Црвена звезда – Химки, седми чин 3:3 (историјат)

50

Утакмица између Црвене звезде мтс и Химкија која је заказана за четвртак од 19 часова у дворани ’’Александар Николић’’ биће седми међусобни окршај ове две екипе. Историја мечева српског и руског представника у Евролиги датира још од 2007. године, а последњи међусобни меч одигран је 2018. године у 18. колу Евролиге.

Први међусобни окршај Црвене звезде и Химкија виђен је у осмини финала тадашњег УЛЕБ Купа када су црвено-бели у дворани ’’Александар Николић’’ дочекали руски тим. Уз велику помоћ са трибина тим Драгана Шакоте је славио резултатом 89:77. Бриљирао је Милан Гуровић који је постигао 34 поена уз шест скокова, а занимљиво је да Гуровић није ни секунд изашао из игре. Њега је пратио Антонио Брукс са 22 поена, док је Петар Поповић уписао 14 кошева.

У реванш мечу црвено-бели су били још убедљивији – 76:93. Гуровић је поново био најефикаснији убацивши 21 поен, а двоцифрени су били још Поповић и Вук Радивојевић са по 12 кошева, док је Тадија Драгићевић постигао 10.

Готово осам година се чекало да се ове две екипе поново сретну. Било је то у Подмосковљу 30.10.2015. године. Црвена звезда тада није имала своје вече. Бар нико осим Маика Цирбеса који је постигао 15 поена уз 14 скокова. Химки је славио веома убедљиво 91-53. Занимљиво је да су тада црвено-бели дрес носили садашњи плејмејкер Химкија Стефан Јовић, али и Бориша Симанић који је стицао прво евролигашко искуство, као и садашњи капитен Бранко Лазић.

Црвено-бели су чекали прилику за освету и уграбили је оберучке. Тог 4. децембра исте године Црвена звезда је направила можда пресудни корак за пласман у Топ 16 фазу Евролиге. У феноменалном амбијенту дворане ’’Александар Николић’’ блистао је Маик Цирбес са 27 поена и седам скокова. Квинси Милер је убацио 25 поена уз седам скокова, а сјајне роле имао је и тандем плејмејкера Јовић-Вилијамс који је убацио по 13 поена уз шест, односно четири асистенције. Црвена звезда је славила резултатом 96-91.

Две године касније, 24.10.2017. године Химки је дочекао Црвену звезду у потпуно другачијем евролигашком систему такмичења. Црвено-бели су феноменално започели утакмицу и имали осам поена предности након прве деонице, ипак искуство Химкија је однело победу – 85:78. Милко Бјелица је био најефикаснији у редовима поражених са 15 поена, Џејмс Фелдин постигао је 14, а Тејлор Рочести 13 кошева уз пет асистенција.

У јануару наредне године Московљани су гостовали Црвеној звезди. Тејлор Рочести је одиграо партију за памћење и уписао 27 поена уз девет скокова и седам асистенција. Немања Дангубић је меч завршио са 20 кошева, али то није било довољно за победу. Химки је предводио играч који и данас носи екипу Алексеј Швед који је тада постигао чак 29 поена уз пет скокова и четири асистенције. Довољно за победу гостију 70-79. Био је то и прилично емотиван меч јер је Чарлс Џенкинс у дресу Химкија играо против своје Црвене звезде у коју се вратио ове сезоне.

Требало би поменути да су тада у ростеру црвено-белих били Бранко Лазић, Дејан Давидовац и Никола Јовановић који и даље успешно бране боје Црвене звезде.

Након више од годину и по дана Химки поново стиже у Београд. У дворани ’’Александар Николић’’ писана је историја када су играле ове две екипе, а верујемо да нас и у четвртак чека истински спектакл. Биће то сјајна прилика да Звездаши поздраве Стефана Јовића који је оставио велики траг у трофејној ери Црвене звезде. Поново ће се једна од највећих звезда европске кошарке, Алексеј Швед представити Звездиној публици, али ће црвено-бели и овог пута имати свог шестог играча уз себе који је увек уз Звезду!

Претходни текстУбедљиви омладинци за прво место
Следећи текстДвадесет година од смрти Аце Радовића