Резиме Звездиног везног реда

33

Укупно 16 везних играча Црвене звезде је учествовало у свим успесима нашег клуба у претходној такмичарској години, а навијачи су били сведоци сјајних издања фудбалера који покривају средину терена.

Срђан Мијаиловић је у сезони 2022/23 одиграо 29 утакмица и уписао једно проигравање за гол. Одлична издања је приказао како у домаћем првенству, тако и у Купу Србије, а мало је недостајало искусном играчу да стигне до првог поготка у црвено-белом дресу. Проблеме са реализацијом није имао Гелор Канга, који је према статистичкој платформи ИнСтат био најбољи фудбалер Црвене звезде у сезони за нама. Било би сувишно говорити о форми Габонца, који је током претходне такмичарске године одиграо 43 утакмице и забележио дабл-дабл учинак постигавши 16 голова уз 13 асистенција.

Један од играча са највише наступа је свакако био Мирко Иванић, који је 41 пут обукао црвено-бели дрес и обезбедио позицију играча који се налази у друштву фудбалера који су постигли двоцифрен број голова – 11 и двоцифрен број проигравања за погодак – 15. Био је изузетно расположен момак из Бачког Јарка у претходној сезони, те је незаустављиво делио сјајне лопте саиграчима, а један од њих је свакако и Осман Букари. Велико појачање у летњем прелазном року 2022. године представља талентовани крилни нападач који је одушевљавао брзином и потезима на 42 утакмице. Постигао је Букари 15 голова, али је стигао и до цифре од 10 асистенција, а управо ти подаци га чине једним од најуспешнијих играча наше екипе.

Најбољи стрелац Црвене звезде је фудбалер који је препознатљив по магији у ногама – Александар Катаи. Највише утакмица у црвено-белом дресу је у такмичарској сезони иза нас је одиграо Звездин Магико, укупно 50. Постигао је невероватних 19 голова, а 12 пута је на прави начин упослио саиграче који су затресли противничке мреже.

Данас искусни фудбалер, а некада Звездино дете – Славољуб Срнић је забележио 26 наступа и једном асистирао за погодак. Иако није прикупио велику минутажу у претходних 11 месеци, свим звездашима је изузетно тешко пао растанак са Ненадом Крстичићем, који је одиграо пет утакмица, а на мечу против Новог Пазара је по последњи пут истрчао на терен у црвено-белом дресу.

Поверење тренера је уживао и Кингс Кангва који је као стартер, али и када би улазио у игру са клупе потврђивао да је са разлогом део Црвене звезде. Млади везни фудбалер је одиграо 45 утакмица, постигао 12 голова и уписао шест асистенција. За разлику од Кангве, Вељко Николић није одиграо велики број дуела, а током целе сезоне су га спутавале повреде, што је значајно утицало на учинак некадашњег полазника Омладинске школе нашег клуба. Николић је одиграо 13 утакмица, два пута је успео да савлада противничке голмане, а памтиће се гол Трабзонспору на гостујућем терену када је погодио у завршници меча. Уз то забележио је и једно успешно проигравање за погодак.

Стефан Митровић је стигао у Црвену звезду пред крај лета, а брзоноги фудбалер је потврдио квалитет на 42 утакмице постигавши осам голова и уписавши 3 асистенције. Раскошни таленат су показали Никола МИтуљикић, који је уписао седам наступа, као и Јегор Пруцев који је одиграо 11 сусрета, уз једну асистенцију. Немања Мотика који је недавно напустио наш клуб је у првом делу сезоне одиграо два меча у дресу Звезде.

Допринос успесима Црвене звезде су дала и четворица играча који сезону 2022/23 нису завршили у црвено-белом дресу. Никола Станковић је у зимском прелазном року позајмљен крушевачком Напретку, али је у првом делу такмичарске године одиграо седам мечева за наш клуб и уписао једну асистенцију. Секу Саного се у јануару преселио у француски клуб Париз, док је у у јесењем делу сезоне 21 пут обукао дрес Црвене звезде у свим такмичењима и забележио једно проигравање за погодак. Посебну пажњу на летњим припремама је скренуо талентовани Владимир Лучић, који је затим као позајмљен играч појачао екипу Чукаричког, а до одласка у клуб са Бановог Брда је забележио два наступа за црвено-беле.

Претходни текстЗвездина дабл-дабл петорка
Следећи текстЦрвена звезда се касно пробудила, други меч финала у четвртак