Иза југа Маракане – У сусрет Лиги шампиона

45

Фудбалери Црвене звезде су шест кола пред крај обезбедили шесту узастопну шампионску титулу, али и највреднију у новијој историји клуба, с обзиром на то да ћемо играти групну фазу Лиге шампиона. Од овог успеха велику корист има и јуниорска селекција нашег клуба, која ће по четврти узастопни пут наступати у елитном европском такмичењу за младе, а колико је то значајно за Звездину Омладинску школу истиче и њен директор – Драган Младеновић.

Наравно да сам задовољан пласманом у Лигу шампиона, поготово зато што ћемо играти групну фазу, где ћемо имати шест утакмица са најбољим академијама у Европи. То је добра ствар за наше играче, јер ће се такмичити са својим вршњацима и скупљати неопходно искуство, које ће им помоћи у даљим каријерама. Битно је и да већ сада као млади фудбалери виде ниво и величину других клубова, јер су све екипе које ће учествовати са нама у Омладинској Лиги шампиона, финансијски знатно испред Црвене звезде, те је што се тог поља тиче тешко поредити наше академије – започео је Драган Младеновић.

Ово ће бити трећи пут да наши омладинци играју групну фазу елитног такмичења, док су претходне две сезоне у стази шампиона испадали у другом колу. Овосезонска Омладинска Лига шампиона остала је у знаку АЗ Алкмара, којем је Црвена звезда пружила највећи отпор, а који је у наставку на убедљив начин дошао до титуле шампиона Европе, што не чуди Младеновића.

– Нисам изненађен освајачем Лиге шампиона за младе ове сезоне, с обзиром да говоримо о озбиљној екипи, која је имала и најтежу проверу упаво у двомечу са Црвеном звездом када су прошли на пенале након два ремија (2:2 у Холандији и 1:1 у Београду). Остаје жал што је управо та иста екипа, без промена освојила такмичење и у финалу савладала Хајдук са убедљивих 5:0. То су све играчи који су играли против Црвене звезде у поменутим дуелима. Морамо истаћи да је нашој екипи тада недостајало 15 играча, који су рођени 2003, 2004. и 2005. године и који представљају Звезду или у другим клубовима где су на позајмицама или у Графичару. Оно што је сигурно јесте да смо Никола Јелић и ја донели одлуку да екипа која би била на нивоу полуфинала најелитнијег омладинског такмичења, није играла због стратегије клуба, односно бржег развоја младих играча кроз сениорски фудбал. Познато је да правило да играчи који су на позајмицама немају право наступа за омладинску селекцију, због одлуке ФСС, јер су све то фудбалери који имају уговоре са Црвеном звездом. Надамо се да ће се то правило ускоро променити, јер имамо пример Ред Бул Салзбурга и његове филијале, екипе Лиферинга и то заиста добро функционише.

Дотакао се директор наше Омладинске школе и дербија одиграних за викенд у којима су две главне категорије, односно омладинци и кадети били половични, те су јуниори нашег клуба славили (1:0), док је кадетска селекција поражена на Телеоптику (4:1).

– Могу бити задовољан дербијима одиграним за викенд, имајући у виду све оно што се дешавало током читаве сезоне. Велики број играча је био повређен, али ништа мањи број фудбалера нема право наступа за омладинску селекцију из већ поменутих разлога. Када се осврнем на кадете, скоро половина екипе је играла квалификационе и пријатељске мечеве за репрезентацију Србије пред дерби, те су деца била четири дана изван тима и одмах из аутобуса дошла на можда најбитнији меч у сезони, али то је професионализам. Наши фудбалери су одиграли поприлично велики број утакмица у кратком временском периоду, а већина њих је и млађе годину дана од противника, с обзиром да наступамо са скоро идентичним бројем играча рођених 2006. и 2007. године, када на то додамо да су три дана пре дербија играли пријатељски меч за Србију против Мађарске и представљали наш клуб и земљу у најбољем светлу, не може им се замерити.

Истакао је Драган Младеновић и да је у потпуности задовољан овом сезоном, јер су испуњени главни циљеви, а то је промоција изданака наше школе у сениорском фудбалу.

– Радимо по плану и програму, као што смо причали и у претходним годинама када смо освајали титуле у млађим категоријама, понављам то и сада, није нам главни приоритет резултат. Имамо своје планове које смо у потпуности испунили за ову сезону. Оно што је најбитније јесте да играчи из Омладинске школе добијају шансу у првом тиму или Графичару, а ове сезоне смо промовисали велики број Звездине деце у сениорски фудбалу и испунили зацртане циљеве.

Додаје директор Омладинске школе Црвене звезде да тек треба да се направи план са челним људима нашег клуба за следећу такмичарску годину, те да ће се током лета детаљније знати циљеви у њој, односно да ли ће приоритет бити завршница Лиге шампиона за младе или велики број Звездине деце у сениорском фудбалу.

За следећу сезону морамо прво да сагледамо шта је најбоље за Црвену звезду и какву ћемо стратегију направити. Имамо још времена да направимо план са људима који воде клуб и видимо са којим снагама располажемо у зависности од тога колико је Звезди битан успех у Омладинској Лиги шампиона – закључио је Драган Младеновић.

Претходни текстМилојевић: Преспавали смо друго полувреме
Следећи текстНаправи креативан плакат и упознај Звездине првотимце