Отворене “Игре будућности”, Звезда учесник на турниру “Фудбал за пријатељство фигитал”

26

Спектакуларном мултимедијалном церемонијом у трајању од сат и по времена званично су отворене „Игре будућности“ у руском граду Казању, на којима са великим задовољством учествује и Фудбалски клуб Црвена звезда.

Преко 2000 такмичара свих узраста из 107 земаља учествује у 21 фигиталној такмичарској дисциплини која комбинује адаптиране формате сајбер-спортова и правих такмичења на такође посебно приређеним спортским борилиштима. Такмичења се одржавају у четири вишенаменска спортска центра широм Казања, и очекује се да ће их пратити на стотине милиона људи широм света до затварања Игара 3. марта.

У присуству високих званица и више председника земаља региона и света, аудиторијуму од преко пет хиљада присутних обратио се председник Русије – Владимир Путин, пожелевши учесницима успешна спортска надметања у новом формату који слави врхунски научни напредак и креативне људске визије – али и традиционалне вредности фер-плеја и спортског духа.

Србију на овој манифестацији представља Фудбалски клуб Црвена звезда у сајбер-фудбалу, те дванаестогодишњи фудбалер Филип Аврамовић и тренер наше Омладинске школе Марко Милић у програму „Фудбал за пријатељство фигитал“ за децу из 13 земаља света.

Такмичење на дуго очекиваном турниру “Фудбал за пријатељсво фигитал” званично је започело, уз још једну раскошну церемонију отварања која је одушевила децу и све присутне у спортском комплексу у Казању. Званични амбасадор програма и носилац Одликовања заслужног грађанина Русије за остварења у области спорта, фудбалски ас – Андреј Аршавин поздравио је девојчице и дечаке из 13 земаља света, укомпоноване у шест тимова од по шест чланова названим по угроженим врстама животиња.

Од првог судијског звиждука најмлађи учесници “Игара будућности” демонстрирали су своје умеће у ФИФА игрици као и на прилагођеном фудбалском терену са мартинелама, у мечевима који су били узбудљиви за праћење и крајње неизвесног тока и исхода. Тим представника Србије Филипа Аврамовића из Омладинске школе нашег клуба – “Онажер”- несрећно је изгубио од “Каспијске фоке” тек после извођења “златног пенала”. Упркос поразу Филип је у улози капитена своје екипе оставио најбољи утисак од све деце која су данас наступила на турниру.

Овакво такмичење је пре свега занимљиво, и осећај је леп. Дружимо се, играмо фудбал и ФИФА игрицу, обилазимо град, а стекао сам и нове пријатеље. Причаћу друговима код куће о свему што сам доживео овде, а нарочито ако на крају освојимо турнир. Имам малу трему, али није ништа страшно, јер сам веома радостан што представљам Србију и Звезду на оваквом такмичењу. Родитељи ме свакодневно бодре од куће – истакао је Филип Аврамовић.

Задовољство због учешћа на турниру у Русији истакао је и тренер наше Омладинске школе – Марко Милић.

Фудбалски клуб Црвена звезда је члан овог пројекта од његовог настанка 2013. године. Још увек смо сви под утиском церемоније од синоћ, фантастичног амбијента приређеног за посетиоце, учеснике и децу. Изузетно смо поносни што смо део манифестације која обједињује учеснике из преко 100 земаља, и веома емотивни када у таквом амбијенту видимо нашу заставу и грб клуба – поручио је Марко Милић.

Прилком обраћању медијима из Србије, Андреј Аршавин се осврнуо на главне тековине програма.

Програм „Фудбал за пријатељство“ чији сам амбасадор зачет је 2013. године и окупља 211 земаља са преко 6000 деце као активних учесника, уз преко пет милиона људи који су на неки начин били укључени у њега. Програм је званично забележио три Гинесова рекорда, а од девет основних вредности које баштини – истакао бих заједништво, пријатељство и мир као најважније из мог искуства спортисте на међународној сцени. Настојање да се у будућности обједини реални и дигитални свет је у сагласности са оним што деца воле ових дана, и из ове перспективе нам се то чини извесним – рекао је Андреј Аршавин.

Наредни меч екипе нашег Филипа Аврамовића – „Онажера“ ће бити против „Гоби медведа“, док су данас његове старије колеге из е-спортс тима ФК Црвена звезда одржале тренинг пред почетак свог такмичења у недељу.

Претходни текстГлазер: Против Чукаричког прижељкујем амбијент са пролећне премијере
Следећи текстИван Панић шампион Србије, следи ЕП у Београду