Николић: Показали смо карактер, дисциплину и одличну игру

53

Кадетска селекција Црвене звезде је полусезону завршила као вицешампион, а у опширном разговору шеф стручног штаба, искусни и реномирани стратег – Слађан Николић је сумирао утиске на крају јесењег дела првенства.

Имали смо два циља на старту. Као и претходне године задатак је био да деца, односно играчи, што више напредују. То је био примат, док је други циљ остао резултат. Самим тим што смо део Црвене звезде морамо да водимо рачуна о резултату, јер смо ипак ушли у свет професионализма где је битна табела. Када је у питању напредак фудбалера, на челу стручног штаба могу да истакнем задовољство. Момци се развијају током сваког тренинга, утакмице, али и наравно ван терена. Пратимо њихов развој изван свлачионице, какви су у школи и у осталим областима у животу. Ту такође можемо да будемо поносни. Са друге стране резултатом смо делимично задовољни, јер нисмо први. Када носите дрес Звезде увек мора да се иде на победу. Постављени су постулати по којима морамо да будемо први и стварамо победнички менталитет. Наравно имамо други део сезоне, где се надамо да ћемо се на крају радовати и освојити још једну титулу – апострофирао је на старту главни тренер наших кадета.

После шампионске генерације 05, Слађан Николић је преузео класу играча рођених 2006. и 2007. године и поставио нове задатке.

– Фудбал је “жива” игра и свака генерација се разликује. Лично сам се брзо навикао и одредио циљ са новим тимом. Није исто и велика је разлика између тренутне и прошлосезонке екипе, али ово је талентована генерација и сваки играч у Црвеној звезди поседује квалитет.

Темељно је искусни тренер анализирао утакмице на којима наша екипа није успела да избори позитиван резултата.

– Сигурно да у три пораза има наших грешака, мислим на стручни штаб, а касније и на играче који су на терену. На сусретима против Чукаричког и Војводине смо задовољни приступом, игром и бројем створених шанси. Против екипе са Бановог брда су недостајали голови. Да ли је ту фалило мало среће или није остаје питање. Све је то саставни део фудбала. Можемо да се позовемо на срећу, али било је грешака са наше стране. Самим тим што смо доживели пораз са 3:0 довољно говори. На дуелу против Војводине нас је дочекао тежак терен на који нисмо навикли. Није то оправдање, нити алиби. Подлога је била иста за домаће фудбалере. Били смо бољи током читавих 90 минута, а онда пад концентрације у судијској надокнади. Примили смо два брза гола. Када добијете три поготка у мрежу, нормално да нисте заслужили ништа мање сем пораза. Једино где нисмо били задовољни игром јесте меч против вечитог ривала. Ту смо морали да дамо више од максимума. Прво полувреме смо одиграли веома слабо у грчу и страху. Исто када се подвуче црта нисмо заслужили да тријумфујемо. Надам се да ће се то окренути, да ћемо извући поуке како би у пролећном делу лиге пробали да вратимо бодове од Чукаричког, Војводине и вечитог ривала.

Кадровски проблеми су пратили нашу селекцију претходних месеци, али према ставу Слађана Николића екипа мора брзо да се прилагоди датим околностима.

– Сви који се баве фудбалом знају да су повреде и картони саставни део такмичења. Зато морамо да имамо велики ростер. Играчи који добију својих “пет минута” имају императив доказивања вредности ношења дреса Црвене звезде. Поједини момци су се изборили за минутажу, са друге стране неки фудбалери нису. Ниједан тренер није срећан када има повређене играче у тиму, али ниједног тренутка нисмо тражили алиби. Стартних 11 који изађу на терен су најбољи у том тренутку. Нема кукања, сви који су ту у екипи су спремни да одговоре захтевима.

На 17 утакмица остварили смо 14 победа и са 42 бода заузели другу позицију у Кадетској лиги Србије.

– Одиграли смо велики број добрих утакмица где смо постизали много голова. Издвојио бих меч у Лучанима против Младости, па потом дуел са Спартаком у Суботици, такође сусрет са Бродарцем је био веома занимљив. Има дуела на којима смо играли на топ нивоу. То су биле праве такмичарске утакмице и показали смо завидан ниво карактера, борбе, дисциплине, као и оно што је најважније одличну игру.

Током претходних шест месеци млади и талентовани фудбалери су били изузетно голгетески настројени, а томе сведочи гол разлика 70:16.

– Изузетно смо задовољни, јер је велики број играча учествовао у постизању голова. Немамо изразитог стрелца, као што је било претходне сезоне, да кажемо да се издвојио само један играч. Учествовао је цео тим. Наш циљ у раду јесте да будемо екипа и нико не може да буде изнад тога. Добар тим градимо у свлачионици, али поготово на терену. То се изразило кроз голове. Сви учествују у завршници и имају слободу у игри. Задовољни смо бројем датих голова.

Поред тога велики број играча рођених у класи 06, односно 07. редовно добија позив селектора кадетске репрезентације Србије.

– Част и задовољство је имати велики број играча који наступају за национални тим Србије. Привилегија је за младе фудбалере, али и моја лична као тренера. Морамо да се навикнемо на ту ситуацију, да се неке утакмице одлажу. Имамо план за момке који тренутно нису први избор селектора да што више напредују и боримо се за њих. Такође, морају сами да се покажу како би једног дана стигли до дреса репрезентације.

Само речи хвале је имао за свој стручни штаб искусни стратег.

– Веома сам задовољан са стручним штабом. Пре свега ради се о добрим момцима. Као шеф стручног штаба носим највећу одговорност, нарочито кад су лоши резултати, али имам велико поверење у њих. Пре свега нисам сујетан и један од оних тренера који мисли да све види и зна. Зато имам одличну сарадњу са свима од Филипа Остојића и Бојана Петровића, који су ту биле претходне сезоне, до Горана Друлића и Владана Блажића који су се прикључили ове такмичарске године. Друла је донео велико искуство и сви знамо ко је Горан Друлић. Имамо сјајну сарадњу, заиста нам помаже што се тиче самог тренинга и утакмица где има невероватну енергију. Управо су то прихватили играчи. Када се све споји са знањем сигурно је донео велики резултат за сву децу која тренирају у нашој селекцији.

На кратно ће наши кадети угасити моторе, али припреме за поход на титулу долазе већ средином јануара.

Пауза је увек добродошла, нарочито када је хладно па желимо да мање времена проводимо на терену. Превасходни циљ је да се добро одморимо. Наравно сви фудбалери ће добити план тренинга током празника од кондиционог дела стручног штаба како би дошли спремни. Радићемо на плану и програму припрема. Најважније је да сви будемо здрави, да лепо проведемо празнике са породицама и будемо спремни за почетак првенства. У фудбалу се све заборавља од јанура почиње нешто ново – закључио је Николић.

Претходни текстНовогодишњи коктел КК Црвена звезда (фото)
Следећи текстКанга између додавања и прекршаја