Берон одвео упорну Звезду у финале КРК

86

Кошаркаши Црвене звезде мтс другу годину узастопно играће у финалу Купа Радивоја Кораћа. Црвено-бели нису бриљирали, али су када је било најпотребније били чврсти, а предаја није ни у једном моменту била опција. Шампионски карактер Црвене звезде је дошао до изражаја када би се многи други помирили са поразом. Наиме, на 50 секунди пре краја Мега је имала пет поена предности (75:70), а онда је Били Берон погодио тројку из изграђене позиције. Звезда је имала задатак да се одбрани и ту је тимска одбрана перфектно функционисала и црвено-бели су добили шансу за пласман у финале.

Били Берон је преузео ствари у своје руке. Његов шут за три поена у последњим секундама учинио је за све Звездаше да време за моменат стане, али је на крају поцепао мрежицу. Баш онако како само он уме. Цела дворана је уз повике ”Били, Били…” испратила овај феноменалан моменат. На крају, црвено-бели су славили резултатом 80:79.

Занимљиво је истаћи да су две тројке Били Берона у завршници биле и једине две тројке у другом полувремену за црвено-беле. Када су остали без важног оружја, нису клонули, већ су показали карактер и резервисали место у финалу где ће их чекати бољи из полуфиналне утакмице коју играју ФМП и Партизан.

Црвено-бели су добро започели меч и повели резултатом 6:2. Почетак је припао Били Берону који је био нападачки расположен, али енергија у одбрани Звезде није била на високом нивоу. То је Мега знала да искористи, а велику помоћ имала је у готово перфектном шуту за три поена који је у једном тренутку био 80 одсто (4/5). Након шест минута игре црвено-бели су дозволили ривалу да убаци чак 19 поена и стекне пет поена предности. Тројком је узвратио Били Берон, али континуитета у игри црвено-белих још није било па је након првих десет минута Мега имала седам поена предности – 17:24.

Мега је увећала вођство у првом нападу друге четвртине, али је улазак Кевина Пантера донео нову енергију у редове Црвене звезде. Након пет везаних поена Звездиног бека црвено-бели су смањили заостатак на три поен и ривал је реаговао тајмаутом – 24:27. А, после тајмаута промене није било јер је одбрана црвено-белих била сјајна. Погађали су Јагодић-Куриџа, Пантер, Штимац… Звездина фуриозна серија 15:0 вратила је црвено-беле у вођство – 34:27.

Мега је узвратила, а са друге стране две прилично наивне грешке Лоренза Брауна показале су да још увек не може да пронађе ритам после пехова који су га задесили, повреда зглоба и грип у кратком временском интервалу. Ипак, већа енергија Звезде била је довољна да се одбије налет ривала. Сјајну ролу на оба страна терена имао је у тим тренуцима Владимир Штимац који је господарио под оба обруча.

Звезда је из минуса од девет поена стекла седам поена предности на полувремену – 40:33.

Успорени почетак треће четвртине, две лако изгубљене лопте и пропусти у одбрани омогућили су Меги серију 7:0 којом је дошла до изједначења – 40:40. Серију је прекинуо расположени Штимац. Ипак, Звезда није проналазила ритам и ривал је новом серијом 7:0 повео после дуже времена – 47:42.

Само шест поена за готово седам минута игре добро су описивали издање црвено-белих у трећој четвртини. Црне минуте прекинуо је Кевин Пантер који је поготком уз фаул смањио вођство ривала – 54:49. У важним моментима Дејан Давидовац је доносио поене, а надовезао се Кевин Пантер. Поени Џејмса Гиста тик пред звук сирене смањили су вођство Мега Бемакса на само два поена заостатка уочи последњег квартала – 60:58.

Црвено-бели нису погодили ниједну тројку у другом полувремену и то је правило велику разлику. Звезда је радила на томе да се врати у резултатски егал, али је ривал увек имао одговор. У игри кош за кош Мега је чувала вођство између четири и шест поена. Тако је било све до четири и по минута пре краја када је граница пробијена и Владимир Штимац погодио за два поена заостатка – 72:70. Међутим, још један пропуст у одбрани резултовао је поенима уз фаул Марка Симоновића па је ситуација и даље била веома неугодна – 75:70.

У завршници је све деловало изгубљено, али играч за велика дела Били Берон је погодио две узастопне тројке које су решиле питање победника.

У недељу, у борби за трофеј противник Црвене звезде биће бољи из другог полуфиналног меча између ФМП-а и Партизана Нис.

Владимир Штимац:

– Веома тешка утакмица која је показала да је Куп специфично такмичење. Честитам Меги на великој борби, заиста и види се да има много талената. Драго ми је да играју на овом нивоу и рекао бих да регионална кошарка има будућност, а поготово ми је драго јер ту има талентованих младих српских играча који су велика будућност наше кошарке.

– Никога не потцењујемо, почињем од себе пре свега. Можда јесмо изгубили енергију, али се заиста спремамо за сваку екипу као да је најјача у Европи. Дешава се у току утакмице пад енергије и надам се да то сутра неће бити случај.

Драган Шакота:

– Гледаоци могу да буду задовољни оваквом утакмицом. Ми нисмо очекивали овако тешку утакмицу. Свакако бих честитао противнику на изузетној борбености и лепим потезима. Мислим да смо били искуснији и мирнији на крају када се одлучивало и одбраном смо окренули утакмицу. Ово је Куп, да је првенство и имао бих речи критике. Потребно је победити. Имали смо одређене проблеме, морали смо да се сналазимо. С обзиром на начин на који је изборено, рекао бих да је важно да смо победили.

– У финалу очекујем борбену, фер и лепу утакмицу, а оно што бих желео је нешто друго. Треба бити оптимиста и превазићи све проблеме. Сигурно је оптерећујуће све ово и за нас и за противнике. Нисам вољан да причам са ким ћемо играти. Мислим да је Партизан фаворит у другој утакмици.

– Имали смо четири бека у игри у завршници јер смо имали опцију да ће Мега правити фаул. Позван је пикенрол и да ако дође до преузимања Берон заврши или продором или да избаци пас након продора. Продужетак нам није одговорао. Били је био предвиђен да шутне за три поена у случају да не дође до преузимања, а поготово због тога јер је пре тога већ погодио тројку из лепо изграђене акције.

Мега Бемакс – Црвена звезда мтс 79:80 (24:17, 9:23, 27:18, 19:22)

Црвена звезда мтс: Пантер 22 (4ск, 4ул), Браун, Давидовац 5 (5ск), Лазић, Берон 18, Добрић, Гист 8 (7ск), Јагодић-Куриџа 8 (6ск), Џенкинс 2, Симанић 2, Оџо 5, Штимац 10 (7ск).

Претходни текстНиколић – Првенац је само почетак
Следећи текстВизура боља у градском дербију