Лига шампиона специјал – Бари

31

ФК Црвена звезда ће прву утакмицу групне фазе најквалитетнијег клупског такмичења у Европи одиграти против Мачестер Ситија, 19. септембра од 21 час на Етихаду, а кроз рубрику “Лига шампиона специјал” ћемо се подсетити највећег успеха црвено-белих у богатој историји, оствареног 1991. године у Барију.

“Црвена звезда је шампион Европе! Црвена звезда је победник Купа европских шампиона! Највећи успех југословеног клупског фудбала! Дарко, Дарко, Дарко…” Нема навијача нашег клуба који није добро упознат са чувеним цитатом спикера утакмице на стадиону “Свети Никола” у Барију, када смо подигли најдрагоценији пехар у најпопуларнијем спорту. Тиме је Звезда доспела на насловне стране штампе широм света, а црвено-беле боје су обасјале небо у тренутку када се исто отворило.

Пут златне генерације Црвене звезде до “ушатог” пехара је био пун препрека, искушења, тешких тренутака, неизвесности, али на крају радости и емотивних момената. Сада већ пре 32 године, када вратимо времеплов сећања у то доба, Звезда је била најуспешнији клуб Балкана и целе источне Европе у евро-куповима.

Управо почетна неизвесност је владала уочи жреба, а први ривал је био швајцарски Грасхопер. На Маракани дуел је завршен резултатом 1:1 и већина симпатизера црвено-белих се тада уплашила реванша. Међутим, на стадиону “Хардтурм“ славили смо убедљиво са 4:1 и обезбедили даљу фазу такмичења.

Већ у осмини финала уживали смо у спектаклу против Ренџерса, а екипа из Глазгова се није ни мало добро провела на стадиону Црвене звезде, с обзиром да су Шкоти “потучени” са 3:0. Иако је сусрет одигран на страни после две недеље завршен 1:1, навијачи су са поносом чекали европско пролеће.

У трећој рунди Звезда је кренула пут Немачке на окршај против Динамо Дрездена. На Маракани иста слика као у јесењем делу, противник је био прегажен и испраћен кући са 3:0. Меч на гостујућем терену је почео лоше по наш тим, али је чета Љупка Петровића стигла до преокрета и на крају славила са 2:1.

Потом је стигла на ред највећа препрека, Бајерн из Минхена. Баварци су и пре више од 30 година представљали страх и трепер свим противницима, међутим не и фудбалерима Црвене звезде. Пао је немачки гигант са 2:1 у полуфиналу захваљујући тимском раду и невероватном индивидуалном квалитету београдских црвено-белих. Четрнаест дана касније на Маракани, све је деловало идеално. Међутим, пред препуним стадионом Бајерн је кренуо у потпуну офанзиву, али срећа је испратила храбру Црвену звезду. “Михајловић у средину….”, на крају је резултат 2:2 на Маракани одвео наш тим до финала чувеног КЕШ-а.

Звездина операција у Барију је мит који ће се преносити са колена на колено и остаће заувек уписан у историји. После 120 минута фудбала, 29. маја 1991. године на стадиону “Свети Никола” на југу Италије, у великој борби са Марсејом и при резултату 0:0 прешло се на извођење једанаестераца. Редом су погађали Просинечки, Бинић, Белодедић, Михајловић и Панчев, док је на крају била пресудна одбрана Стојановића у првој пенал серији. Освајач “Златне копачке” и миљеник заљубљеника у црвено-беле боје “Дарко кобра” је савладао чувара мреже Олмету и донео највећу могућу радост милионима навијача широм Србије и света.

У сусрет Лиги шампиона чета Барака Бахара креће у нови европски поход, а прва препрека биће актуелни првак Старог континента – Манчестер Сити. Нема дилеме да нас у Енглеској 19. септембра од 21 час очекује фудбалски спектакл, а садашње, као и будуће генерације наших играча ће моћи увек да пронађу вечну инспирацију у успеху постављеном 1991.

Претходни текстЗвездини бисери – Реми Графичара
Следећи текстПакети карата за Лигу шампиона у продаји од 12. септембра