Краљ је поново пао

75

Кошаркаши Црвене звезде мтс поновили су подвиг из прошле сезоне и поново у дворани “Александар Николић“ савладали славни Реал Мадрид – 82:70 (20:19, 23:16, 19:16, 20:19).

Није било случајно и краљ је поново пао. Славни и један од најтрофејнијих европских клубова Реал Мадрид поражен је другу сезону у низу у дворани “Александар Николић“. Овог пута у 14. колу Евролиге.

На крилима феноменалне подршке, кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су одбрану из уџбеника. Потпуно су успорили Мадриђана, на челу са Серхиом Љуљем на ком су се константно смењивали чувари. Резиме – екипа која просечно постиже готово 90 поена у Евролиги убацила је црвено-белима веома мали број поена и поражена је резултатом…

Током свих 40 минута чинило се да Звезда држи све у својим рукама. Фаворизовани ривал сусрео се са гранитном одбраном, фантастичним организаторским умећем Стефана Јовића и далекометном паљбом Марка Симоновића и Марка Гудурића у важним тренуцима меча. Не треба заборавити и фантастичног Кузмића који је потпуно неутралисао Мексиканца Густава Ајона.

Вероватно је и непоштено помињати играче пооименце јер нико није био испод нивоа. Како и да буде када је један Реал Мадрид савладан са двоцифреном разликом.

Ношени енергијом са трибина црвено-бели су ушли у меч веома одлучно. Сјајна одбрана, тројке Џенкинса и Дангубића уз зукуцавање Јовића донели су Звезди рано вођство (8:3). Одговорио је Брајс Тејлор који је убацио у раној фази меча седам поена и био заслужан за повратак Мадриђана у егал меч. Звезда није клонула, честе измене, али и промене чувара на мотору Реала Љуљу доносиле су резултат. Играло се у брзом ритму, “краљевски клуб“ се трудио да што брже решава нападе, а црвено-бели да то сведу на минимум.

Игру кош за кош прекинула су слободна бацања Дрејпера након неспортског фаула. Звезда је тада изгубила ритам и Реал је направио серију 6:0 којом је преузео вођство (22:25). Подршка са трибина била је још јача, а и црвено-бели кошаркаши су имали спреман одговор.

Одбрана је била готово перфектна у тренуцима који су долазили. Украдене лопте доносиле су игру у транзицији и терале Мадриђане на велики број фаулова који су их брзо извели из бонуса. На другој страни су поентирали расположени Јовић, Гудурић, Симоновић… Исти играчи који су доприносили у одбрани. Звезда је направила серију 14:0 и стигла до двоцифреног воства (36:25). Серију црвено-белих поново је прекинуо Тејлор новом тројком из угла, али је Симоновић на другој страни истом мером узвратио.

До полувремена црвено-бели су сачували вођство које је износило 43:35.

На почетку другог полувремена Звезда није имала нападачки ритам из првог полувремена. Након уводних поена Кузмића, црвено-бели су чекали готово четири минута на нове поене, али је сјајни Кузмић са пет узастопних поена прекинуо лошу серију и одбио налет ривала (50:42). Међутим, Тејлор је погодио поново из угла, а Љуљ са линије за слободна бацања смањио на три поена предности за Звезду.

Велика енергија са трибина преносила се и на терен. Црвено-бели су изгарали у одбрани, а Јовић је поново држао конце Звездине игре у својим рукама. Пет везаних поена и асистенција за тројку Лазића из угла, као и тројка Гудурића били су пресечени само поенима Ајона те су изабраници Дејана Радоњића стекли двоцифрено вођство у завршници трећег периода (61:49).

Последњи период започео је делиријумом у дворани “Александар Николић“, а за то су били задужени двојица Марка. Симоновић је погодио из угла, а потом Гудурић постигао кош уз фаул. Звезда је на девет и по минута пре краја водила 16 поена разлике.

Одбрана је била задужена за очување вођства. Црвено-бели су заиста уложили сваки напор да по сваку цену зауставе брзу игру Мадриђана, чак и по цену личних грешака па и оних неспортских. Јовић је држао у рукама темпомат игре Звезде. Ишао је до краја када је било потребно, али и разигравао саиграче који су се налазили у бољим позицијама.

Колико је чврста игра Звезде доводила славне Мадриђане до лудила сведочи и податак од три и по минута пре краја када је је искусни Пабло Ласо зарадио техничку грешку. То је уједно и био крај сваке резултатске дилеме. Црвено-бели су мирно привели меч крају, чак и рутински окончали меч против славног великана.

Црвена звезда мтс – Реал Мадрид 82:70 (20:19, 23:16, 19:16, 20:19)

Црвена звезда мтс: Волтерс 5, Дангубић 4 (5ск), Лазић 5, Добрић, Симоновић 20, Ракићевић, Џенкинс 6, Гудурић 12, Јовић 11 (6ас), Кузмић 11 (8ск), Бјелица 4 (4ск).

Реал Мадрид: Рендолф 5 (5ск), Дрејпер 6, Ноћиони 1, Дончић 3, Рејес 4, Ајон 4 (5ск, 7ас), Керол 8, Хантер 2, Љуљ 12 (5ас, 4ск), Томкинс, Суарез, Тејлор 25 (7/10 за 3).

Претходни текстВизури предност у четвртфиналу, Звезди два сета
Следећи текстРадоњић: Паметни, концентрисани и одговорни