Црвено-беле сутра путују у Финску на реванш меч 1. рунде ЛШ

52

Одбојкашице Црвене звезде путују сутра у јутарњим часовима преко Цириха у Хелсинки, а затим их од главног града Финске очекује још једно преседање, па затим пут аутобусом од око три сата до Лапоније, односно Рованијема, где ће их у реванш мечу прве рунде Лиге шампиона угостити Полки Кусамо. Изабранице Ратка Павличевића славиле су у првој утакмици на Бањици, убедљиво 3:0, а тежак задатак не би требало да имају ни у реваншу. Утакмица се игра у уторак од 17.00 (18.00 локално) часова по нашем времену.

По пропозицијама ЦЕВ, за победе од 3:0 и 3:1 победник добија 3 бода. Уколико се меч заврши резултатом 3:2, победник добија 2, а поражени 1 бод. Уколико обе екипе имају исти број победа и бодова, о укупном победнику одлучује “златни сет”, који се игра одмах по завршетку друге утакмице. “Златни сет” се игра до 15 поена. Ипак, одбојкашице Црвене звезде верују да до тога неће доћи.

У првом мечу посебно се истакла капитен Ана Живојиновић, мада су све девојке дале огроман допринос да се дође до максималних 3:0.

Искрено, нисмо баш очекивали тако лаку победу против Полкија. Кренули смо агресивно од старта меча и на неки начин их онемогућили да пруже њихов максимум. Оно што смо гледали на видеу пре меча, то је изгледало коректно. Финкиње поседују квалитет, самим тим што играју у квалификацијама Лиге шампиона. Кључ свега је да смо успеле да их блокирамо и зауставимо на старту, „летеле“ смо по терену. Пружиле смо максимум и дошле до 3:0. Било је све у нашим рукама. Изгледало је лако, али је на терену све то прилично захтевно. Ипак, ништа ово неће значити, ако не пружимо исту игру у другој одлучујућој утакмици. Морамо да будемо фокусиране на победу и обезбедимо наредну рунду квалификација за Лигу шампиона – истакла је Ана Живојиновић, капитен одбојкашица Црвене звезде.

Колико је тешко играти унапред добијене утакмице, нема сумње да сте и у реваншу фаворити, а опет морате то да докажете на терену?

Тешко јесте. У подсвести сви имамо то да смо максималним резултатом победиле прву утакмицу. Опет, са друге стране морамо да будемо психички јаке, на земљи. Реално, прва утакмица ништа не значи. Ако изгубимо максималним резултатом, играо би се „златни сет“, а заиста не желимо да улазимо у ту врсту неизвесности. Не размишљамо на тај начин, јер тако само себи отежавамо. Морамо да заборавимо утакмицу на Бањици, битна победа, међутим размишљаћемо као да се није одиграла. Приступ ће бити максимално озбиљан, да не дође до неких проблема.

Уколико изборите пласман у 2. коло ( 2. и 9. новембар) играћете против победника двомеча Младост Загреб – Калцит Камник. У првом мечу Младост је била убедљива (3:0) на изненађење многих, да ли размишљате о том мечу већ сада?

На папиру нам је Камник био фаворит у дуелу против Младости, али то је спорт и све је могуће. Прво да завршимо наш посао, па ћемо онда видети за друго коло. Очекивали смо да ће Словенке у овом мечу бити максималне, а испоставило се на крају да је било обрнуто. Има још до тог меча, имамо сад дуг пут у Финску, меч, повратак, па утакмица у првенству против Омладинца. Доста обавеза, морамо да се сконцентришемо само на овај меч у уторак, да не би било као против Омладинца у купу, где смо биле лоше. Ко год да нам дође, мислим да је све у нашим рукама. Ако будемо играле добро нема проблема.

Имаћете мало времена да се аклиматизујете на услове у Финској, са београдских пролећних 20 степени, одлазите у земљу Деда Мраза на минус два?

-Спремили смо се добро, понели смо шалове, капе, скафандаре, јакне, све је ту. Шалу на страну, верујем да неће бити проблема, хала је вероватно топла, не верујем да ће бити нека „ледара“. Стижемо касно око осам-девет сати, нећемо много баш излазити напоље. Морамо да се прилагодимо, нећемо срећом дуго бити на том минусу.

Пут је прилично дуг, нећете имати много времена ни за опоравак, да ли то нешто ремети у припреми утакмице?

-Имаћемо довољно времена у хотелу за неко мини истезање, опоравак, а уторак ћемо одрадити јутарњи тренинг, да се осете лопта и хала. Тешко је, али то је само једна утакмица. Кошаркаши су рецимо нон-стоп у авиону, слично је и у другим спортовима, то је професионализам, на све се навикнеш. Одеш, одрадиш, победиш и вратиш се кући. Ако желимо да играмо групну фазу Лиге шампиона, онда неке ствари морају да се издрже.

У првенству вас потом очекује потом утакмица са Омладинцем, управо вас је ова екипа недавно елиминисала из Купа Србије, спремне за реванш?

Омладинац је у првенству изгубио сад две утакмице од Спартака и Јединства, тако да верујем да су мало „рањиве“ после нас. Претрпеле смо жесток ударац на тој куп утакмици. Не потцењујем никога, гледам како смо ми играли, зато и мислим да смо сами себи „опалили“ велики шамар. Дозвали смо се памети, ко год да је на другој страни морамо да приступимо максимално озбиљно. Без обзира да ли је то нека екипа из врха табеле или са дна, опуштања нема. Верујем да ћемо и у ту утакмицу ући сто одсто сконцентрисане, али прво Финску да завршимо како ваља. На земљи смо, доста смо научили из тог меча са Омладинцем – закључила је Ана Живојиновић.

Претходни текстТријумф распуцаних кадета
Следећи текстЗвездини млади оклопници максимално са Партизаном, Спартаком и Војводином