Терзић: Гладни смо нових успеха и знамо како да их остваримо

20

Данас је у Медија центру стадиона Рајко Митић одржана редовна пета седница Скупштине ФК Црвена звезда, а тим поводом говорио је генерални директор нашег клуба Звездан Терзић, чије вам обраћање преносимо у целости.

Поштовани чланови Скупштине, Драги пријатељи,

Дозволите ми пре свега да вас поздравим и да вам пожелим успешан рад на данашњој седници. Са посебним задовољством могу да кажем да смо поновили испуњење основних стратешких циљева постављених од стране Скупштине клуба према следећем:

Први циљ – апсолутна резултатска доминација у Србији и релевантност у Европи.

Други циљ – финансијска стабилност и раст.

Трећи циљ – улагање у савремену инфраструктуру.

Четврти циљ – таленти наше ОШ.

У Звезди нема времена за одмор. Свесни смо великих очекивања. Гладни смо успеха, гладни смо да будемо још бољи и да свакога дана растемо и унапређујемо клуб.

1. Континуитет Црвене звезде у врхунским спортским резултатима, који су основни циљ клуба, је прво и основно мерило нашег рада и испуњења постављених циљева. По први пут у историји клуба освојили смо три дупле круне као и шест титула у низу. Седма групна фаза УЕФА такмичења у низу од чега три групне фазе Лиге шампиона су потврда наше снаге у Европи. Овакви спортски резултати су и генератор великих прихода који нам пре свега омогућавају финансијску стабилност.

Генерисан коефицијент нам је омогућио директан пласман у групну фазу Лиге шампиона. То је резултат нашег рада у протеклих девет година. У тих девет година освојили смо седам шампионских титула и пласирали се седам пута у групну фазу УЕФА такмичења.

По први пут у историји наш клуб се налази у трећем шеширу за Лигу шампиона. Црвена звезда је данас поново јако важна у Европи. Наш стадион Рајко Митић је реалност на фудбалској мапи Европе. Црвена звезда је данас тим од кога ће се приликом жреба у Европи плашити други тимови.

Апсолутна доминација у Србији је наша обавеза, победнички низ у коме се налазимо неће моћи нико да заустави. Сведоци сте стварања једне нове јаке Црвене звезде какву нисмо имали у новијој историји нашег клуба.

Црвена звезда је данас 42. клуб Европе на УЕФА ранг листи, а желим да поновим да се не заборави да је 2014. клуб био на 210. месту у Европи. У Лиги шампиона се налазимо међу најбоља 24 клуба Старог континента.

Црвена звезда ће наставити са успесима. На самом почетку припрема ове године имамо већ скоро комплетно формиран тим за наредну сезону. Одлука да се прошири скаутинг служба клуба, више уложи у исту и ангажује Марко Марин као технички директор клуба, већ се исплаћује. Према нашој стратегији све више балансирамо структуру тима са нашим младим играчима.

Довели смо тренера који је млад, гладан нових успеха, али већ врло искусан, са резултатима иза себе који заслужују поштовање. Верујемо да ће успети да одговори свим нашим захтевима, а то су освајање шампионске титуле и још бољи резултати у Европи.

Извршили смо за наше прилике велике инвестиције у тим, док су исте за европске стандарде скромне, али ми смо финансијски аутсајдер навикнут да се морамо борити против далеко богатијих клубова.

Звезда без обзира на своју финансијску основу мора јурити пролаз кроз Лигу шампиона против много богатијих од себе и тиме доказати да знамо боље од других да управљамо клубом.

2. По питању финансијске стабилности и раста битно је истаћи да УЕФА лиценцу добијамо као потврду доброг пословања паралелно са тромесечним УЕФА мониторингом. Клуб је финансијски стабилан уз константан раст и развој који захтева велика улагања пре свега у тим. Поносни смо на чињеницу да смо измирили све пореске обавезе према држави у целости, у износу већем од 13 милиона евра.

Такође поносни смо на следеће остварене резултате:

▪ У претходних девет година генерисали смо клубу приходе од преко 300 милиона евра од чега око 85% из иностранства пре свега од прихода од УЕФА и прихода од трансфера.

▪ У том периоду клуб је држави платио око 33 милиона евра пореза.

Паралелно, финансијски допринос осталим српским фудбалским клубовима износи преко 30 милиона евра.

Кад сам дошао, Звезда је била способна да приходује 10 милиона евра, док тренутно клуб приходује преко 50 милиона евра годишње.

Ове године очекујемо приход од преко 50 милиона евра, али поново пре свега као резултат прихода од УЕФА и мањим делом од продаје играча.

Насупрот томе основу наших прихода треба да чине комерцијални приходи – улазнице, ТВ права и спонзори.

Црвена звезда има приход од ТВ права у симболичном износу који је годинама био испод 1% у структури прихода, а сада је мање од 2%. Док се год то не исправи имаћемо проблем са стабилним финансирањем клуба.

Такође спонзорства су свега 15% прихода нашег клуба. Црвена звезда нема значајније стабилне изворе прихода.

Уверени смо да смо све наше спонзорске партнере више него достојно представљали широм Европе и да смо итекако оправдали сваки њихов уложени евро. Надамо се да смо заслужили њихово поверење и за повећање уговора у будућности.

Улазнице и остали приходи на дан утакмице чине значајан проценат прихода клубова у Европи. Ми изузев УЕФА утакмица имамо јако мали приход. Такође и када су велике утакмице ми нажалост имамо ниске цене јер Звезда има социјалну одговорност према нашем народу.

Дакле, преостају нам два алтернативна извора прихода који су несигурни извори и зависе од многих чиниоца. То су приходи од трансфера и приходи од УЕФА бонуса.

Имамо интересовање за више наших играча, али нећемо никога продати испод цене за коју сматрамо да је фер и тржишна.

Данас је почео прелазни рок у Европи и трајаће до 1. септембра. Сигурно ће бити излазних трансфера у износу од око 12 милиона евра колико је и предвиђено финансијским планом.

Приходи од трансфера су били ниски у претходном периоду и испод зацртаних планова јер је због короне трансфер тржиште потпуно стало у једном периоду, али и из разлога што смо некад одбијали понуде јер нисмо хтели да продајемо најбоље играче да би сачували тим.

Продајом најбољих играча једемо сопствену супстанцу и из сезоне у сезону би имали све слабији тим, а на тај начин и слабије резултате. Приходи од УЕФА бонуса директно зависе од остварених резултата, а резултати зависе од играчког квалитета који имамо.

Црвеној звезди да би била доминантна у Србији и делимично конкурентна у Европи потребно је 50 милиона евра.

Имамо основ за финансијски дугорочну одрживост, али морамо да наставимо са развојном стратегијом, а то је да сваке године клуб расте и постаје конкурентнији европским тимовима. Посебно јер је планирана реформа УЕФА такмичења од следеће сезоне. Планирано је повећање прихода од око 40% и ми то морамо искористити, надам се и следеће сезоне кроз Лигу шампиона. Следеће сезоне имамо квалификације за Лигу шампиона, само у плеј-офу и то као носиоци.

Такође од изузетне важности је да решимо урбанистичка и имовинска питања на локацији и да тиме дођемо до капитала. Планирамо такође да уз нове кадрове, улагања у технолошки развој и стратешко репозиционирање бренда у наредне три године повећамо комерцијалне приходе.

Када је реч о обавезама морам да истакнем да ми немамо дуг који оптерећује функционисање клуба. Дуг на данашњи дан 1. јула износи 38 милиона евра. Док год су нето новчане обавезе мање од годишњег прихода, то се сматра прихватљивим и одрживим. А наш дуг је много мањи од нашег годисњег прихода. У овом тренутку нам је приоритет прављење тима који може да прави спортске резултате и нове приходе. А дуг увек држимо под контролом.

3. Црвена звезда данас и без решеног стратешког питања локације има савремену инфраструктуру захваљујући великим улагањима сваке године. Уложили смо преко 10 милиона евра из текућег пословања и подигли услове за рад наших играча и запослених, као и комфор наших навијача. Данас је као што видите наш стадион и тренинг центар једно велико градилиште. И даље радимо да додатно осавременимо инфраструктуру.

Као што смо вас информисали на претходној скупштини стратешко питање локације је нешто на чему клуб паралелно ради, а у чији рад је активно укључен скупштински одбор за инфраструктуру. Као што смо већ напоменули коначну одлуку на ту тему која укључује и стадион донеће ова Скупштина као највиши орган клуба.

Да би се изнео конкретан предлог потребне су детаљне анализе и даље разговори са свим релевантним структурама, а пре свега са навијачима, стручним службама, урбанистима, архитектама, потенцијалним финансијерима.

Поновићу да стадион сигурно остаје на истој адреси, Љутице Богдана 1а. Остављамо такође могућност и да се реконструише постојећи стадион.

4. Рекао сам и на прошлој Скупштини, и поновићу данас, Омладинска школа добро ради, али увек може још боље. Морамо убрзати процес формирања наших играча. Наши таленти морају постајати играчи и имати већу вредност на тржишту. Морамо квалитетније радити са играчима и више пажње посвећивати и у делу ван њиховог самог тренажног процеса. Из тог разлога је и донета одлука о одређеним организационим и кадровским изменама у ОШ. Донета је одлука о формирању елитне групе играча којима ће се посветити посебна пажња и за које ће се оформити интернат у оквирну нашег тренинг центра користећи хотелски објекат који је до сада био у функцији првог тима.

Исправљањем уочених грешака морамо повећати тржишну вредност наше екипе и максимизирати приходе од трансфера. Наша ОШ је пуна највећих талената Србије и верујем да ћемо у наредном периоду материјалзовати улагања у систем ОШ и нашег Б тима.

На крају бих желео да се захвалим свим спонзорима нашег клуба, а пре свега компанијама Газпром, Телеком и Моцарт.

Ми смо шампиони, ми смо велики европски клуб, и морамо учинити све да то будемо и у будућности уз даљу стабилности и константан раст.

Хвала вам на пажњи.

Претходни текстОдржана редовна седница Скупштине ФК Црвена звезда
Следећи текстЗвезда ТВ | Генерал Барак Бахар