Приче из историје – Прва титула стонотенисера

214

75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће представљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“ (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

Стонотениски клуб Црвена звезда је један од осам клубова оснивача нашег спортског друштва. Основан је 4. марта 1945. године као секција, а статус клуба је добио 1. јуна 1948. године.

Међутим, три године касније 31. маја 1951. године Стонотениски клуб је престао са радом. На реоснивање се чекало скоро три деценије, до 13. маја 1980. године.

И најзад, освајањем титуле у Међурегионалној лиги 1988. године, Стонотениски клуб Црвена звезда стекао је право учешћа у Првој савезној лиги. Овај значајан успех клубу су донели Дарко Роп, Љубомир Павасовић, Душан Кушић и Драган Копчалић.

У том периоду боје Црвене звезде бранили су Мирчеа Маран и Зоран Калинић, а у сезони 1992/93. наш клуб осваја прву шампионску титулу у дугој историји. Велики подвиг остварили су Зоран Калинић, Љубомир Павасовић, Игор Подносов и Бојан Веселиновић, предвођени врсним тренером Владимиром Јушићем. Овај састав доказао је своју супериорност у финишу драматичног шампионата, па је у жестокој конкуренцији заслужено стигао до највишег степеника на победничком постољу.

Зоран Калинић

Колекцију трофеја употпунио је Зоран Калинић освајањем титуле првака државе у синглу исте године, док је у претходној сезони Калинић освојио златну медаљу на Државном првенству у конкуренцији парова.

Црвена звезда се опробала и у међународним такмичењима, пет година је наш клуб редовно учествовао у Купу „Ненси Еванс“, а најбољи пласман остварен је 1992/93. године, када је такмичење завршено у осмини финала.

Након тога наш клуб је још осам пута освајао титулу првака државе 2001, 2002, 2004, 2005, 2010, 2015, 2016. и 2017. године.

Претходни текстГаврић: Све је лакше уз породицу
Следећи текстИН МЕМОРИАМ – Миодраг Малиша Петровић