ИН МЕМОРИАМ – Миодраг Малиша Петровић

41

Данас је у 94. години преминуо Миодраг Малиша Петровић. Био је учесник оснивачке Скупштине Спортског друштва Црвена звезда и голман прве генерације Фудбалског клуба која је 1946. године освојила прву титулу првака Србије.

Петровић је рођен 13. фебруара 1927. године у Бачкој Паланци где је и почео каријеру као голман у тамошњем клубу. У Београд је дошао као избеглица 1941. године и са покојним новинарем Милетом Косом био је пребачен у подмладак СК Југославије. У том клубу је играо све до новембра 1944. када је приступио „УСАОС“. На позив Слободана Ћосића присуствовао је у оснивачкој Скупштини Црвене звезде 4. марта 1945. године и постао њен члан. Истог дана је одиграо и прву званичну утакмицу клуба против првог батаљона друге бригаде КНОЈА. Одиграо је и прву утакмицу првенства Србије против Чачка која је била и увод у шампионско славље. Са генерацијом коју је предводио Рајко Митић после освојене прве титуле првака Србије 1946. године доживео је да подигне и први пехар освајача Купа Југославије 1948. године. За Црвену звезду је до 1951. године одиграо 87 утакмица, освојио тотулу 1946, три Купа Југославије 1948, 1949. и 1950. године. Голманску каријеру градио је затим у Мачви из Шапца (51 меч) и Радничком из Београда (130 утакмица) све до 1957. када је завршио активну каријеру.

Запослио се у Министарству унутрашњих послова где је провео цео радни век. Остао је у фудбалу и био је тренер многих мањих београдских клубова , предводио је у випше наврата Жарково, Железник, Полет, Јединство из Земуна, БСК Батајницу, Добановце, Сурчин. Био је и генерални секретар тренерског удружења Београда 11 година, председник Удружења тренера при СОФК Беогарада и Србије, а у два мандата по четири године био члан Дисциплинске комисије ФС Југославије. Носиоц је златне и сребрене плакете ФС Југославије и многих других сруштвених и спортских признања.

Миодраг Малиша Петровић је врло добро знао како је Звезда изгледала на дан рођења. Заједно са још неколико изузетних људи помогао је њеном рађању. Испратио је и њен даљи развој, као и све оно што се у животу наше Звезде дешавало у минулих 75 година.

Тих, одмерен човек и правдољубив. Зато је пре пет година и покренуо питање признавања титуле првака Србије из 1946. године. Јавно се борио, са правним тимом клуба доказивао тврдње и пре осам месеци поручио:

– Е, сада сам потпуно срећан. Правда увек победи…

За Малишу је Звезда била емоција, Рајко Митић пријатељ какав се стиче једном у животу. Био је и председник Удружења ветерана „Рајко Митић – Стјепан Бобек“ од 2007.

Добитник је златне значке СД Црвена звезда која се додељивала заслужним спортистима и спортским радницима на обележавању 70. рођендана нашег спортског друштва.

Испраћај за кремацију Миодрага Малише Петровића биће обављен у најужем кругу породице, док ће комеморација бити обављена кад се ванредно стање буде завршило. Црвена звезда ће вас благовремено обавестити о датуму.

СД Црвена звезда породици и пријатељима нашег Малише изражава поруке најискренијег саучешћа.