Уморна и десеткована Црвена звезда поражена од Жалгириса

51

Кошаркаши Црвене звезде поражени су у утакмици 19.кола Евролиге од екипе Жалгириса 70-76 (20-22, 18-16, 15-19, 17-19) пред 16 хиљада гледалаца у “Штарк Арени”.

Велика штета – црвено-бели су у скраћеној ротацији са мноштвом повређених играча, ухваћени у ритму играња утакмица на свака два дана, остали без енергије у тренуцима када су могли да преломе меч на почетку треће деонице, али и у финишу утакмице када су покушавали да стигну предност гостију.

Најефикаснији у екипи Црвене звезде са 14 поена и 6 асистенција био је Браун, код Жалгириса Лекавичијус са 17 поена.

Црвено-бели су енергично ушли у утакмицу и преко Огњена Кузмића и Бранка Лазића стекли вођство 4-0. Међутим, шут на почетку није служио Звезду, а Кузмић није успевао да баш сваки промашај саиграча ухвати под противничким обручем. Са друге стране искусни шутер Артурас Милакнис је везао три тројке и креирао серију 11-0 својој екипи, 4-11.

Иако није могао да ухвати баш сваки промашај, још један офанзиван скок изврсног Кузмића донео му је поене уз фаул, а тада је и одбијен налет ривала, 7-11. Није се дуго чекало и на прву блокаду Звездиног центра и то на расположеном Милакнису, а онда је Лорензо Браун после неколико лошијих потеза погодио тројку, а затим и закуцао након украдене лопте и црвено-бели су поново водили, 12-11.

У наставку је виђена резултатска клацкалица, екипе су се смењивале у вођству које није износило више од два поена за једну екипу. На крају прве деонице гости су имали предност од два поена, 20-22.

Друга деоница је такође донела велику борбу. Веома агресивне одбране на обе стране паркета обележили су први део другог квартала, а самим тим и даље ниједна екипа није могла да оствари већу предност. Одличну ролу у тим моментима имали су Кевин Пантер, Огњен Добрић и Џејмс Гист, али су насупрот себе имали бившег првотимца црвено-белих Кеј Си Риверса који је био готово непогрешив у шуту из тешких позиција. Како је и изгледало прво полувреме, тако се и завршило, у потпуном егалу, 38-38.

Велика борба се наставила, на кош из игре чекало се више од два минута и стигао је у виду прве тројке Борише Симанића. Она му је дала на самопоуздању па се убрзо видела и фантастична блокада младог крилног центра. А, када је стигла и прва тројка Билија Берона дворана је прокључала, 45-38.

Ипак, Жалгирис је узвратио брзом и великом серијом 11-0 и гости су поново били у вођству, 45-49. Фуриозну серију Жалгириса прекинуо је Огњен Кузмић са линије пенала, 47-49.

До краја деонице виђена је велики борба и мали број поена. У таквом ритму тврде утакмице у којој је Жалгирис екипа која је знала да контролише ритам утакмице, па је уочи последњих 10 минута имала четири поена предности, 53-57.

На почетку последњег квартала Добрићева тројка је изашла из обруча, а Хејс је погодио из угла свој покушај. Већ у следећем нападу је Пантер промашио за три, а Хејс погодио. На нешто мање од девет минута пре краја Жалгирис је имао највећу предност на утакмици, 53-62.

Нервоза услед неколико чудних судијских одлука осећала се у редовима црвено-белих, али и на трибинама. Шут за три такође није био савезник и чинило се након промашених тројки Берона и Гиста да ова утакмица клизи из руку изабраника Драгана Шакоте. На четири минута пре краја Жалгирис је имао осам поена предности – 58:66.

Међутим, и оштећени бројним повредама (Перпероглу, Давидовац, Човић, Куриџа, уз ровитог Брауна…) црвено-бели су се борили.

Лед је пробио упорни Берон који је тројком смањио вођство 61-66, али је одговорио Лукас Лекавичијус који је у овој утакмици правио велике проблеме Звезди својом брзином, 61-68.

Драган Шакота је посегнуо за другачијим решењем. Поставио је ниску петорку, Гист као једини високи играч и Чарлс Џенкинс на позицији четворке. Ипак, шут за три је потпуно окренуо леђа црвено-белима па је и преокрет био готово немогућ. Лекавичијус је на минут и по пре краја погодио два слободна бацања и Жалгирис је остао на ’’плус осам’’, 65-73.

Када су судије одлучиле да не признају тројку Билија Берона због фаула над Џејмсом Гистом изгледало је да је преокрет заиста немогућ. Семафор је показивао мање од минута до краја и седам поена предности за Литванце, 66-73. На крају, бодови су отишли у Каунас, а црвено-бели се брзо окрећу наредном изазову И утакмици са Албом која је на програму већ у петак.

Црвена звезда: Кузмић 8, Пантер 5, Браун 14, Лазић 2, Берон 9, Добрић 5, Гист 9, Џенкинс 4, Симанић 5, Јовановић, Оџо, Штимац 9. Тренер: Драган Шакота

Утакмица Црвена звезда мтс – АЛБА игра се у петак од 19 часова у “Штарк арени”.

Претходни текстПола посла у Пафосу завршено – Игра све течнија
Следећи текстШакота: Недостајало нам је енергије, јасно је и зашто