Мало је фалило – Ренџерс 2022.

25

Један од најнеобичнијих пораза Црвене звезде у 21. веку био је свакако прошлогодишњи када нас је Глазгов Ренџерс упркос томе што смо у двомечу били бољи ривал, елиминисао из Лиге Европе.

Звезда је након изваредно одигране групне фазе заузела прво место у групи, па су наши момци захваљујући томе прошли директно међу 16 најбољих екипа Лиге Европе. Црвено-бели су имали испред себе једног врло незгодног и добро познатог противника – Глазгов Ренџерс.

Први меч се играо 10. марта 2022. године у Шкотској, а изабраници Дејана Станковића су ушли врло добро у сусрет, те је већ у трећем минуту Катаи затресао мрежу, али је гол поништен због претходног офсајда. У 10. минуту домаћин је повео са беле тачке, преко Тавернијеа, након интервенције из ВАР собе. Наши момци нису посустали после примљеног гола, али је нови погодак Катаија поништен због офсајда. Ренџерс користи конфузију у нашим редовима, па у 15. минуту меча удвостручује вођство. Нова Звездина шанса за гол била је у 23. минуту када је над Иванићем био направљен пенал, али га је до тада расположени Катаи – промашио.

Момци су без икаквог обзира на све што се десило, наставили пуном паром да се боре за свој грб. До краја полувремена је две велике шансе имао Охи, али као да је мрежа ривала била зачарана.

На почетку другог дела игре, нашим играчи је пала концетрација, што је сасвим норамално после врло бизарног првог полувремена. Балоган је у 51. минуту постигао гол и донео свом тиму убедљиву предност од 3:0. Вероватно се доста звездаша сећа 72. минута и страховитог ударца Канге, када смо сви ту лопту видели у голу, али је она погодила пречку и потврдила да је црвено-белима у првом мечу фалило среће. Иванић је имао још једну шансу до краја утакмице да макар мало олакша посао пред реванш, али једноствано Звезди није било суђено те ноћи да погоди.

Упркос лошем резултату из Шкотске владала је велика еуфорија пред реванш у Београду. Почело је сјајно по наш тим, у 10. минуту Мирко Иванић тресе мрежу, после одличног центаршута Канге и враћа Звезду у живот. Након тог гола наши фудбалери су доминирали по целом терену и стварили безброј шанса, које нажалост нису успели да реализују.

Црвена звезда више није имала шта да изгуби, кренули су свим снагама ка голу гостију понешени врхунском атмосфером на стадиону. Чувена шанса коју Охи и Павков нису искористили сигурно је још увек болна помисао за све звездаше. Због огромне жеље за голом је остало много простора за екипу Рендзерса, те је у 56. минуту избила контра гостију, коју је искористио Кент и срушио снове о проласку даље. Наши играчи су деловали психицки сломљено после гола Шкота, али су покушавали на било који начин да извуку максимум на утакмици. Стварао је наш тим још великих прилика, али без правог решења. Борба се исплатила у надокнади времена, када је главни арбитар показао на белу тачку. Ел Фарду Бен је био хладнокрван и постигао гол за коначних 2:1.

Екипа Ренџерса је након елиминације нашег клуба догурао чак до финала овог такмичења, где су поражени од Ајнтрахта. Црвено-белима је мало фалило да прођу даље уместо Шкота, срећа је играла против нас на и нисмо успели да се опоравимо од тога тако брзо. Црвена звезда је показала у сезони 2021/2022, којом брзином напредује као клуб и да не намерава да заустави тај тренд. Можда се срећа буде вратила управо ове сезоне у Лиги шампиона.

Претходни текстУпознајте Јанг Бојс
Следећи текстКинески медији преносе одушевљење Звездиним гостопримством