако добро, јер боље је да деца остану у Србији него да иду одавде. А догодило се да један број дечака ове године оде из Србије и то је узраст ‘97 и ‘98 годиште. То знам случајно и намерно, пошто смо ми скаутовали неких 12 дечака. Од тога ће тројица доћи код нас, а остали су отишли путем Турске, Шпаније, Словеније… мислим да то мора да буде заустављено, јер се плашим да ћемо остати без великог потенцијала. Очекујемо да нам држава ове године помогне. Не тражимо ни више ни мање него колико се направи одређеним приступом, јер мислимо да је Црвена звезда од националног значаја. Не тражимо ништа што је ван закона. Сад смо направили ту финансијску санацију. Сви рачуни Црвене звезде су одблокирани, мислим да су се стекли потребни и довољни услови. Што се тиче контроле и провере средстава која би долазила, наша врата су потпуно отворена. С тим што и други клубови би требало да отворе врата када је државни новац у питању како би могло да се утврди да ли се он наменски троши или ненаменски. Ми ћемо тражити помоћ од државе. Веома сам захвалан на подршци коју је изговорио и Александар Вучић и то ме охрабрује на једном тешком послу кога смо се прихватили сви заједно у управи Црвене звезде.
Човић је нагласион да Црвена звезда неће иматин никакве страначке или политичке предзнаке и додао:
Црвена звезда је отворена за све звездаше. Без обзира одакле из које политичке структуре долазе. Желимо да се сви окупимо овде, а поштоваћемо сваку врсту помоћи, али нећемо поштовати покушаје деструкције или дестабилизације Црвене звезде. Ако имамо и различита размишљања можемо их разрешити у својој кући и као што сте то видели ми смо успели то да радимо уназад неких годину дана и верујем да ћемо тако и наставити.
Волео бих да ударне вести из Црвене звезде буду са великим насловима и када буду позитивне. Да не буду само негативне са великим насловима. Надам се да ћемо ту оптику професионализма без обзира што и ви мате своје емоције успети да дотерамо. Ако опет анализирам, а мој посао као инжењера је да будем аналитичан, право да вам кажем нисам видео ниједан клуб о коме је више написано о дуговањима, блокада, финансијских стања. Ограничавам се на кошарку. Будите сигурни да нема врхунског спорта без Црвене звезде и Партизана. То су два стуба, јако важна за развој нашег врхунског спорта. Када то кажем не желим да понижавам све остале клубове. Мислим да имамо мрежу клубова у Србији којима такође треба помоћи да се одрже у овом економски специфичним временима препуним изазова. Ми као Црвена звезда ћемо помоћи осталим клубовима колико год можемо, јер је то и наша обавеза.
Човић је још једном посебно нагласио да неће бити приватизације клуба:
Не долази у обзир ни помисао о приватизацији КК Црвена звезда. Ни помисао. Буде ли се и појавила најава, верујете ми да ћу бити први који ће изаћи у јавност и упозорити шта се догађа а наравно онда напустити Црвену звезду. Јер, сматрам да такви клубови не треба да буду приватизовани. Немамо ми права да приватизујемо крв, зној, сузе, муке наших прадедова, дедова и тако даље. Барем када је спорт у питању. Што се наших финансијских планова и буџета тиче ми смо јуче имали радни предлог буџета. Он мора да буде тако конципиран да буде потпуно реалан, а ми морамо тако да се поставимо да само у оквирима тог буџета правимо планове. Неко ће ме питати како смо онда направили ове године дефицит од неких скоро 400.000 евра. Ми смо на тај дефицит упозорили у марту месецу јер смо знали да улазимо у завршну фазу унапред припремљеног плана реорганизације. Тамо нисмо могли да планирамо одређена средства која су нам се натоварила на главу а везана су за ФАТ односно БАТ, а њихова величина је била милион евра. Тада нисмо могли да планирамо још неке догађаје који су нам се десили. Отишао нам је један играч, дошао други, а морате обојицу да исплатите. Било је ту још неких рачуна које нисмо планирали.
О појачањима за наредну сезону Човић је рекао:
Ако ме питате за имена појачања не да нећу да вам кажем него не могу да вам кажем. Из простог разлога јер ако вам кажем можда други стигну до њих пре нас. А можда и ми стигнемо пре њих. Биће интересантно у сваком случају. Још не бих давао коначне ставове око играча који су играли прошле сезоне за Звезду. Отворено вам кажем да су сви у оптицају. Разговори се воде са играчима оно што је само евидентно да је немања недовић отиашо из Звезде. Сви други су потенцијално ту, то ће наравно зависити и од тренера, односно како ће он склопити тим. А он мора да буде склопљен тако да нападнемо прво место у сва четитри такмичења следеће сезоне.

Претходни текстЦрвено-бели оптимисти пред реванш са Нафтаном
Следећи текстЗвезда прескочила Нафтан