Упознајте Јанг Бојс

19

У оквиру групне фазе Лиге шампиона у сезони 2023/24 Црвена зведа ће се састати са Јанг Бојсом. Први дуел је заказан за 4. октобар, а одиграће се на стадиону „Рајко Митић“, док ће изабраници Барака Бахара гостовати Швајцарцима у Берну 28. новембра.

Јанг Бојс је један од најстаријих европских клубова, а да није са Острва, с обзиром да је основан давног 14. марта 1898. године у швајцарском граду – Берну. Иако је у последњих пет година апсолутни владар у својој држави са четири освојена домаћа шампионата (Цирих првак 2021/22), 2018. је освојио своју прву титулу још од 1986. године. Да је вредело чекати, говори податак да је од заузимања престола у Швајцарској, клуб из Берна ове сезоне трећи пут изборио учешће у Лиги шампиона, а да је у претходна два боравка у елити остварио по победу против европских великана – Јувентуса и Манчестер Јунајтеда идентичним резултатима – 2:1 у сезони 2018/19, односно 2021/22.

Јанг Бојс је једини клуб из групе Г елитног европског клупског такмичења, који је до Лиге шампиона дошао путем квалификација и већ има одиграна два такмичарска међународна меча за разлику од Црвене звезде, Манчестер Ситија и Лајпцига. Квалификације је кренуо из плеј офа, када је укрстио копља са Макабијем из Хаифе. Први меч између ове две екипе је одигран 23. августа у Израелу и завршен је без поготка, док смо у реваншу видели само једну екипу – Јанг Бојс. Клуб из Берна је на домаћем терену славио са 3:0, док је након првих 45 минута имао предност од два гола разлике, а прво је Итен постигао погодак у 23, да бисмо видели аутогол пет минута касније када је Сек затресао сопствену мрежу. Коначан резултат постављен је у првом минуту другог дела игре, када је Угринић био прецизан.

Суперлига Швајцарске је ове сезоне стартовања 22. јула, до сада је одиграно шест кола, а Јанг Бојс има утакмицу мање, јер је одложио меч петог кола против Лозане Ајши, уочи реванша са Макабијем. На пет одиграних утакмица, изабраници Рафаела Викија су остварили три победе, против Лозане (2:1), Винтертура (5:2) и Сервера (1:0), уписали су и два ремија на мечевима са Ивердоном (2:2) и Луцерном (1:1), док су славили и на мечу швајцарског Купа против Брајтенрајна (5:0). По два гола на поменутим мечевима су постигли Седрик Итен, Џоел Монтеиро и Жан Пјер Енсаме, који је играо и у последњем двомечу између Црвене звезде и Јанг Бојса, док је у Берну био асистент Асалеу у 37. минуту, када су Швајцарци повели са 1:0. Нсаме је један од фудбалера који тренутно имају највише наступа за клуб, с обзиром да је одиграо 223 меча и постигао 132 гола.

Занимљива чињеница јесте да су у последњем двомечу против жуто-црних 2019. године, у тиму Владана Милојевића били и Милош Дегенек, који је постигао гол у Берну, Милан Родић, асистент за погодак Вукановића у Београду, Немања Милуновић, Мирко Иванић и Зоран Поповић. Јанг Бојс је једина екипа са којом Црвена звезда има међусобне дуеле из групе Г Лиге шампиона. Наиме, до сада са екипом из Швајцарске имамо четири одиграна меча, али и позитиван скор. Славили смо на једној утакмици, у реваншу другог кола квалификација за Лигу шампиона 2004. године и то са 3:0, погоцима Бојана Миладиновића, Милана Дудића и Николе Жигића, док смо у преосталим дуелима ремизирали резултатима 2:2 у Берну – 28. јула исте године, исти резултат био је и 21. августа 2019. године, док је последњи – историјски сусрет одигран 27. августа 2019. када смо са 1:1 по други пут заредом изборили учешће у Лиги шампиона.

Швајцарски шампион своје домаће мечеве игра на „Ванкдорфу“ у Берну, који има капацитет од 31.500 седишта и изграђен је 2005. године, док је Звезда гостовала Јанг Бојсу 2004. године на стадиону „Хардтурм“ у Цириху. У својој богатој историји су освојили 16 наслова првака државе, осам Купова Швајцарске, као и по један швајцарски Супер и Лига Куп. Највећи успех у европским такмичењима су остварили у сезони 1958/59, када су играли полуфинале Купа европских шампиона против Ремса, али нису успели да заиграју велико финале, јер је резултат двомеча гласио 3:1 у корист француског представника. Екипу жуто-црних са клупе тренутно предводи домаћи стручњак – Рафаел Вики, који је на месту шефа стручног штаба Јанг Бојса од 1. јула 2022. године. Фудбалери који завређују пажњу у екипи из Берна јесу Дарјан Малеш, Мешчак Елија, Седрик Итен и поменути Жан Пјер Енсаме.

Досадашње дуеле Црвене звезде и Јанг Бојса, наши навијачи памте по слављима, а надамо се да ће тако остати и након овосезонских сусрета који су заказани за 4. октобар на стадиону „Рајко Митић“, односно 28. новембар на „Ванкдорфу“

Претходни текстЗвезда срушила и Барселону
Следећи текстМало је фалило – Ренџерс 2022.