ИН МЕМОРИАМ – Крунослав Круна Јанковић (1941-2014)

103

Крунослав Круна Јанковић, истакнути спортски и друштвени радник кога памти преко 50 генерација веслача и цела српска и југословенска спортска јавност, умро је 21. новембра, после тешке болести, у 73 години живота.

Веслачки клуб Црвена звезда-Београд имао је част да је у својим редовима имао Круну Јанковића, спортског ветерана и ентузијасту, који је преко 50 година припадао црвено-белој спортској породици. Његов колоритни карактер, оригиналност и предани рад обележили су читаву епоху. Посветио је живот веслању и веровао да својим педагошким приступом развија и јача личност веслача. Поносио се тиме да је већина његових „пулена” завршила високе школе и постигла завидне позиције у животу. Остаје нам да се у име свих генерација захвалимо нашем Круни, за све оно што је учинио за Клуб, београдско, српско и југословенско веслање и за допринос Спортском друштву Црвена звезда.

Окупљање пријатеља на Новом гробљу у уторак, 25. 11. у 13 сати код капела, сахрана је у 13.30 часова. –
Комеморација ће бити одржана на Веслачком клубу Црвена Звезда – Београд, Ада Циганлија 5, у уторак у 11 сати.

У Веслачки клуб Црвена звезда Круна је дошао 1962. и ту провео читав радни век на најважнијим функцијама у Клубу – тренер, главни тренер, секретар, директор и, после пензионисања све до смрти, стручни саветник.

Као такмичар наступио је на три Првенства Европе (1961. Праг; 1964. Амстердам; 1965. Дуисбург). Имао је посебну част да брани боје Југославије на Првом сениорском првенству света 1962. у Луцерну. Освојио је, за својих кратких 5 година наступа (1961-1965), прва места на првенственим такмичењима и вредне резултате на интернационалним регатама. У дресу Југославије наступио 27 пута.

Као тренер био је у врху светског веслања – са својим посадама учествовао је на Олимпијским играма, Светском првенству за сениоре, Светском првенство за јуниоре, Универзијади, освојили су више титула првака Балкана и велики број титула првака Југославије у свим узрасним категоријама. Спортске квалификације употпунио је стручним специјализацијама у СССР-у и ЧССР.

Као стручни руководилац Веслачког савеза Југославије водио је јуниорске репрезентације на више Светских првенстава (Роуднице, Колн, Милано, Сегедин), на којима је освојено више златних и сребрних медаља.

Био је на многим функцијама у спорту од који ћемо побројати само неколико: Члан Управног одбора Спортског друштва Црвена звезда; Председник Радне заједнице Спортског друштва Црвена звезда; Члан Извршног одбора Веслачког савеза Југославије; Руководилац јуниорске репрезентације на светским првенствима (Роуднице, Келн, Милано, Сегедин); Директор (првог и следећих 6) Организационог комитета “ВОРЛД РАНКИНГА”; Директор Организационог комитета Балканског шампионата 1998. у Београду.

АУТОРСКИ РАДОВИ: · “Веслачки буквар” · “Дневник за тренере веслања” · “Веслачки дневник” · “Алманах 80 година ВК Црвена звезда” · Више стручних радова, програма и анализа.

За остварене резултате у спорту Круна је добио многа признања од којих издвајамо: · Орден рада Председништва СФРЈ · Октобарска награда града Београда · Награда за животно дело Спортског савеза Београда · Признање Југословенски Олимпијски комитет · Признање Веслачког савеза Југославије · Повеља Спортског друштва Црвена звезда · Члан „клуба познати“ Веслачког савеза Југославије · Почасни члан Веслачког клуба Црвена звезда

Са супругом Миљаном недавно је прославио “златни брачни” јубилеј. Има кћер Јадранку и сина Драшка и троје унучади.

Претходни текстЧовић о ужасној трагедији у Истанбулу
Следећи текстТријумф Звезде у Пожаревцу