Борбена Звезда поражена у Истанбулу

55

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да направе још једно чудо у Евролиги. У последњем колу најелитнијег европског такмичења Дарушафака је била боља резултатом 78:62 (25:14, 18:18, 12:17, 23:13).

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да направе ново евролигашко чудо и да победе фаворизовану Дарушафаку у Истанбулу. У последњем колу Евролиге турски састав је био бољи резултатом 78:62 и на тај начин у директном дуелу изборио пласман у Топ 8 најјачег европског такмичења.

Звезда је и у овом мечу показала завидну борбеност и жељу, али је снага и искуство интернационалаца у редовима Дарушафаке преломило је сусрет у последњој деоници. Уколико би требало да се траже узроци пораза, нашли би се у шуту за три поена. Домаћин је погодио десет тројки, а црвено-бели само једну.

Иако нису успели да направе велико чудо и понове пласман у Топ 8, црвено-бели су оставили изузетан утисак у Евролиги. Уписали су чак 16 победа и права је спортска неправда што са учинком 16-14 нису обезбедили пласман међу најбољих осам.

Почетак утакмице припао је Дарушафаки. Домаћин је боље започео меч, а црвено-бели нису успели да наметну свој ритам у уводним тренуцима. Након два минута Дарушафака је водила 10:0. Поени Кузмића и погодак уз фаул Дангубића прекинули су серију труског тима. Ипак, шут за три је правио разлику у наставку. Звезда није погодила ниједан шут ван линије 6.75, а Дарушафака је погодила три тројке и с тога стекла двоцифрено вођство на крају прве деонице – 25:14.

Почетак другог периода није донео велике промене. Звездина одбрана није била на препознатљивом нивоу па је након 13 и по минута утакмице Дарушафака стекла највећих плус 16 (34:18). Од тог тренутка црвено-бели су заиграли знатно боље у одбрани. Агресивност је била на потребном нивоу и заустављен је у потпуности разноврсан напад Дарушафаке.

У нападу је покренуо Симоновић сјајним продорима, а придружили су се убрзо и остали саиграчи. Звезда је спуштала предност па је након поена Дангубића са линије пенала смањена на једноцифрени заостатак – 36:28.

Ипак, Дарушафака је одбила налет црвено-белих и успела да са двоцифреним вођством оде на полувреме – 43:32.

Почетак треће деонице донео је мини серије. Дарушафака је отворила са 4:0, а узвратли су црвено-бели са 6:0. Вилбекин је својом четвртом тројком из готово немогуће ситуације прекинуо серију, али је Волтерс узвратио истом мером. Већ у следећем нападу је поентирао и Џенкинс па је предност спала на само седам разлике (50:43).

Вонамејкер је прекинуо серију, али су Џенкинс и Кузмић били у све бољем ритму, а одбрана је била изузетна. Након поена Кузмића црвено-бели су пришли на само минус три у завршници трећег периода (52:49). Ипак, Бертанс је погодио уз фаул и поставио резултат пред завршних десет минута (55:49).

Конторла скока и одбрана који су били врхунски у трећој деоници мало су попустили на почетку последње деонице. Дарушафака је тројком Андерсона и поенима Жижића отишла на девет разлике седам и по минута пре краја (60:51).

Узвратио је Џенкинс, али је црвено-белима било неопходно више расположених играча и шут за три. Са друге стране искуство и снага Дарушафаке су дошли до изражаја. Вонамејкер и Вилбекин су погађали у важним тренуцима и одвојили Дарушафаку на недостижних плус 12 на нешто више од три минута до краја (70:58).

Времена за чудо је понестајало, а квалитет ривала није дозволио невероватну серију и преокрет. Звезда је поразом у Истанбулу завршила сјајну евролигашку причу и сада су све снаге усмерене на АБА лигу. Већ у понедељак креће финална серија са Цедевитом која ће се играти у пакленом ритму. Наиме, мечеви у Београду заказани су за понедељак и уторак, а већ у четвртак серија ће се преселити у Загреб.

Црвено-белима је потребна подршка, а они су је свакако и заслужили!

Дарушафака – Црвена звезда мтс 78:62 (25:14, 18:18, 12:17, 23:13)

Дарушафака: Вилбекин 16 (6ас, 5ск, 4ул), Јагмур, Батук 3, Вонамејкер 22 (5ас), Клајбурн 10 (6ск), Улубај, Моерман 5, Алдемир, Андерсон 6 (5ск), Жижић 11 (8ск), Бертанс 5, Харангоди.

Црвена звезда мтс: Волтерс 3, Томпсон 4, Дангубић 9, Митровић 2, Лазић 2, Добрић, Симоновић 10, Ракићевић, Џенкинс 12, Гудурић 5, Кузмић 14 (6ск), Бјелица.

Претходни текстТрећи меч финала, прилика за предност
Следећи текстРадоњић: Покажимо снагу и заједништво