Ивковић: Финални турнир Дунав лиге прилика за промоцију женског ватерпола

50

Од 13. до 15. априла женски ватерполо клуб Црвена звезда биће домаћин финалног турнира Дунав лиге, на којем учествују још Војводина, немачки Шпандау, мађарски Сентеш и БВСЦ и чешке Страконице.

Црвено-беле ће у четвртфиналу, у четвртак од 19 сати и 15 минута, играти са Војводином, а потом ће бољи из тог дуела дан касније у истом термину играти са Сентешом, који је, уз БВСЦ, вероватно најквалитетнији тим у такмичењу.

Пре три недеље Црвена звезда је обележила 10 година постојања, а тим поводом на конференцији за новинаре представљен је нови члан Управног одбора, Дејан Савић, што је био знак да клуб има велике планове.

Организација финалног турнира Дунав лиге, од 13. до 15. априла, везана је и за промоцију женског ватерпола. То ће бити први од пројеката који ће нам помоћи да будемо присутни и медијски, да се приближимо и родитељима, да покажемо су то девојке, спортискиње, да то није само мушки спорт и треба да разбијемо предрасуде – рекла је Драгана Ивковић приликом прославе 10. рођендана клуба.

Да је женски ватерполо у Србији напредовао показује и податак да се у домаћем шампионату такмичи дупло више клубова него пре 10 година, више је такмичења, а самим тим много више и утакмице. Репрезентација је учествовала на последња четири Европска првенства, што није био случај од 2006. па све до 2016. године, практично између два Шампионата где је Србија била и домаћин.

Конкуренција је тада била много слабија, постојала су свега четири клуба. Ове године имамо осам, а прошле године је било и десет. Нама је важно то да смо успели да одржимо масовност и да имамо базу која пуни Таш 2000, а онда се кроз утакмице практично челичи за Звезду.Већ годинама успевамо да издржимо да нам по пет, шест, па једне године и десет девојака напусти ватерполо или клуб, али да смо и даље ту, у самом врху. У последњих неколико година смо други, али далеко од тога немамо шансу да то променимо и вратимо титулу – рекла је том приликом селекторка Србије и тренер Црвене звезде.

Српски клубови, како женски тако и мушки, стално се боре да мотивишу и задрже чланове.

То је оно на чему радимо и што је генерално план. Формирали смо Управни одбор, где су нам се прикључили људи баш са том жељом, да направимо озбиљнији систем, да будемо константнији и да имамо више могућности да пружимо боље услове девојкама и да их тако задржимо. Нажалост, наш школских систем није подређен спортистима, то је и код мушкараца и девојака једнако. Школе и факултети им не излазе у сусрет, системски није решено и немају могућност да се баве врхунским спортом, а да буду успешни и у школи. Ипак, морам да похвалим наше девојке, којима то полази за руком. Имамо три девојке које стураију на Грађевинском факултету, за који сви знамо колико је озбиљан. Успевају да ускладе обавезе са спортом, али то су такве маестралне организације да би све то ускладило. Желимо да поставимо клуб на много озбиљније темеље и да у будућности што већи број девојака задржимо и да се база повећа – рекла је Ивковић.

Претходни текстСД Црвена звезда и Општина Савски венац потписали Споразум о сарадњи
Следећи текстЦрвено-беле и против Фенера чека крцата дворана (четвртак, 19)