Звезда заустављена у Москви

108

Фудбалери Црвене звезде нису успели да постигну гол и елиминишу екипу ЦСКА из Москве на њиховом терену. Након 90 минута игре, ЦСКА – Црвена звезда 1:0.

Тренер Црвене звезде Владан Милојевић извео је истих 11 играча који су започели и утакмицу у Београду. Дуел између ЦСКА и Црвене звезде у првом делу игре најбоље се може описати на следећи начин: неко је притиснуо „паузу“ на даљинском управљачу одмах након утакмице у Београду, фудбалерима обукао нове, чисте дресове, променио стадион и — наставио утакмицу. Однос снага и дешавања готово идентични као у Београду: ЦСКА је имао привидну иницијативу, већи посед лопте, а Црвена звезда је имала боље, опасније прилике и била је знатно конкретнија када дође надомак казненог простора ривала. Нажалост, црвено-бели су у Москву уз Београда понели и лошу реализацију која је дошла на наплату у најгорем тренутку, у последњим секундама првог дела игре.

Знатно хладније време него у Београду, клизав и замрзнут терен, свакако су били нови фактор када је мегдан ових ривала у питању. Било је приметно да су фудбалери опрезнији, да им је теже да контролишу и задрже лопту. У таквим условима црвено-бели су погрешили само једном, и то када је Борјан није успео да ухвати клизаву лопту (мада му је у томе помогао и Муса). Звездин гол је био небрањен, али Руси нису успели да погоде оквир гола. На другој страни, Звезда је такође дочекала грешку ривала. Посебан фокус остаје на прилици из 40. минута када је у ситуацији три против два Бен покушао да асистира самом Радоњићу на другој страни казненог простора, али је Пешић „дирао“ лопту и онемогућио свог саиграча да је прихвати. Лоша комуникација наших играча у веома изгледној ситуацији. Претходно, Радоњић је могао и морао боље да шутира из казненог простора, али је упутио веома лош ударац по земљи. Своју прилику имао је и Ненад Крстичић, али је био изблокиран приликом шута из волеја.

ЦСКА је до гола стигао у надокнади времена. Треба рећи и да је Фернандес несумњиво лопту примирио руком на средини терена, али након тога није добро реаговала Звездина одбрана. Уследио је напад Руса по нашој десној страни, центаршут у петерац право на Џагоева који је одрадио лакши део посла. Звезда је на тај начин примила тек трећи гол од почетка групне фазе такмичења, али уједно је морала да у наставку утакмице јури у тек четврти постигнут како би остала у европским такмичењима.

Мало тога се променило након што је утакмица настављена. Тачније, ЦСКА је заиграо још офанзивније, још боље, решен да постигне и други гол и заврши посао. Звезда се бранила, не толико сигурно као у првом полувремену, и само захављујући Милану Борјану је успевала да одоли домаћину.

Звезда је дочекала своју прилику за изједначење, можда и за пролаз у осмину финала. Дочекала је у 81. минуту када је Срнић, који је два минута раније ушао у игру, идеално „послужио“ Пешића који са пет метара није успео ни да захвати лопту! Велика, велика прилика, још једна, а превише их је Црвена звезда пропустила против руске екипе! А није била ни последња. У 90. минуту лопта је некако стигла до Бена који је морао боље да шутира, али ни он није успео да погоди оквир гола.

Може се рећи да је Звезда „промашила“ пут ка осмини финала Лиге УЕФА. Имала је Звезда доста прилика, али за 180 минута није успела да затресе мрежу противника. Када се тако поставе ствари, даље је прошла екипа која је била боља за тај један гол. Са друге стране, остаће упамћена ова сезона Црвене звезде јер се најтрофејнији српски клуб на велика врата вратио у Европу.

Верујемо да је ово била само прва година у низу, година у којој је Звезда наговестила светлу европску будућност.

ЦСКА Москва – Црвена звезда 1:0 (1:0)

Стадион: „Веб Арена“. Гледалаца: 18.753. Судија: Хорхе Соуса (Португал). Стрелци: Џагоев у 45+1′ за ЦСКА.

ЦСКА: Акинфејев, Фернандес, Березутски, Игнашевич, Васин, Кучаев, Џагоев, Начо, Витињо, Вернблум, Муса.
Резерве: Помазун, Миланов, Набабкин, Бистровић, Чалов, Гордишенко, Косонов.

Црвена звезда: Борјан, Стојковић, Савић, Ле Талек, Родић, Доналд, Јовичић, Крстичић, Радоњић, Бен, Пешић.
Резерве: Супић, Бабић, Гобељић, Рачић, Милијаш, Срнић, Аџић.

Претходни текстВелика част за Џајића у Москви
Следећи текстЗвезда све ближа повратку у виши ранг