Звездине даме на конференцији „Жене и спорт“

103

Представнице клубова Спортског друштва Црвена звезда учествовале су на конференцији „Жене и спорт“ коју је организовало Удружење „Жене спорт друштво“ и Факултет спорта и физичког васпитања Универзитeтa у Београду.

Црвену звезду су на конференцији представљале Весна Бојковић, председник и први тренер Женског рукометног клуба, Ивана Ћоровић, тренер Женског ватерполо клуба и Алма Бешлагић Добричанин, координатор млађих селекција Одбојкашког клуба.

На конференцији су говорили Зоран Гајић, министар спорт у влади Републике Србије, Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије, Татјана Медвед, бивша рукометашица и председница Пододбора за спорт Скупштине Србије, проф. др Ирина Јухас, Факултет спорта и физичког васпитања и Соња Васић, бивша кошаркашица и спортска директора ОКС-а.

Предавања су одржали проф. др Ненад Ђурђевић на тему „Финансирање женског спорта у Србији“, проф. др Вишња Ђорђић на тему „Жене у спорту“, Наташа Петровић на тему „Спортисткиње и стереотипи“ и др Марија Анђелковић на тему „Женски доктор и тим, женски тим и доктор“.

У другом делу конференције на панелу су дискутовали Нада Сарић која је говорила на тему „Спортисткиње и безбедан спорт”, стрелкиња Ивана Анђушић Максимовић на тему “Врхунски спорт и породица”, каратисткиња Тања Петровић на тему “Изазови: мушки тренер и женски тим, или…?” и спортска новинарка Снежана Пантовић на тему “Медији као кључни фактор у развоју женског спорта – најновија истраживања, препоруке”.

На конференцији „Жене у спору“ додељена је награда „Нај жена у спорту – Бобана Момчиловић Величковић“ Марини Маљковић, а уручене су и захвалнице женама, мушкарцима и организацијама, који су допринели развоју женског спорта у Србији и афирмацији жена у спорту Србије.

Покренута је иницијатива за оснивање Мреже жена у спорту и неформалне групе “Спортске новинарке”, због (међународних) обука, умрежавања и догађаја женског спорта (који нису из основног такмичарског програма), а у циљу припреме научно-стручне конференције “Жене и спорт.”, као надградња у развоју женског спорта и оснаживање жена у спорту образовањем. Такође је покренута и иницијативе за враћање женског спорта у приоритете у Стратегији развоја спорта у Републици Србији и у приоритете Националног спорта.

Претходни текстЦрвено-бели спремни за почетак новог АНГТ турнира
Следећи текстНајава преноса – Омладинци и кадети чекају Бродарац