Канга између додавања и прекршаја

52

Гелор Канга се издвојио као најбољи везиста Суперлиге Србије у првом делу сезоне према статистичким параметрима са индексом 249, али се Звездин Габонац истакао и као најуспешнији играч са прецизно упућеним додавањима, као и фудбалер над којим је начињено највише прекршаја у првенству.

Када Гелор Канга има лопту у ногама сви навијачи Црвене звезде могу да одахну, јер је она малтене закључана у сефу. Звездина осмица важи за класичног централног везног играча са веома израженим прегледом игре, као једном од најбољих карактеристика, што би значило да Канга у свакој ситуацији види идеално решење на терену. Централни бекови наше екипе увек виде моменат када Габонац може да прихвати лопту, а он се не устручава у било којој ситуацији да прихвати пас и командује везним редом.

Са високих 87 процента Гелор Канга је фудбалер са највећим бројем прецизно упућених додавања према саиграчима. Укупно је одиграо 1448 пасова на 17 мечева, а чак 1291 одигравање је било прецизно. То доводи даље до податка да је у просеку од 90 минута за време утакмице Канга упутио 80 тачаних пасова што је невероватан учинак.

Нема сумње да некадашњи фудбалер Ростова и Спарте из Прага диктира темпо игре Црвене звезде, диригује везним редом и да је један од момака из чете Милоша Милојевића који има највише лопту у свом поседу. Из тог разлога фудбалери противничких екипа играју такозваног “фластера” над репрезентативцем Габона. У тим ситуацијама Канга предвиди ситуацију и унапред има решење којим би могао да начини вишак на терену. Често зна да вештом варком тела “превари” свог чувара, а управо у таквим ситуацијама играчи из супарничког тима морају да зауставе Кангу на недозвољен начин.

Према подацима статистичке платформе Инстат Гелор Канга је фудбалер над којим је начињено највише прекршаја у домаћем шампионату. За укупно 1377 минута колико је провео на терену фудбалер који има српски пасош је фаулиран чак 73 пута, што је у просеку 4,5 пута на једном сусрету.

Када се повуче паралела између ова два фрагмента фудбалске игре, Канга је целе полусезоне играо под великим оптерећењем које му је надолазило од стране противника, тачније од фудбалера који су му стајали веома близу и нису му дозволили да маневрише средином терена. Међутим, упркос додатном притиску Канга је ипак најбољи везни играч првенства, уз то фудбалер са највећим бројем прецизних додавања. Дефинитнитивно је искусни везиста једна од кључна карика у игри црвено-белих, а нема дилеме да ће Канга наставити са сјајним партијама у другом делу сезоне.

Претходни текстНиколић: Показали смо карактер, дисциплину и одличну игру
Следећи текстЗвезда најуспешнији клуб Џудо савеза Србије