У сусрет 173. вечитом дербију

7

Црвена звезда ће угостити вечитог ривала у суботу, 20. априла од 18 часова на стадиону “Рајко Митић”, што ће означити 173. по реду дуел црвено и црно-белих.

МЕЂУСОБНИ СУСРЕТИ

Најубедљивију победу у историји Црвена звезда је остварила против Партизана 17. новембра 1968. године, био је то 43. вечити дерби, а славили смо са 6:1. Погађали су Остојић, који је забележио хет-трик, док су Павловић, Антонијевић и Џајић по једном затресли мрежу црно-белих.

Од укупно 172 првенствене утакмице између црвено-белих и црно-белих наш клуб има бољу статистику. Славили смо на 67 мечева, уз 57 ремија и 48 пораза, а гол разлика износи 237:203.

Последњи вечити дерби одигран је 9. марта на стадиону „Рајко Митић“, а утакмица је завршена резултатом 2:2. За Звезду су погађали Урош Спајић и Шериф Ендиаје.

БУДИТЕ УЗ ЗВЕЗДУ

Сви навијачи нашег клуба који неће бити у прилици да уживо прате 173. вечити дерби, ће то моћи да ураде на каналу Аренаспорт Премиум 1 са почетком од 18 часова, док је програм намењен гледаоцима Звездине клупске телевизије доступан путем студија пред почетак утакмице.

Уколико нисте у прилици да пратите видео пренос уживо, можете бити уз наше првотимце и на Звездиној апликацији, путем текстуалног преноса на нашем Меч центру, који је активан на свакој утакмици, из минута у минут.

ФОРМА ЕКИПА

Звезда се налази на првој позицији са освојених 77 бодова и тренутно има низ од шест везаних победа у лиги. Од старта такмичарске године смо славили на 25 дуела, два пута ремизирали и доживели три пораза, уз гол разлику 77:22. Од претходног дербија смо тријумфовали на свим утакмицама рачунајући првенство и куп, док смо на последњем мечу славили против Железничара из Панчева на Маракани резултатом 3:0, головима Мирка Иванића, Шерифа Ендиајеа и Питера Олањинке, те смо направили одличну увертиру за предстојећи дерби.

Вечити ривал тренутно заузима другу позицију са седам бодова мање од наше екипе. Партизан је у досадашњем делу сезоне остварио 22 победе, четири пута одиграо нерешено и исто толико пута је поражен у мечевима националног првенства. Гол разлика износи 66:35. У претходном колу изабраници Игора Дуљаја су изгубили од Чукаричког на Бановом брду са 3:2.

ПРОТИВНИЧКИ ИГРАЧИ

Партизан наступа у систему игре 4-2-3-1. На голу је прва опција Александар Јовановић, некадашњи голман Радничког из Ниша, док је његова замена Милош Крунић. На месту десног бека дејствује Аранђел Стојковић, који је највише познат из периода док је носио дрес Војводине, а са контра стране крај леве аут линије делује Никола Антић. Штоперски тандем чине капитен Светозар Марковић и Бојан Ковачевић. Тројком у везном реду командује десетка тима – Бибарс Натхо, најбољи асистент тима, а поред њега је за креацију задужен Норвежанин – Гајас Захид, док је Леонард Овусу претежно задужен за дефанзивне задатке на средини терена. Као десни бочни нападач поверење од првог минута добија Ксандер Северина, док је на другој страни Алдо Калулу, а требало би истаћи и репрезентативца Јужне Кореје – Гоха, који повремено добија улогу стартера. Место класичног центарфора је резервисано за Бразилца – Матеуса Салдању, али је услед повреде нападача најистуренији у екипи Самед Баждар. Опције са клупе су Белгијанац – Нејтан де Медина, Александар Шћекић, Матеја Стјепановић, Франк Кануте, Денил Кастиљо, Немања Николић…

СУДИЈЕ УТАКМИЦЕ:

Главни судија: Павле Илић.
Први помоћник: Милош Симовић.
Други помоћник: Никола Ђоровић.
Четврти судија: Лазар Лукић.
Делегат: Игор Уљаревић.
ВАР: Новак Симовић.
АВАР: Урош Стојковић.

ОСТАЛИ МЕЧЕВИ:

Плеј-оф:

Субота:
14:00 Раднички 1923 – Чукарички
15:00 ТСЦ – Војводина
Понедељак:
18:00 Младост – Напредак

Плеј-аут:

Недеља:
16:00 Спартак – Јавор
20:00 Нови Пазар – Вождовац
20:00 Раднички Ниш – Радник
Понедељак:
16:00 ИМТ – Железничар

Претходни текстНајава преноса – Омладинци и кадети против Чукаричког
Следећи текстМилојевић: Дерби има посебну драж, за нас је сутрашња утакмица најбитнија