На врху света пре 16 година

63

Све Звездаше и поклонике српског фудбала подсећамо да се на данашњи дан, 8. децембра 1991. године, наш вољени клуб нашао на фудбалском Монт Евересту!

Тадашњи европски шампион Црвена звезда је пре тачно 16 година освојила клуспко првенство света, савладавши у финалу Интерконтиненталног „Тојота“ купа првака Јужне Америке, чилеанску екипу Коло Коло са 3:0. До овог незаборавног успеха црвено-бели су дошли на Олимпијском стадиону у Токију,
после 90 минута велике борбе, од којих су пуних 47 минута играли са десеторицом, пошто је крајем првог полувремена због црвеног картона терен морао да напусти капитен Дејан Савићевић.

У том мечу прославио се Владимир Југовић, који је са два поготка, најпре у 20. а потом и у 60. минуту „нокаутирао“ Коло Коло. Завршни ударац Чилеанцима задао је Дарко Панчев, поготком у 75. минуту.

Клупску титулу првака света освојили су: Звонко Милојевић, Душко Радиновић, Горан Василијевић, Владимир Југовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Милорад Ратковић, Влада Стошић, Дарко Панчев, Дејан Савићевић и Синиша Михајловић, а ову екипу фудбалских чаробњака с клупе је као тренер преедводио Владица Поповић.