Старт против Партизана

60

Кошаркаши Црвене звезде седми пут узастопно пласирали су се у плеј-оф домаћег шампионата, а укупно 23. пут ће играти у доигравању. У досадашњем историјату црвено-бели су у плеј-офу забележили 67 победа и 57 пораза. Одиграно је 45 серија, а добијено је 25. Противник Црвене звезде у полуфиналу шампионата биће екипа Партизана Игокее, која је регуларни део сезоне завршила на првом места и имаће предност домаћег терена у серији која се игра до две победе. Први меч серије игра се у уторак од 18 часова, Партизан је домаћин, а Радио-телевизија Србије директно ће преносити овај дуел.
 

“Добро се познајемо. Без обзира што Партизан има једну позитивну серију против нас, све се поништава и крећемо од 0:0. Сваки нови дерби је нова прича и што се нас тиче, нема реакција на досадашње резултате. У плеј-офу, тим који први стигне до две победе пролази у финале. Партизан је у предности, али ми тражимо своје шансе. Имамо добру атмосферу и уколико покажемо позитиван приступ и испунимо тактичке замисли, можемо да се надамо добром резултату. Очекујем велику борбу у серији и тим који се први прилагоди на све услове које доносе ове утакмице, може да се нада тријумфу. Крај је сезоне, играчи показују одређену дозу умора и исцрпљености, а повреде и даље представљају велики наш проблем. Тадија Драгићевић има проблем са коленом, Борис Бакић такође је повређен и константно игра под ињекцијама. Ипак очекујем од обојице да ће стиснути зубе, да ће показати “Лавље срце” и пружити максимум у овој серији”, рекао је шеф стручног штаба Црвене звезде Милан Шкобаљ.
 
ИСТОРИЈАТ ДУЕЛА ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ И ПАРТИЗАНА: До сада је одиграно 185 утакмица Црвене звезде и Партизана. У досадашњим дуелима Партизан има 99 победа, Црвена звезда 81, а пет мечева завршено је нерешено. У регионалном такмичењу одиграно је девет мечева(7-2 за Партизан). Највише дербија одиграно је у оквиру домаћег првенства – укупно 127, где су црвено-бели славили 58 пута, црно-бели 64, а пет дуела завшено је нерешено. У плеј-офу такође води Партизан 25-13, док је однос у мечевима у оквиру домаћег Купа 8-3 за Црвену звезду.
 
ЗВЕЗДИНИ РЕКОРДЕРИ: Највише утакмица против Партизана у црвено-белом дресу одиграо је Александар Трифуновић, а следи га садашњи тим-менаџер Небојша Илић са 36. Саша Обрадовић је одиграо 34, а Слободан Николић и Слободан Јанковић по 32. Највише победа у дербијима имају играчи из генерације 70-тих: Драган Капичић(18), Владимир Цветковић и Зоран Славнић по 17, па Драгиша Вучинић 15. Највише поена на утакмицама против Партизана постигао је Владимир Цветковић 569. Следи га Небојша Илић са 560, па Драган Капичић са 512 и Саша Обрадовић са 440 поена. Рекорд на једној утакмици дербија држи Љубодраг Дуци Симоновић који је у сезони 1975/76 на једној утакмици постигао чак 59 поена. Међу тренерима у дуелима са Партизаном најуспешнији је Небојша Поповић који је славио на 16 мечева. Следе га Милан Бјегојевић са 13 и Владислав Лучић са 11 тријумфа.
 
ЦРВЕНО-ЦРНО-БЕЛЕ ВЕЗЕ: Тренер Партизана Душко Вујошевић седео је на клупи Црвене звезде у сезони 1991/92, Чедомир Витковац је носио дрес Црвене звезде од 2003. до 2006. године, Славко Вранеш је био члан Црвене звезде у сезони 2003/04.…Мирко Ковач је две сезоне играо у Партизану, Млађен Шљиванчанин је наступао за млађе селекције Партизана, а Борис Бакић је до ове сезоне носио црно-бели дрес. И Марко Лекић је једну сезону провео у Партизану.
 
ЗВЕЗДА У СЕЗОНИ 2007/08: Кошаркаши Црвене звезде и у овој сезони имали су наступ у четири такмичења. У УЛЕБ купу Звезда је изгубила од Бешикташа пред финални турнир у Торину. Куп Радивоја Кораћа завршила је у полуфиналу поразом од Хемофарма, а НЛБ лигу на четвртом месту, уз пораз у четвртфиналу од Унион Олимпије 1-2. Црвена звезда је одиграла укупно 59 званичних мечева, на којима је забележила 35 победа. У регионалној лиги Звезда је имала 17 победа и 12 пораза, у УЛЕБ купу 8 победа, 5 пораза и једну нерешену, у Купу Радивоја Кораћа 1 победу и 1 пораз и у Свислајон Суперлиги 9 победа и 5 пораза.
 
ЗВЕЗДАШИ У СЕЗОНИ 2007/08: Звездин дрес на званичним утакмицама ове сезоне носило је 19 играча: Павел Громико, Игор Милошевић, Игор Краснић, Стивен Марковић, Елмедин Кикановић, Омар Кук, Мирко Ковач, Ненад Мишановић, Владимир Тица, Мирослав Раичевић, Тадија Драгићевић, Марко Лекић, Лазар Радосављевић, Никола Рондовић, Вујадин Суботић, Марко Цветковић, Млађен Шљиванчанин, Борис Бакић и Немања Александров. Тренер Црвене звезде до средине априла био је Стеван Караџић, када је ту функцију преузео дотадашњи помоћник Милан Шкобаљ.
 
НЕГАТИВНА СЕРИЈА ПРОТИВ ПАРТИЗАНА: Партизан је у последњих 16 мечева забележио 15 победа у међусобним дуелима против Црвене звезде. Црно-бели имају серију од пет победа (два у НЛБ лиги, два у Свислајон Суперлиги и један у плеј-офу). Последњи тријумф у Вечитом дербију Звезда је забележила 22. јуна прошле године, у оквиру трећој утакмици финала плеј-офа (91:77).

Претходни текстКошаркашице јуре ка победи
Следећи текстБудите са нама уз Космет